9 Haziran 2018 Cumartesi

SA6286/SD1014: Social Europe'dan Umutsuz Bir Çıkış; 'Yeni Bir Sol İçin Beş Tez'

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini yayınladığımız analiz, 1989'da Sovyetlerin çöküşü ile birlikte temelini kaybeden ve Komünist Çin'de kapitalizme ve sömürüye dönüşen 'Sol'un şu anda yaşadığı bunalımın 'paragidma çöküşü'nden kaynaklandığını itiraf etmemekle birlikte, dikkatlerini 'işçilerden' toplumun farklı katmanlarına yöneltmeyi önermekte ve böyle Sol'un çözüm olmaktan çıktığını, insanlara alternatif sunamadığını, sunamayacağını açıkça beyan etmektedir. Yazarın bir felsefi temel oluşturmak gayesiyle, ancak amatörce beş tezde temel çerçevesini çizmeye çalıştığı 'Yeni Bir Sol-New Left' 'un 'sol'la yakından veya uzaktan herhangi bir ilişkisi bulunmadığı gibi, önerilen çerçeve tipik politik-elitist oportünizmden başka bir şey değildir. Kim bilir belki de yazar 'Sol'a yeni bir elbise giydirmeyi önerirken farkında olmadan bir gerçeği daha görmemizi sağlıyor olabilir; yazarın kendisinin de inanmadığı çerçeveye göre 'Sol' aslında bütün insanlık tarihinde insanların hak talep etme ihtiyaçlarını sömüren fırsatçılığın adıdır ve sadece fırsatçılara çıkar sağlamaktadır, diye düşünülebilir.
Seçkin Deniz, 09.06.2018 

Five Theses For A New Left

Bununla yüzleşelim: bugünün solu, geçmiş bir zamanda ve hala olmayan bir dünya arasında sıkışmış korkunç bir su birikintisi içinde. Çoğu zaman, sadece savunma yapmak ve bunu çok iyi yapmamak gibi görüntü veriyor. 


Bunun temel nedeni basittir. Kapitalizm, endüstriden endüstri sonrası hizmete dayalı bir toplum modeline uzun bir geçiş dönemindedir ve şimdiye kadar geçiş iyi gitmedi. Bu geçiş, 20. yüzyılın son iki ya da üç yılı içinde ortaya çıktığı için, Batılı kapitalist toplumlarda, eşitsizlik şaşırtıcı bir artışla ikiye katlandı, ekonomik büyümede belirgin bir yavaşlama görüldü.. 21. yüzyılın başlarında bu eğilimler, 2007-08 küresel mali krizi ile devam etti ve 1930'ların Büyük Buhranından bu yana yaşanan krizlerin en kötüsü, gelişmiş ekonomilere büyük bir darbe vurdu. Birçok ülke bu darbenin verdiği hasarlardan ancak son zamanlarda kurtulabildi ve bazıları henüz kurtulabilmiş değil.


Bu yüzden, şu anda, özellikle de geçim kaynakları eski sanayi ekonomisine bağlı olan düşük veya mütevazı becerilere sahip olanları etkileyen onlarca yıllık zayıf ekonomik performanstan bahsediyoruz. Hem sağ hem de sol elitler, bu geçişi hızlandırmak için yetersiz görünüyorlardı, bu yüzden çoğu insan iyi bir yere varmak istiyor ya da daha iyi bir yere geri itiliyor.. Böylece ana akım partiler ve liderler acı çekiyor ve popülist olanlar artıyor.

Peki, ne yapmalı? Benim görüşüme göre, yeni bir sola ihtiyacımız var. Eski yollar yok oldu, kullanışlılıklarını yitirdi. İşte yeni sol için beş tez, sol yüzlerin yeni gerçeklerine dayanıyor.


1. Yeni koalisyon ile birlikte. Solun potansiyel koalisyonu, sanayideki işçi sınıfı sayısı hızla düştüğü ve sağa doğru hareket ettiği için önemli ölçüde değişti. Yeni Sol Koalisyonu topluma ve ekonomiye tam katılımlarının önündeki engelleri geride bırakan ve ilerici hükümeti yukarı hareketliliğin garantörü olarak gören azınlıkları ve kadınları içeriyor. Geçişten nispeten iyi olan profesyonellerden ve son derece eğitimli kişilerden oluşuyor, post-endüstriyel toplumun gelişen kozmopolit değerlerini destekliyor ve hükümeti, bir toplumun ihtiyaç duyduğu temel hizmetlerin ve yatırımların sağlayıcısı olarak görüyor. Ayrıca, bu yeni değerleri destekleyen, geleceklerinin sanayi sonrası toplumda yattığını bilen ve hükümetin kendileri için yer bulmalarına yardımcı olmasını isteyen daha genç kuşaklar da bu koalisyonun içinde. Ve bu durum, üniversiteli olmayan beyaz yakalıların ve hizmet işçisi “precariat” ın büyük parçalarını içeriyor ya da içermelidir. Sol, artık eskiden olduğu gibi ikinci tarafın partisi olmayabilir. 


2. Sol birleşmeli. Bu bir seçenek değil, bir zorunluluk. Solun yeni koalisyonundaki farklı yeni seçim bölgelerinin yükselişi bölünme olasılıklarını belirginleştirdi. Özellikle Avrupa'da, sol direnişin birbirine şüphe ile baktığı birkaç farklı partiye (sosyal demokrat, sol sosyalist, yeşil, sol sosyal liberal, sol popülist, vb.) yayılması özellikle dikkat çekicidir. Ortak bir cephenin sunulmaması, deliliktir. Sosyal demokrat gibi bir eğilimin sola hakim olabileceği ve müttefiklere ihtiyaç duymadığı dönem bitti. Aynı şey Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Demokratlar için de geçerlidir; Clinton ya da Sanders taraftarlarının ya da azınlıkları harekete geçirme stratejistlerinin ya da beyaz-işçi sınıfının savunucularının partiyi ele geçirip kendi başlarına başarabilecekleri bir yol artık yoktur. Sağ'ı yenmek için, dağılmış bir solun birleşmesi ve bütün ilerlemecilerin etkili ittifaklar içinde bir araya getirilmesi gerekir.


3. Eşitsizlikle birlikte. Kapitalizmin devam eden problemlerini ılımlı ince ayarlarla çözeceği fikri tamamen gözden düştü. Eşitsizlik şimdi çok yüksek seviyelerde ve fonksiyonel değil. Büyümeyi sürdürüyor, yaşam standartlarını aşağıya indiriyor, gençler arasındaki yukarı doğru hareketliliği devam ettiriyor, tüm ekonomik bölgeleri geri bırakıyor ve kesinlikle sağlıklı politikaları yok ediyor. Sol, bu eğilimleri sert bir şekilde reddeden ve mevcut kapitalizm modelini kabul etmeyen bir politika gündemi ile tavizsiz bir şekilde hareket etmelidir.. Genç kuşaklar aksi halde solu ciddiye almayacaklar. Ve bunu yapmamaları doğru olacak.


4. Açık bir dünyaya doğru ilerleyin. Dünya, geçtiğimiz on yıllarda birçok farklı seviyeye daha açık hale geldi. Cinsiyet, ırk ve etnisiteye göre daha önce olduğundan daha fazla hoşgörü ve eşitlik var. Dünya halkları arasında, kültürlerin çok daha fazla karışmasıyla, ekonomik ve başka türlü çok daha fazla bağlantı var. Bu, dengede, çok iyi bir şey ve sol onu kucaklamalı. Genç nesiller açıkça yapıyor. Kapalı, geleneğe bağlı bir dünyaya geri dönüş yok. Tarihi tersine döndüremezsiniz. Ve sol bunu denememeli.


5. Uzun dalgayı sürün. Tarihsel olarak, kapitalist büyüme, büyük teknolojik ve kurumsal değişimin izleri tarafından yönetilen uzun dalgalarda meydana gelmiştir. Bu dönemlerin erken, geçiş bölümleri tipik olarak kabadır ve nüfusun büyük kesimlerine yalnızca mütevazi faydalar sağlarlar. Sanayi Devrimi böyle oldu; bu dalganın ilk birkaç on yılında ünlü “Engels duraklaması" yaşandı; sonuçta ücretlerin çoğu işten atılmadan önce çok az yükselmişti. Son birkaç on yıl da buna benzerdir.  Ancak, çağın teknolojik potansiyeli ile çağın ekonomik potansiyeli, ileride toplumsal yatırım eksikliği ve sağcı geriye dönük politikalar yüzünden geri kalsa da, çok büyüktür. Sol, bu potansiyelin ortaya çıkarılmasıyla ve uzun dalgayı sürmekle ilgili olmalı. Yaşam standartları nihayet yükselecek. Şu andaki teknolojik değişimin ayrılmaz bir parçası olan yeşil enerji, nihayet yetkin hale gelecek ve küresel ısınma tehdidine son verecek. Sol, bol ve sürdürülebilir bir gelecek vizyonundan korkmamalıdır. Sadece uzun dalga sürüldüğünde bu yapılabilir.


 Ruy Teixeira, 4 Nisan 2018, Social Europe



(Ruy Teixeira, Washington DC'deki Amerikan İlerleme Merkezi'nde kıdemli bir çalışandır. Yeni kitabı "İyimser Solcu: 21. Yüzyıl Neden Düşündüğünüzden Daha İyi Olacak?") 



Seçkin Deniz, 09.06.2018, Sonsuz Ark, Çeviri


Çeviriler ve Yansımalar




Not: Çeviri programları kullanılarak İngilizce'den çevrilmiştir.




Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı