29 Şubat 2020 Cumartesi

SA8395/SD1626: ABD Siber Etki Alanı Paydaşlarını Birleştirme

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini yayınladığımız analiz, Birleşik Devletler Hava Kuvvetleri'nde İstihbarat Subayı olmayı planlayan Hava Kuvvetleri Akademisi son sınıf  öğrencisi Jessica Ojala'ya aittir ve ABD'nin Siber Güvenlik sorunlarının tespitine ve bu sorunların çözümüne odaklanmaktadır. Jessica Ojala'ya göre, ABD'nin daha iyi savunma siber yeteneklerine ihtiyaç duymasının üç nedeni; Amerika Birleşik Devletleri, savunmaya tekrar avantaj sağlayacak yeni teknolojilere yatırım yapmak zorundadır; ABD'nin mevcut araçları saldırıya açık tüm varlıkları tam olarak koruyacak kadar verimli değildir ve güç şebekesinin güvenlik açığı vardır. Analistin sonuç bölümünde yaptığı vurgu önemlidir: "Amerika Birleşik Devletleri, yeni elde edilen beşinci alan da dahil olmak üzere tüm alanlarda akran olmaya yakın rakiplerle tehdit ediliyorSiber diğer alanlarla ve Amerika Birleşik Devletleri'nin yaşam tarzının kritik altyapısıyla iç içe geçmiş durumda; tek seçenek siber etki alanını birleştirmek ve Amerika Birleşik Devletleri'nin sahip olduğu savunma yeteneklerini güçlendirmektir." ABD'nin diğer birçok sorun gibi gelişmiş ve artık eskimiş ve hantallaşmış bir sistem olarak para harcayacağı onlarca alan bulunmaktadır ve ABD devlet bütçesi hepsini eş zamanlı olarak finanse etmekten çok uzaktır. Doğal olarak bu durum, hem ABD'nin gerileme dönemine girdiğine işaret etmektedir, hem de geleceğe güven duygusunu kaybettiğini kanıtlamaktadır. Temsilciler Meclisi oturumunda konuşan ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley, ABD’nin küresel askeri üstünlüğünün zayıfladığını, ancak ABD ordusunun eskiden olduğu gibi bugün de askeri caydırıcılığı sağlamaya, ülkeyi potansiyel düşmanlardan korumaya ve müttefiklerini desteklemeye hazır olduğunu ifade etmiştir: “Bununla birlikte, rekabet üstünlüğümüz zayıflamış durumda, hiç kimsenin bundan şüphesi olmasın. Çin ve Rusya, ABD ve müttefiklerini aşmak ve dünya çapında etkilerini artırmak için askeri kabiliyetlerini güçlendiriyorlar.” 
Seçkin Deniz, 29.02.2020

Uniting the Cyber Domain Stakeholders
Giriş

Siber Alan, 21. yüzyılda giderek daha önemli hale geldi. Teknoloji ve takip eden yetenekler büyümeye devam ettikçe, kapsamlı siber yeteneklere olan ihtiyaç da artmıştır. ABD 'nin rakipleri Rusya ve Çin siber alanda büyümeye, akranlarına yakın rakipler haline gelmeye devam ediyorlar. Rusya ve Çin siber yeteneklerini geliştirmeye devam ettikçe, ABD'nin mevcut yeteneklerini de geliştirmesi gerekiyor. ABD, siber alan söz konusu olduğunda, Savunma Bakanlığı, İç Güvenlik Bakanlığı, İstihbarat Topluluğu ve özel sektörün hepsi alan adı ve güvenliğin paydaşları olduğu için örgütsel bir ikilemle karşı karşıyadır. Paydaşları tek bir güvenlik alanında, özellikle kuantum şifreleme ile birleştirmek, ABD'nin düşmanlarına karşı siber savunmasını güçlendirecektir.


Siber İle İlgili Tanımlar


Siber, siber uzayın unsurları arasındaki ilişkileri kapsar. [i] Siber alan, bir veya birkaç bilgi teknolojisi altyapısından oluşan elektronik bilgi veya veri işleme alanıdır. [ii] Siber uzay, bilgisayar ve iletişim teknolojisine dayalı ya da ona bağlı eserlerdir; bu eserlerin kullandığı, sakladığı, yönettiği veya işlediği bilgiler; ve bu unsurlar arasındaki bağlantılar. [iii] Siber güvenlik, bilgisayarların ve sunucuların, mobil cihazların, elektronik sistemlerin, ağların ve kötü niyetli saldırılara karşı verilerin savunulmasıdır. [IV]         


Ulusal Siber Strateji


Siber savunma ile ilgili iki temel stratejik hedef vardır. Birincisi federal ağları ve bilgileri güvence altına almaktır. Bunu yapmak için beş öncelikli eylem vardır. [v] Bunlar:

  • Federal sivil siber güvenliğin yönetimini ve gözetimini daha da merkezileştirmek
  • Risk yönetimi ve bilgi teknolojisi faaliyetlerini uyumlu hale getirmek
  • Federal tedarik zinciri risk yönetimini iyileştirmek
  • Federal müteahhit siber güvenliğinin güçlendirilmesi
  • Hükümetin yenilikçi bir uygulamaya en iyi şekilde öncülük etmesini sağlamak
İkincisi, sekiz öncelikli eylemi olan kritik altyapıyı güvence altına almaktır [vi] :
  • Rolleri ve sorumlulukları geliştirmek
  • Belirlenen ulusal risklere göre öncelikli eylemleri belirlemek
  • Bilgi ve iletişim teknolojisi sağlayıcılarını siber güvenlik sağlayıcıları olarak kullanmak
  • Demokrasiyi korumak
  • Siber güvenlik yatırımlarını teşvik etmek
  • Ulusal araştırma ve geliştirme yatırımlarına öncelik vermek
  • Ulaşım ve deniz siber güvenliğini arttırmak
  • Uzay siber güvenliğini arttırmak
Kritik altyapı, fiziksel veya sanal, ABD için bu kadar hayati önem taşıyan varlıklar, sistemler ve ağlar olarak tanımlanır; [vii] Bu strateji önceliklerinin her ikisi de siber alanın örgütsel yapısını tanımlar ve öncelikli eylemler siber paydaşların merkezileştirilmesi ve yeniden örgütlenmesi gereğini vurgulamaktadır.

Organizasyon


ABD'nin siber alanda dört büyük paydaşı vardır: Savunma Bakanlığı, İç Güvenlik Bakanlığı, İstihbarat Topluluğu ve özel sektör. Bu paydaşların her birinin farklı hedefleri vardır, ancak siber güvenlik açısından temel hedef ulusal güvenlik olmalıdır. Üç hükümet kuruluşu, içinde birden çok hareketli parça ile karmaşık ilişkilerle doludur ve özel sektörün siber güvenliğin rolünü karmaşıklaştıran farklı bir çalışma kuralları seti vardır. Paydaşların siber alandaki rolleri ve sorumluluklarının daha iyi tanımlanması ve siber alem altında birleştirilmesi gerekmektedir. 


Savunma Bakanlığı


Pentagon'un Savunma Bakanlığı siber stratejisini birleştiren beş görevi var. Pentagon'un siber açıdan beş görevi [viii] :

  • Ordunun kendi ağlarını savunmak
  • Silah yapan ve savunma sanayi üssünü oluşturan şirketleri korumak
  • Bir kez konuşlandırıldığında ABD silahlarının bütünlüğünü sağlamak
  • Ordunun işini yapmak için ihtiyaç duyduğu özel sektör altyapısını korumak
  • Potansiyel düşmanların askerlerini kısmen siber operasyonlarla düşürmek için saldırıya hazırlamak
Savunma Bakanlığı da kendi siber hedeflerini geliştirdi. Bu hedefler[ix] şunları içermektedir :
  • Ortak gücün görevini tartışmalı bir siber ortamda gerçekleştirmesini sağlamak
  • ABD askeri avantajlarını artıran siber operasyonlar yaparak ortak gücün güçlendirilmesi
  • ABD kritik altyapısını tek başına veya bir kampanyanın parçası olarak önemli bir siber olaya neden olabilecek kötü amaçlı siber faaliyetlerden korumak
  • Bölüm bilgilerinin ve sistemlerinin, bölüme ait olmayan ağlardaki bölüm bilgileri de dahil olmak üzere kötü amaçlı siber faaliyetlere karşı güvence altına alınması.
  • Kurumlar arası, endüstri ve uluslararası ortaklarla departman siber işbirliğini genişletmek.
Bu hedefler doğrultusunda Savunma Bakanlığı ortak siber güç geliştirdi. Siber Görev Gücü, Siber Ulusal Görev Gücü, Siber Koruma Gücü ve Siber Savaş Görev Gücü'nden oluşuyor. [x] Siber Ulusal Görev Gücü, Siber Ulusal Görev Gücü Merkezi tarafından yönetilen Ulusal Görev Ekipleri, Ulusal Destek Ekipleri ve Ulusal siber uzay koruma ekiplerinden oluşuyor. [xi] Siber Koruma Gücü, Savunma Bakanlığı bilgi ağı (DODIN), savaş komutanlığı ve Ortak Kuvvet Karargahı DODIN, Savaş Komutanları ve Hizmet Siber Bileşen Komutları tarafından yönetilen hizmet siber koruma ekiplerinden oluşuyor. [XII] Cyber ​​Combat Mission Force, Joint Force Headquarters - Cyberspace tarafından yönetilen muharebe misyonu ekipleri ve muharebe destek ekiplerinden oluşuyor.

İç Güvenlik Bakanlığı


İç Güvenlik Bakanlığı dört ana siber eylemden oluşmaktadır. Birincisi Ulusal Siber Güvenlik Koruma Sistemi. Ağ güvenliği dağıtım bölümü, izinsiz giriş tespiti, gelişmiş analitik, bilgi paylaşımı ve izinsiz giriş önleme yetenekleri sağlayan sistemi tasarlar, geliştirir, dağıtır ve sürdürür. [xiii] İkincisi Sürekli Teşhis ve Azaltmadır. Bu yöntem, siber güvenlik risklerini sürekli olarak tanımlayan, bu riskleri potansiyel etkilere göre önceliklendiren ve personelin öncelikle en önemli sorunları azaltmalarını sağlayan yetenekleri ve araçları kullanır. [XIV] Üçüncüsü, Ulusal Siber Güvenlik ve İletişim Entegrasyon Merkezi'dir. Merkez, siber savunma, olay yanıtı ve operasyonel entegrasyon merkezi rolünde sistemik siber güvenlik ve iletişim zorlukları riskini azaltır. [xv] Dördüncüsü Federal Bilgi Güvenliği Yönetimi Yasası Raporlamasıdır. [xvi] Yasa, federal kurumların her yıl Kongre'ye ilerleme rapor ederek bilgi güvenliği programlarını güçlendirmesini zorunlu kılıyor ve gerektiriyor.


İstihbarat Topluluğu


İstihbarat Topluluğu 17 ajanstan oluşur. Bunlar, Merkezi İstihbarat Ajansı (CIA), Ulusal İstihbarat Direktörü (DNI), Savunma İstihbarat Ajansı (DIA), Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA), Ulusal Mekansal İstihbarat Ajansı (NGA), Ulusal Keşif Ofisi (NRO), 4 servis bileşenidir. DoD (Pentagon-Savunma Bakanlığı), Enerji Bakanlığı, İç Güvenlik Bakanlığı, Sahil Güvenlik, Federal Soruşturma Bürosu (FBI), Uyuşturucu Uygulama Ajansı (DEA), Dışişleri Bakanlığı ve Hazine Bakanlığı. [XVII] 


Bu 17 kurum, Amerika Birleşik Devletleri'ne yönelik siber tehditleri belirlemek ve bunlarla mücadele etmek için birlikte çalışıyor. Bunlar arasında Ulusal İstihbarat Direktörü Ofisi (ODNI): Gelecekteki siber saldırıların kaynaklarını belirleme çabalarını koordine eden bir görev gücüne başkanlık etmek. İç Güvenlik Bakanlığı (DHS): Devlet bilgisayar sistemlerini koruma öncüsü. Savunma Bakanlığı (DoD): Siber saldırganların potansiyel saldırılarına karşı stratejiler geliştirmek. Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA): Siber tehditleri izlemek, tespit etmek, raporlamak ve bunlara yanıt vermek. Federal Soruşturma Bürosu (FBI): Siber suçları araştırmak ve kovuşturmak için ulusal çabalara öncülük etmek. [xviii] Her ajansın farklı amaçları ve işlevleri olduğu için, istihbarat topluluğunu oluşturmak için birlikte çalışırlar.


Özel sektör


Özel sektörlerin rolü, siber güvenliğin aşağıda sıralanan pasiften agresif olana kadar uzanan bir faaliyet yelpazesine düşmesidir. [xix]

  • Siber hijyen / güvenlik duvarları / tarama ve izleme
  • Pasif intel toplama
  • İzinsiz giriş raporlaması
  • Bal küpü / sandbox / tarpit kararı
  • 3. taraf ağları yamalama
  • Lavabo delikleri- Ağ düzeyinde devre dışı bırakma
  • İşaret / boya paket
  • Sunucu / botnet yayından kaldırma / ileri intel toplama
  • Varlıkları geri kurtarmak
  • Rakip ağların geçici olarak bozulması
  • Düşman ağlarının uzun süre bozulması
  • Hasar bırakan rakip varlıkları engellemek
Bu dört birim, hepsi aynı siber alanın altında faaliyet gösterse de, farklı hedeflerin her bir kuruluşu yönlendirmesine olanak verecek şekilde düzenlenmiştir. Amerika Birleşik Devletleri paydaşlarının siber alandaki organizasyonunu birleştirmek için siber alanın yetenek ve sorumluluklarının tanımlanması gerekmektedir.

Siber Ne Yapar?


Siber beş temel işleve sahiptir: Tanımlama, koruma, algılama, yanıtlama ve kurtarma. [xx] Amerika Birleşik Devletleri'nin siber alemde yapabileceği her şey bu beş işlev altında, saldırgan ve savunmacıdır. Siber ayrıca beş ortak varlık sınıfına sahiptir: Cihazlar, uygulamalar, ağlar, veriler ve kullanıcılar. [xxi] Sounil Yu tarafından yaratılan, matrisin tepesindeki fonksiyonlar ve yandaki ortak varlık sınıflarıyla dolu bir matris. [xxii] Bu matris içinde, tüm siber yetenekler bir miktar örtüşmeyle bir kutuya düşebilir. Bu matris, beyaz alan miktarı nedeniyle daha iyi savunma yeteneklerine ihtiyaç olduğunu gösterdi.


Daha İyi Savunma Gerekliliği


ABD'nin daha iyi savunma siber yeteneklerine ihtiyaç duymasının üç nedeni vardır. Birincisi, yeni saldırı teknolojilerinin sahaya çıkması ve şimdi ABD'nin karşı savunma yapması gerekenlere göre avantajları var. Amerika Birleşik Devletleri, savunmaya tekrar avantaj sağlayacak yeni teknolojilere yatırım yapmak zorunda. [xxiii] Saldırının maliyeti daha yüksek olduğunda veya savunmaları mağlup etme şansı düşük olduğunda, daha fazla kararlılık geçerli olacaktır. [xxiv] 


İkinci neden, ABD'nin mevcut araçlarının saldırıya açık tüm varlıkları tam olarak koruyacak kadar verimli olmamasıdır. Şu anda, algılama gerektiren her aletin kendi sensörüne ihtiyacı vardır ve harekete geçecek her aletin kendi aktüatörüne ihtiyacı vardır. [xxv] Algılama yaparken, mevcut araçlar sadece kendi sensörlerinden topladığı verileri anlamlandırmaktadır. [xxvi] 


Üçüncü neden, güç şebekesinin güvenlik açığıdır. Amerika Birleşik Devletleri'nde izole üç elektrik şebekesi vardır: Doğu, Batı ve Teksas, bunların içinde Atlantik orta bölgesi gibi alt bölgeler bulunur. [xxvii] Güç şebekesini kötü bir şekilde korumasız bırakmak, savunma yetenekleri bunu engelleyemezse ABD'nin rakiplerinin ülkenin en az üçte birine elektrik verilmesinin engel engellenmesine potansiyel olarak izin veriyor. Bu erişimin gerçekleşmesini önlemek için şifrelemeyi karmaşık hale getirmek ABD'yi daha iyi güvenceye alır.


Çözüm


Amerika Birleşik Devletleri siber savunmasını daha iyi güvenceye almak için, ABD'nin ilk önce istikrar için yedi adım atması gerekiyor. [XXVIII]

  • Komuta birliği
  • Misyon netliği
  • ABD cephaneliğini korumak
  • Kaynak yeterliliği
  • Sistem hatası özellikleri
  • Tırmanma egemenliği
  • Diplomatik düzenlemeleri destekleme
Örgütsel ikilem birinci adıma girerken, daha iyi savunma üçüncü adımdadır. Üçüncü adıma çözüm kuantum hesaplamadır. Kuantum hesaplama, kuantum teorisinin prensiplerine dayanan bir teknoloji türüdür. En basit ifadeyle, kubitte meydana gelen iki olgu vardır. Kübit aslında pozitif veya negatif gibi tek bir durumda değildir, ancak gözlem yoluyla harekete geçinceye kadar olası tüm konumlarda veya değerlerde bulunur. İkinci fenomen, iki parçacığın birbirine dolandığı söylenen dolaşıklıktır. Bir parçacığı değiştirin, diğeri anında değişir, bu iki parçacık mesafe olarak önemli ölçüde ayrıldığında bile meydana gelir. [xxıx] Bu bilgi ile kuantum hesaplama hem veri korumasını kırmanın imkansız olmasını hem de mevcut tüm şifreleme biçimini kırma yeteneğini sağlayabilir. [xxx] 

Kuantum bilgisayarlar matematiksel varsayımlara dayanmayan şifreleme şemalarını kullanabilecektir. Aksine, kuantuma dayanıklı kodlama algoritmalarının oluşturulması, bazıları daha uzun sayı faktoringinden tamamen farklı yaklaşımlar kullanan daha karmaşık şifreleme sistemleri. [xxxii] Bu klasik şifreleme göre anlamlı daha güvenli olduğu ispat edilecekti. [xxxiii] Yararlı olacak kadar uzun bir yaşamak ve düşük hata sonuçları üretecek yazılım ve donanım yaratma gereği nedeniyle araştırma hala geliştirilirken, [xxxiv]bu teknik Amerika Birleşik Devletleri siber güvenliğine faydalı olabilir. 


Siber alanın kuantum bilişim ağı altında birleştirilmesi ABD'nin savunma yeteneklerini güçlendirecektir. Belirli varlıklar üzerindeki şifrelemeye ek olarak, varlıklara tüm rakipler tarafından erişilmesi daha zor olacaktır.


Risk azaltma


Rakiplerin sahip olduğu tehdide ek olarak, içeriden de iki risk söz konusudur. İlk risk diplomatik tehdittir. Bu tehdit, gözetim kurumlarına ve kamuoyuna siber alandaki tehditlerin doğasını, rakiplerimizin tehdit edici davranışlarını, pasif savunmanın sınırlarını ve sivil özgürlüklere ve mahremiyete olan titiz saygımızı açıklayarak hafifletilebilir. [XXXV] 'İkinci risk, yüksek talep, düşük yoğunluklu manevra kuvveti, yüksek kabiliyetli durumların önceliklendirilmesidir, bu da daha az kaynak ve diğer siber tehditlere daha az dikkat edilmesi anlamına gelir. Dolaylı olarak hafifletmek için, çoğu zararlı faaliyetin önemsiz hale getirilmesi ve kolluk kuvvetleri, ülke güvenliği ve istihbarat topluluğuyla bilgi paylaşımıyla doğrudan hafifletilmesi için DoD sistemlerinde tüm tehditlere karşı dayanıklılığın artırılması gerekmektedir. [XXXVI] '


Sonuç


Amerika Birleşik Devletleri, yeni elde edilen beşinci alan da dahil olmak üzere tüm alanlarda akran olmaya yakın rakiplerle tehdit ediliyor. Siber diğer alanlarla ve Amerika Birleşik Devletleri'nin yaşam tarzının kritik altyapısıyla iç içe geçmiş durumda; tek seçenek siber etki alanını birleştirmek ve Amerika Birleşik Devletleri'nin sahip olduğu savunma yeteneklerini güçlendirmektir.



Jessica Ojala Ocak 2020, Small Wars Journal


(Jessica Ojala, Birleşik Devletler Hava Kuvvetleri Akademisi'nde bir son sınıf öğrencisidir. 2020 sonbaharında lisansüstü okula devam etmeyi ve uluslararası güvenlik, siber güvenlik ve uzay alanındaki büyüme konusundaki ilgilerini araştırmaya devam etmeyi, yüksek okuldan sonra Birleşik Devletler Hava Kuvvetleri'nde İstihbarat Subayı olmayı planlıyor.)


Seçkin Deniz, 29
.02.2020, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar
Takip et: @Seckin_Deniz


Not: Çeviri programları kullanılarak İngilizce'den çevrilmiştir.



Referanslar:

  1. Siber alan üstünlüğü elde edin ve sürdürün: ABD Siber Komutanlığı için komut vizyonu, Siber alan üstünlüğü elde edin ve koruyun: ABD Siber Komutu § (nd) için komut vizyonu.
  2. CLARKE, RICHARD A. BEŞİNCİ ALAN: Siber Tehditler Çağında Ülkemizi, Şirketlerimizi ve Kendimizi Savunmak. Sl: PENGUIN KİTAPLAR, 2020.
  3. Siber operasyonlar, Siber operasyonlar § (nd).
  4. Hoffman, Wyatt ve Ariel Levite. “Özel Sektör Siber Savunması.” Carnegie Vakfı, nd
  5. Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Siber Stratejisi, Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Siber Stratejisi § (2018).
  6. Ulusal Siber Güvenlik Farkındalık Ayı, Ulusal Siber Güvenlik Farkındalık Ayı § (nd).
  7. Rosenbach, Eric ve Aki Peritz. “Çatışma mı, İşbirliği mi? Kongre ve İstihbarat Topluluğu. ”Harvard Kennedy Okulu. Belfer Center, nd
  8. Federal Ağların Güvenliğini Sağlama, Federal Ağların Güvenliğini Sağlama § (nd).
  9. Savunma Siber Strateji Dairesi, Savunma Siber Strateji Dairesi § (nd).
  10. Amerika Birleşik Devletleri'nin ulusal istihbarat stratejisi, Amerika Birleşik Devletleri'nin ulusal istihbarat stratejisi § (nd).
  11. Tibbetts, J. “Kuantum Bilişim ve Kriptografi: Karar Vericiler için Analiz, Riskler ve Öneriler.” Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı, 20 Eylül 2019. https://doi.org/10.2172/1566798.
  12. Williams, Paul D. ve Matt McDonald. Güvenlik Çalışmaları: Giriş. Abingdon, Oxon: Routledge, 2018.

Dipnotlar:

[i] Paul D. Williams ve Matt McDonald. Güvenlik Çalışmaları: Giriş. Abingdon, Oxon: Routledge, 2018
[ii] a.g.e
[iii] a.g.e
[iv] a.g.e
[v] Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Siber Stratejisi
[vi] a.g.e
[vii] Ulusal Siber Güvenlik Farkındalık Ayı
[viii] Richard Clarke. BEŞİNCİ ALAN: Siber Tehditler Çağında Ülkemizi, Şirketlerimizi ve Kendimizi Savunmak. Sl: PENGUIN KİTAPLAR, 2020
[ix] Savunma Bakanlığı Siber Stratejisi
[x] Siber operasyonlar
[xi] a.g.e
[xii] a.g.e
[xiii] Federal Ağların Güvenliğini Sağlama
[xiv] a.g.e
[xv] a.g.e
[xvi] a.g.e
[xvii] Amerika Birleşik Devletleri'nin ulusal istihbarat stratejisi
[xviii] Eric Rosenbach ve Aki Peritz. “Çatışma mı, İşbirliği mi? Kongre ve İstihbarat Topluluğu. ”Harvard Kennedy Okulu. Belfer Center, nd
[xix] Wyatt Hoffman ve Ariel Levite. “Özel Sektör Siber Savunması.” Carnegie Vakfı, nd
[xx] Clarke, Beşinci Alan
[xxi] a.g.e
[xxii] a.g.e
[xxiii] a.g.e
[xxiv] a.g.e
[xxv] a.g.e
[xxvi] a.g.e
[xxvii] a.g.e
[xxviii] a.g.e
[xxix] a.g.e
[xxx] a.g.e
[xxxi] Jake Tibbetts, “Kuantum Bilgi İşlem ve Kriptografi: Karar Vericiler için Analiz, Riskler ve Öneriler.” Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı , 2019
[xxxii] Clarke, Beşinci Alan
[xxxiii] Tibbetts, Kuantum Hesaplama, 2019
[xxxiv] Clarke, Beşinci Alan
[xxxv] Siber alan üstünlüğünü elde edin ve sürdürün : ABD Siber Komutanlığı için komut vizyonu
[XXXVI] a.g.e




Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı