24 Mart 2020 Salı

SA8454/SD1650: Covid-19 Avrupa İçin Bir Fırsat

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini yayınladığımız analiz, Avrupa Merkez Bankası eski araştırma direktörü olan London Business School Ekonomi Profesörü Lucrezia Reichlin'e aittir ve Avrupa Birliği'nin Coronavirus-Covid-19'a karşı üyelerini koruma kapasitesine odaklanmakta ve bu krizde üretilebilecek yönetim mekanizmasının bir fırsat olacağına vurgu yapmaktadır. Ne yazık ki, analizin yayınlandığı 10 Mart 2020'den bu yana, Avrupa Birliği, İspanya, İtalya ve Fransa gibi büyük ülkeleri Coronavirus salgını karşısında yalnız bırakarak bu fırsatı kaybetmiştir. Bundan sonraki süreç Avrupa Birliği'nin dağılmasını hızlandıracaktır.
Seçkin Deniz, 24.03.2020

COVID-19 Is an Opportunity for Europe
"Avrupa Birliği her zaman krizlerden sonra ilerlemiştir. Bu bağlamda, COVID-19 salgını AB'nin üyelerinin kaynaklarını bir havuzda toplayan ve onları eşgüdümlü bir maliye politikasına yönlendiren güçlü bir kriz yönetim mekanizması oluşturma fırsatı sunabilir."

Avrupa Birliği'nin kriz yönetimi yeteneklerini bir “Siyah Kuğu”nun test edeceği korkusu yıllardır sürekli artıyordu. COVID-19 koronavirüsün patlak vermesiyle, bu korkular geçmeye başladı. Ve AB'nin buna dayanıp dayanamayacağı net değil.

COVID-19 salgını yalnızca herhangi bir stres testi değildir. Yeni başlayanlar için, tüm dünyayı etkilemesi olasıdır, bu da senkronize büyümenin yavaşlamasına veya hatta durgunluğa yol açar. Senkronize durgunluklar, bireysel ekonomileri etkileyen gerilemelere göre neredeyse her zaman daha derin ve daha uzun ömürlüdür ve özellikle AB gibi açık ekonomileri çok sert vurur.

Sorunu birleştirerek, her AB üye ülkesi ciddi bir şokla karşı karşıya olduğu için, 2010'da başlayan avro bölgesi krizi sırasında birbirlerine göre daha az yardım edebilecekler. İtalya bundan emin olmak için şimdiye kadar çok acı çekti. Ancak başka yerlerdeki geçmiş iletim kalıpları, COVID-19'un Avrupa'ya yayılmaya devam edeceğini ve her ülkeyi büyüyen bir baskı altına sokacağını gösteriyor.

Tabii ki, salgının nasıl ortaya çıkacağını kesin olarak söylemek mümkün değil. Ancak bu belirsizlik sadece ekonomik serpintiyi daha da kötüleştirecektir, çünkü bu yatırım ve hane tüketimini baltalayacaktır.

Virüs zaten kurumsal gelirler ve istihdam üzerinde tahmin edilebilir olumsuz etkileri olan tedarik zincirlerini bozdu ve küresel ticareti yavaşlattı. Turizm ve ulaştırma sektörleri, yalnızca devletin zorunlu kıldığı seyahat kısıtlamaları değil, aynı zamanda gönüllü “sosyal mesafeler” ve hareketlerdeki azalmalar nedeniyle de çok etkilendi. Sonuç olarak, genel talep zaten düşmekte olup, düşmekte olan petrol fiyatlarına yansımaktadır; bu tipik olarak küresel durgunluğun habercisidir.

Elbette, ağrılı olmasına rağmen, COVID-19 gibi olumsuz bir şokun sonuçları kısa ömürlü olabilir. Ancak Çin yeni enfeksiyonları kontrol altına almış gibi görünse de, vaka sayısı başka yerlerde artmaya devam ediyor. Bu yakında değişmedikçe, ekonomik etkilerin geçici olması pek olası değildir.

Daha olası bir senaryo, COVID-19 şokunun, halk sağlığı sistemlerinin, çalışma ilişkilerinin ve AB'deki resmi ve gayri resmi dayanışma mekanizmalarının esnekliğini test edeceğidir. Ve eğer pandemi agresif ve doğru zamanlı bir politika ile karşılanmazsa, özellikle amplifikasyon mekanizmaları etkinleştirilirse, etkilerinin uzun süreli olması muhtemeldir.

Bu tür mekanizmalar genellikle finans sektörü için çalışır. İyi haber şu ki, iyileştirilmiş düzenleme sayesinde, bankalar son küresel mali krizin patladığı 2008 yılına göre daha iyi aktifleştiriliyorlar. Ancak bazı ülkeler hala ciddi zayıflıklara sahiptir ve küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) dayanıklılığı şüpheli olmaya devam etmektedir. İmalat sektöründe, KOBİ'ler zaten acı çekiyor. Uzun süren bir kriz durumunda, bunlara verilen zarar bankaların bilançolarına dönüşecektir.

AB'de, etkili bir yanıt verme ve kaçınılmaz hasara dayanma kapasitesi (talepteki genel düşüş dahil) üye ülkeler arasında değişiklik göstermektedir. Ancak, nispeten iyi donanımlı ülkelerde bile, tek taraflı, geçici önlemler sadece sınırlı bir potansiyele sahiptir. Koordineli eylem - özellikle mali cephede - çok daha etkili olacaktır.

Bu sadece üye devletlerin daha büyük mali açıklarla çalışmalarına izin vermek anlamına gelmez. Her ne kadar - en azından AB ve vatandaşları arasındaki ilişkiyi geliştirerek - bu, bazı ülkelerin risk premisini etkileyecektir (İtalyan vakasının gösterdiği gibi). On yıl önce, bunun avro bölgesinin hayatta kalmasını tehdit edebileceğini ve finansal bölümlere yol açarak krizi şiddetlendirebileceğini öğrendik. Para politikası farklı şekillerde yardımcı olabilir; yani gerektiğinde likidite sağlayarak. 

Örneğin, politika yapıcılar, KOBİ'lere borç veren bankalara bağlı olarak hedefe yönelik operasyonlar uygulayabilir. Daha geniş anlamda, merkez bankalarının petrol fiyatlarındaki düşüşten kaynaklanan enflasyon beklentileri üzerindeki aşağı yönlü baskıyı dengelemek için mevcut tüm araçları kullanmaları gerekmektedir.

Ancak AB'nin gerçekten ihtiyacı olan şey, ortak finansman gücünden yararlanan koordineli bir mali teşviktir. Ancak, şu anda, büyük ortak şoklar karşısında üye ülkeleri destekleyecek bir aracı yoktur. Avrupa İstikrar Mekanizması aşırı bir senaryoda etkinleştirilebilir, ancak bunu bir talep yönetimi aracı olarak kullanmak uygun olmaz. Ve AB Dayanışma Fonu işe yaramak için çok küçük.

Dolayısıyla COVID-19 salgını, AB için üye devletlerin kaynaklarını bir araya getiren ve onları eşgüdümlü bir maliye politikasına yönlendiren güçlü bir kriz yönetim mekanizması oluşturma fırsatını temsil etmektedir. Böyle bir “sigorta fonu” fikri yeni değil: birkaç ekonomist, son krizden sonra, yönetişim reformu tartışmasının tüm hızıyla devam ettiği fikrini savunmuştu.

AB, kötü zamanlarda en fazla ilerlemeyi kaydetme eğilimindedir. Şu anda üzerinde milyonlarca insan gibi, sığınağa İtalya'da tanıklık edebileceği, COVID-19 salgını çok kötü bir zaman. Şimdi AB'nin bir sonraki seferde daha etkili bir eylemi kolaylaştırmak için ihtiyaç duyduğu kurumları inşa etmek için hızlı koordineli eylemlerde bulunma ve momentumdan faydalanma zamanı.

Mevcut jeopolitik bağlam Avrupa'nın kriz yönetimi kapasitesini arttırma motivasyonunu güçlendirmelidir. 2008'de uluslararası işbirliği baskındı ve ABD Avrupa için güvenilir bir ortaktı. Avrupa bankaları umutsuzca ABD dolarına ihtiyaç duyduklarında, finansal istikrarı korumak için hızla para takas hatları kuruldu.

Bugün ise tam tersine izolasyon var, ABD yükseliyor. ABD Federal Rezervi, son acil faiz oranı indirimini uygulamadan önce kimseye danışmadı. Biri, Avrupa bankalarının bu bağlamda acilen dolar finansmanına ihtiyaç duyması durumunda ne olacağını düşünmeye başladı.

COVID-19, dünya çapında hükümetler için güçlü bir uyarı görevi görmelidir. Çevresel bozulma ve derin ekonomik bağlantı birleşimi, dünyayı ani ve büyük ölçekli şoklara karşı her zamankinden daha savunmasız hale getirdi. AB, vatandaşlarına, bu krize yanıt verebilmeyi borçludur.

Lucrezia Reichlin, Londra, 10 Mart 2020,  Project Syndicate

(Avrupa Merkez Bankası eski araştırma direktörü Lucrezia Reichlin, London Business School'da Ekonomi Profesörüdür.)


Seçkin Deniz, 24
.03.2020, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar
Takip et: @Seckin_Deniz


Not: Çeviri programları kullanılarak İngilizce'den çevrilmiştir.



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı