28 Mayıs 2019 Salı

SA7710/SD1392: Amerika'nın Ekonomik Temelleri Nasıl Yeniden İnşa Edilir?

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini yayınladığımız metin, Jump-Starting America adlı kitabın ortak yazarları olan MIT Ekonomi Profesörü Jonathan Gruber ve IMF'nin eski baş ekonomisti Simon Johnson'a aittir ve Amerika'nın çöken ekonomisinin yerine 'yeni temeller' önermeye çalışmaktadır... Metin iflas etmiş bir zenginin tavan arasında kayıp herhangi bir mücevher ihtimaline karşı onu bulmayı amaçlayan bir çabaya benzemektedir. Her iki yazarın sahip olduğu 'titr'ler bu metnin bahse konu kitabın sadece tanıtım fragmanı olduğu hissini uyandırsa ve kitap tamamen bu içeriği detaylandırıyor olsa da, herhangi bir ilkokul öğrencisinin ortaya koyabileceği basit en etkin ve açık bir çözümün çözüm olarak sunulması, gelinen noktada ABD'de artık ortak ve derin DARPA aklının bulunmadığını, yönetici, yönlendirici aklın öldüğünü göstermektedir. ABD'nin bu geniş ve derin çöküşünün önlenemez olduğunu düşünüyor; tarihin Amerikan Yüzyılı denen (1917-2017) bu evresinin kapandığını görüyoruz.
Seçkin Deniz, 28.05.2019

How to Rebuild America’s Economic Foundations

"Maalesef ABD, uluslararası rakiplerine göre en büyük avantajlarından birini en iyi şekilde kullanmıyor: birçok akıllı insan, tarihi nedenlerden dolayı birçok şehre dağılmış durumda. Herhangi bir etkin altyapı stratejisi, kıyılardaki ekonomik yığılma sorununu dikkate almalıdır."

Modern Amerikan ekonomisi, her biri özel sektörün tek başına başaramayacağı kadar büyük olan dört ana altyapı girişimi tarafından şekillendirildi: kıta çapında demiryolu ağı, eyaletler arası otoyollar, hava trafik kontrol sistemi ve internet. Hepsinin erken gelişimi kamu sektörü tarafından desteklendi ve her biri ulaşım ve iletişim maliyetini önemli ölçüde azaltarak malları, insanları ve bilgileri taşımayı daha kolay, daha ucuz ve daha güvenli hale getirdi.


Yeni büyük bir altyapı hamlesinin ufukta görünme potansiyeline göre, mevcut sistemlerin parçalanan kısımlarını yeniden inşa etmek ve yenilemek bariz bir önceliktir. Ancak ABD, hızlı hareket eden bilimsel sınırlarda kimin ve neyin daha iyi olması gerektiğini göz önünde bulundurarak üretkenlik ve iş yaratma konusunda daha da iyisini yapabilir. İnovasyon tarihte daha hızlı bir büyüme ve iyi işler yarattı. Ancak Amerika, temel bilimlerdeki yenilikçi yönünü ve bununla birlikte, bilgi yaratmaya ve tüketicilerin istediği mallara dönüştürmeye devam eden yüksek ücretli işlerin çoğunu kaybetti. Bu avantajı yeniden elde etmenin en iyi yolu, kamuoyundaki yatırımlarımızı ileriye dönük bir şekilde öncelikli kılmak ve ABD’de insanları ve konumlarını yeni fikirler üreten ve çığır açan ürünlerle birleştiren bir süreçtir.

Bugün Amerika’nın ekonomik coğrafyasının temel sorunu, yeni fırsatların çok yüksek bir kısmının, özellikle Boston, New York, Washington, DC, Seattle, San Francisco ve Los Angeles gibi birkaç büyük kıyı metropol bölgesinde yoğunlaşmasıdır. Bu yerler yeni girişimler ve nispeten iyi ücretli işler yaratma açısından iyi gidiyor, ancak yükselmeye devam eden yüksek emlak fiyatları ile birlikte son derece kalabalık durumdalar. Birçok yetenekli insan bu işgücü piyasalarına girmenin zor olduğunu düşünüyor ve düşük gelirli sakinler giderek daha fazla itiliyor.


Aşırı aglomerasyon (kentsel alan) problemine yönelik mevcut çabalar hiçbir sonuca ulaşmadı. Bu “süperstar şehirlerde” uygun fiyatlı konutlara erişimin iyileştirilmesi, Boston, Washington, DC veya San Francisco gibi yerlerde önemli bir imar değişikliği (buzul süreci, hatta siyasi bir mirasçı) gerektiriyor. Politika yapıcılar, ülkenin geri kalanı ile bu ekonomik faaliyet merkezleri arasındaki ulaşım bağlantılarını iyileştirmek için de çalışabilirler. Ancak, Çin ve Avrupa'da yüksek hızlı trenler iyi çalışıyor olsa da, hızlı trenleri ABD’de kullanma çabaları son on yıllarda kesinlikle hiçbir sonuca ulaşmadı. Hava yollarının genişletilmesi bazı yerlerde yardımcı olabilir, ancak en dinamik şehirler zaten kalabalık hava alanlarına ve çok sayıda gürültü kirliliğine sahiptir.


Yeni kitabımız Jump-Starting America’da önerdiğimiz daha iyi bir yaklaşım, temel bilime - araştırma ve geliştirmenin temel taşı - yapılan kamu yatırımını önemli ölçüde arttırmak ve bu çabayı ülke geneline yaymaktır. Bu strateji, daha fazla kişiyi daha fazla fırsata bağlayarak verimliliği arttırmayı ve ulusal uyumu güçlendirmeyi amaçlıyor. Maalesef, ABD şu anda en büyük avantajlarından birini, uluslararası rakiplerine göre en iyi şekilde kullanmıyor: birçok akıllı insan, tarihsel nedenlerden dolayı, birçok şehre dağılmış durumda.


Gelecek nesil potansiyel teknoloji merkezleri endeksimiz, ülke genelinde geniş, yüksek eğitimli nüfusa, güçlü üniversitelere, nispeten düşük konut maliyetlerine ve kolay ücretlendirmelere sahip 102 yer tanımlamaktadır. Bu yerler 36 eyalette bulunuyor ve 80 milyon Amerikalıya ev sahipliği yapıyor. Rochester, New York (fotonik araştırmaları için doğal bir yeni merkez), Ames, Iowa (tarımsal araştırma), Huntsville, Alabama (havacılık), Orlando, Florida (bilgisayar simülasyonu) ve Baton Rouge, Louisiana (su ve taşkın yönetimi).


Bilimsel altyapı, iyi işleyen geleneksel altyapıya ihtiyaç duyar. Örneğin, Rochester ve çevresi havaalanındaki herhangi bir geliş(tir)meden büyük ölçüde faydalanacaktır. Ancak iyi yollar ve daha güvenli köprüler, modern Amerika'da daha fazla üretkenliğe ve hatta daha iyi işlere yol açmaz.


Şimdi asıl öncelik, insanların ve malların fiziksel hareketi için potansiyel yaratmamaktır; Amerika'nın karayolu, demiryolu ve hava sistemleri zaten bunu yapabilir (daha fazla çukurun sabitlenmesi her zaman iyi bir fikirdir). ABD'nin yapması gereken, her türlü kökenden ve eğitim seviyesinden yetenekli insanları, büyük yeni fikirleri teşvik edecek ve bu fikirleri ürün ve şirketlere dönüştürmeyi kolaylaştıracak şekilde bir araya getirmektir.


Yeni temel bilgiler oluşturmak, yayılma etkilerini de içerir: hiç kimse veya hiçbir şirket, bütün faydaları alamadığı için, tüm özel sektör kuruluşları yatırım yapma eğilimi gösterecektir. Daha geniş sosyal faydalar yerel ve eyalet hükümetleri tarafından desteklenebilir; yukarıda belirtilen şehirler de dahil olmak üzere bazı müthiş çalışmalar devam etmektedir. Ancak, federal seviyenin altında olan eyaletlerin üretken yatırımları destekleme yetenekleri oldukça sınırlıdır. Hayırseverler, çeşitli vakıflar dahil olmak üzere bazı yüksek profilli katkılar yapıyorlar, ancak en zengin insanlar bile ulusal ölçekte önemli bir fark yaratacak kadar paraya sahip değiller.


Federal altyapı dolarlarının en verimli ve en etkili kullanımı, bina inşa etmeye (ve yeniden inşa etmeye) güçlü yerel teknoloji geliştirme ceplerine ve akıllı insanlara odaklanmak olacaktır. Bu, ulusal bilimsel öncelikleri seçmek, iddialı hedefler koymak, yerel eğitim sistemlerini güçlendirmek ve zaten çok yetenekli olan ve daha iyi işler için ağlayan yerlerde daha fazla laboratuar oluşturmak anlamına geliyor.


Tarihsel olarak ve bugün, bu tür bir inovasyon iyi işler üretir ve en geniş anlamıyla ulusal güvenliği sağlamada kilit rol oynar. Sadece temel araştırmalara yapılan vurgu, hastalık risklerini ve her türlü dış saldırganlık riskini (fiziksel ve sanal) en aza indirmez; Yatırımın coğrafyasına uygun şekilde dikkat çekmekle birlikte, Amerika'nın acilen ihtiyaç duyduğu ortak refahı da artırabilir.



Jonathan Gruber-Simon Johnson, Washington DC,1 Mayıs 2019, Project Syndicate



(Jonathan Gruber MIT'de Ekonomi Profesörüdür. Jump-Starting America'nın ortak yazarı (Simon Johnson ile birlikte : Atılım Bilimi, Ekonomik Büyümeyi ve Amerikan Rüyasını Nasıl Canlandırabilir.

IMF'nin eski baş ekonomisti Simon Johnson, Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü'nün kıdemli bir üyesi olan MIT Sloan'da profesör ve önde gelen ekonomi blogunun kurucu ortağı The Baseline Scenario'dur . Jump-Starting America'nın eş yazarı (Jonathan Gruber ile birlikte) : Atılım Bilimi, Ekonomik Büyümeyi ve Amerikan Rüyasını Nasıl Canlandırabilir.)



Seçkin Deniz, 28
.05.2019, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar
Takip et: @Seckin_Deniz


Not: Çeviri programları kullanılarak İngilizce'den çevrilmiştir.



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı