3 Nisan 2018 Salı

SA5891/SD937: Macron'un Eğitim Devrimi

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini yayınladığımız analiz Fransız eğitim sistemindeki yetersizliği aşmak için Macron'un uygulamaya koyduğu eğitim reformunun neden gerekli olduğunu anlatmaya çalışan Macron yanlısı bir zihnin ürünüdür... Yetersiz olmasına rağmen Fransa'daki tartışmalar hakkında fikir edinilmesini sağlayacağını düşündüğümüz için yayınladığımız bu analizin Avrupa'nın Çöküşü'ne dair verdiği fotoğraf önemlidir."
Seçkin Deniz, 03.04.2018
Macron’s Education Revolution

"Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bazı eleştirmenlerin şirketlere ve zenginlere hediye olarak nitelendirdiği büyüme yanlısı ekonomik reformları savundu. Ancak, tam olarak ele alındığında, Macron'un gündeminde, eşitsizliği azaltmak ve sosyal hareketliliği arttırmak var."

Servet vergisinin kaldırılmasından ve sermaye kazançları üzerinden sabit bir vergi uygulamasının başlamasından bu yana, Fransız Devlet Başkanı Emmanuel Macron'un muhalifleri onu, Aralık ayında en zengin Amerikalılara vergi indirimi yapan ABD Başkanı Donald Trump ile karşılaştırdı. Onu en sert eleştirenlerden bazıları Macron'a “zenginlerin başkanı” olarak atıfta bile bulunuyorlar.
French Prime Minister Edouard Philippe speaks with pupils as he visits the Jean Perrin secondary school

Hiçbir şey doğrudan başka bir şey olamaz. Tam olarak bakıldığında, Macron'un reform gündemi Fransa'daki eşitsizlik ve sosyal hareketsizlikle başa çıkmak için yeni ve umut verici bir yaklaşım sunuyor. Ve herhangi bir oranda, Amerika Birleşik Devletleri ve Fransa bu konularda neredeyse hiç bir şekilde karşılaştırılamaz. Fransa'da 1990'dan bu yana gelir eşitsizliği artsa da, diğer gelişmiş ülkelerinkinden oldukça düşüktür.

Spesifik olarak, gelir dağılımının en üst % 10'unun alt % 10'a oranı, ABD'de Fransa'dakinden beş kat daha yüksektir (Grafiğe bakınız). Dahası, Fransız yoksulluğu oranı % 13.6 ile İsveç (% 14.5) ve Almanya (% 16,7) oranından daha düşüktür. Ve bu Avrupa ülkelerinin üçünün de ABD'ninkilerin çok altında yoksulluk oranları var.



Yine de, Fransa anaokulundan ortaokula kadar tüm çocuklara ücretsiz eğitim sunsa da, sosyal hareketlilik düşük kalmaktadır. Sosyal köken, Fransa'daki diğer OECD ülkelerine kıyasla eğitim sonuçlarıyla daha pozitif ilişkilidir. Mavi yakalı hanelerden gelen Fransız çocukların % 20'den fazlası herhangi bir diploma olmaksızın okulu bırakmaktadır, bununla birlikte bu oran üst düzey yöneticilerin veya yöneticilerin çocukları için sadece % 7'dir.

Fransa'nın yüksek öğretim sistemi, üniversiteleri ve “grandes écoles” olarak bilinen birkaç elit okul arasındaki derin ayrılıktan ötürü benzersizdir. Grandes écoles, her bir öğrencisine üniversitelerden çok daha fazlasını harcamakta ve böylece daha iyi bir kariyer eğitimi sunmaktadır. Üniversitelerde öğrencilerin sadece % 27,5'i üç yıl sonra derece kazanmaktadır ve mezunların % 25-30'u okulu bitirdikten bir yıl sonra işsizdir. Ancak, daha da önemlisi, 2017 itibariyle, grandes écoles'deki  öğrencilerin sadece % 2.7'sinin sosyoekonomik merdivenin alt seviyesinden ebeveynleri vardı, oysa üniversite öğrencilerinin% 66'sının sosyoekonomik merdivenin alt seviyesinden ebeveyni vardır.

Macron, kendi adına, eşitsizlik ve sosyal hareketsizlikle başa çıkmak ve uzun vadede daha kapsayıcı bir büyüme sağlamak için bu sistemin dönüştürülmesi gerektiğini kabul ediyor. Reformlar, ilkokulda okuma, dil, aritmetik gibi temel becerileri öğretme konusunda her zamankinden daha fazla vurgu yapacak. Eylül 2018'den sonra, yoksul mahallelerdeki okullar 12 öğrenciden fazla olmayan sınıflara sahip olacak.

Macron hükümeti, öğrenim zorlukları olan çocuklara yardım etmek için okul programlarına ve diğer tedbirlere büyük yatırımlar yapıyor ve okulda daha fazla ödev yapılmasına izin veriyor. Ortaokuldan üniversiteye geçişi kolaylaştırmak için yeni bir sistem kuruyor.

Şimdiye kadar, öğrenciler, genellikle doğru okul veya disiplinle öğrencileri eşleştiremeyen bir piyango sistemi aracılığıyla üniversitelere yerleştirilmekteydi. Ancak Macron'un reformları uygulandıktan sonra, öğrencilerin okul performansı ve tercih edilen konular üniversite yerleşimi için belirleyici faktörler olacaktır. Final sınavı, bakalorya, 10-15 farklı konuları kapsayan, iki ana konu, iki küçük konu ve bir sözlü sınav üzerinde durulacak. Lisans derecesindeki başarısızlık oranını azaltmak için reformlar, herkes için uygunluğu garanti etmektense, üniversite önkoşullarını da gerektirecektir. Bütün bunlar Fransa'yı işsizlik oranının çok daha düşük olduğu İsveç ve Almanya gibi ülkelerle daha yakından hizalayacak.

Macron vergilemede “eski sol” ile yollarını ayırdı. Ancak, eğitim gündeminin gösterdiği gibi, bunun nedeni de, eşitsizliği tamamen yeni bir şekilde, yani büyüme ve sosyal hareketliliği uzlaştırmayı amaçlayan bir kişi olarak düşünmesidir. Eşitsizlik, kökeninde ele alınmalıdır, yani eğitim, örneğin yeniden dağıtım vergilendirmesi gibi son derece yeni önlemler değil, bir ön ante çözümü gerektirir . Bu nedenle Macron, eğitimi en düşük seviyelerde iyileştirmeye ve okuldan işgücü piyasasına geçişi kolaylaştırmaya çok önem vermektedir.

Dahası, sermaye kazançları üzerindeki sabit bir vergi, sosyal hareketliliği engelleyecek veya yoksulluğu artıracaktır. Nitekim, İsveç'in 1991'de aynı vergi sistemini benimsemesinden sonra, yıllık ortalama verimlilik artış hızı dört kat artmıştır .

Fransa'da sosyal hareketlilik, 1991'den beri büyük bir değişim yaşamamıştır. Üniversite seviyesindeki evrensel uygunluk sisteminden uzaklaşarak, lise sonrası tüm öğrencilere daha uygun bir sistem sağlayan Fransa, daha hakiki eşitlik ve daha fazla sosyal hareketlilikten yararlanacaktır. Macron'un devrimi harekete geçmiştir.


Philippe Aghion, Benedicte Berner, 7 Mart 2018, Project Syndicate 

(Philippe Aghion, Collège de France'da ve London School of Economics'te profesör ve Ekonometri Topluluğu ve Amerikan Sanat ve Bilim Akademisi üyesidir. Benedicte Berner, Paris'teki Sciences Po'da, İnsan Hakları Savunucuları'nın başkanı ve Harvard Üniversitesi'nden Rus ve Avrasya Çalışmaları için Davis Merkezi'nde çalışan bir öğretim görevlisidir.)




Seçkin Deniz, 03.04.2018, Sonsuz Ark, Çeviri

Çeviriler ve Yansımalar




Not: Çeviri programları kullanılarak İngilizce'den çevrilmiştir.

Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı