1 Mayıs 2020 Cuma

SA8557/SD1686: Yeni Bir İş Çağı'na Giriş

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini yayınladığımız analiz,  Leipzig Alman Federal Meclisi (Bundestag) Çalışma ve sosyal işler komitesinin sosyal demokrat üyesi ve yapay zeka üzerine çalışma komisyonunun (Enquete-Kommission) başkanı Daniela Kolbe'a aittir ve Yapay Zeka ile gelişen Yarının iş yerine ve işçisine odaklanmaktadır: "Yarın için Çalışma Yasası'nda, yapısal eğitimden etkilenen şirketler için sürekli eğitim son derece cazip hale getirilmektedir." Türkiye, Bundestag'daki bu tartışmaları dikkatle izlemeli Avrupa Birliği'nin sanayide lokomotif ülkesi olan Almanya'nın bu krizi nasıl aşacağına dair yaşadığı süreçleri not etmelidir.
Seçkin Deniz, 01.05.2020

Into a new era of work
"Yapay zeka ekonomiyi ve iş yerlerini büyük ölçüde değiştirecektir. Hangi beceriler gerekli olacak ve eğitim her şeyi kapsayan bir çözüm mü?"

Şimdiye kadar deneyimlediğimiz otomasyon ve dijitalizasyonda, insanlara işlerini yapmak için kullanabilecekleri normal ofis yazılımına sahip bir dizüstü bilgisayar, 3D yazıcı veya bilgisayar-sayısal kontrollü freze makinesi gibi bir makine verildi. Ancak bilgi ve iletişim daha hareketli hale geldi. Aynı zamanda, yeni makineler özel üretimi mümkün kıldı.

Yapay zeka (AI) sistemleri, makinelerin insanlarla çalışmasını sağlamaktadır. Yapay Zeka iş yerine tanıtıldıkça, yeni tür işbirliği de zaten tanımlanmaktadır. AI sistemlerinin insanların yaşamlarında çok daha büyük bir rol oynayacağına şüphe yok. Gelecekte, makineler iş süreçlerindeki hataları veya aksamaları tahmin edebilir (örneğin, tahmini bakım bağlamında) veya bir müşteriyle telefon görüşmesinin başlangıcını yapabilir.

Bu değişiklikler adaptasyon gerektirir. Ama kim adapte etmek zorunda kalacak? Hangi uyarlamaların yapılacağını ve hangi formu almaları gerektiğini kim belirleyecek?

Çalışanlara yönelik beklentiler

Sık sık işçilerin 'istihdam edilebilir' kalmak için sürekli eğitim almaları gerektiğinden bahsedildiğini duyuyoruz. Ve kimin eğitimlere karşı bir tepkisi var? Ancak tartışma genel taleplerin ötesine geçmiyor. Bireysel mesleklerin ve sektörlerin nasıl etkilendiği ve buna karşılık eğitim talebinin karşılanması yeterli düzeyde ele alınmamış veya öneriler uygulanmamıştır. Bunun yerine, işçilerin ekonomik olarak rasyonel bir şekilde davranmaları ve nazikçe eğitim almaları beklenmektedir.

Sürekli mesleki eğitim programlarına katılım aslında 2010 yılından bu yana artmıştır ve şu anda durgunluk yüzde 50 civarındadır. İşbaşı eğitimi özellikle yüksek kabul görmektedir. Ancak tüm işçilere ulaşılmadığı da açıktır. Daha az örgün eğitimi olan bireyler, daha küçük firmalardakiler, daha yaşlı veya yarı zamanlı çalışanlar sürekli eğitime daha az katılıyorlar.

Bir çalışma aslında kolayca değiştirilebilen işçilerin eğitime katılma olasılıklarının en az olduğunu gösterdi. Bir bakıma, okul sistemimizdeki eşitsizlikleri devam ettiriyoruz. Bir yanda iyi ücretli uzmanlar ve diğer yanda (algoritmadan önce ve sonra) yardımcı görevleri yerine getiren yeni bir prekanser ile daha da bölünmüş bir işgücü piyasasına girme tehlikesi ile karşı karşıyayız.

Bağlamsal koşullar

Mevcut değişikliklerin daha az sosyal uyumdan ziyade daha fazla kaynaşmaya yol açmasını sağlamak için, işçileri kayıtsız taleplerden korunmuş hissettiren bağlamsal koşullar yaratmalıyız. 40 saatlik bir çalışma haftasından sonra, çoğumuzun ailenin yanı sıra bir eğitim programına katılmak için eğitim çalışmalarına vakti yok.

Eğer emeğin, daha esnek çalışma süreleri ve serbest zamanın yumuşaması için işveren lobisinden talepleri karşılanırsa bu daha da az olası hale gelecektir. (Ne sebeple olursa olsun) bunu istemeyen işçileri güçlendirmek ve korumak için daha fazla zaman ve alan yaratmalıyız. Burada, Almanya'da Yeterlilik Fırsat Yasası ve Yarın için Çalışma Yasası gibi mevzuat ve sürekli eğitime ilişkin şirket içi rehberlik önemli bir rol oynamalıdır.

Bu yasama girişimleriyle, Almanya çalışma bakanı Hubertus Heil iyileştirmeler yapmayı teklif etti veya ilgili çalışmaları başlattı. Sürekli eğitim programlarının nasıl finanse edileceğinin tartışmalı birçok yönü vardır. Yarın için Çalışma Yasası'nda, yapısal eğitimden etkilenen şirketler için sürekli eğitim son derece cazip hale getirilmektedir.

İşçiler sadece sübvansiyonlara değil, zamana ve rehberliğe ihtiyaç duyuyorlar. Ve Federal Çalışma Ofisi 2019'un başından beri sürekli eğitim önerileri sunuyor. Sürekli eğitim hakkı, işverenlerin bunun için yeterli zaman sağladığını garanti etmelidir. Bu koşullar altında, çalışanları güçlendiren programlar oluşturulabilir.

İş konseyleri

İş konseyleri, bu tür fırsatların gerçekten kullanılmasını sağlayan kilit aktörlerdir. AI sistemlerinin girişini önlemeye çalışan 'inhibitör' değildirler. Aksine, süreçlerin iyi uygulanmasını ve görevlerin yeniden dağıtılmasını sağlarlar. Şirketler içinde yapay zeka sistemlerinin daha fazla kabul görmesini sağlayacak ön çalışmaları yaparken, aynı zamanda işgücü için daha iyi çalışma koşulları hazırlarlar.

Bunun olabilmesi için, materyal hakkında bilgili iş konseylerine ihtiyacımız var. Aynı zamanda, iş konseyi üyeleri, özellikle iş konseyi görevlerini yerine getirmek için düzenli görevlerinden muaf olmalılar, görev tanımlarında yeterli sayıda iş yer almaktadır. Bunlara ek görevleri kaldıramayız. Bu nedenle yapay zeka, veri gizliliği ve dijitalleşmenin ek yönleri hakkında harici uzmanlığı işyerine taşıyabilmelidirler.

Bazı işverenler zaten aktif sendika avı ile uğraşıyorlar. Gelecekte, işçiler birbirlerini gittikçe daha az görür ve konuşursa, iş konseylerinin faaliyetlerini engellemek daha da kolay olacaktır, çünkü daha farklı zamanlarda ve farklı yerlerde daha sık çalışacaklardır. İş konseylerine ait olma ve takas duygusu bu şekilde zayıflatılabilir.

Bir tepki olarak iş konseyleri de daha dijital hale gelmelidir. Şirketler yeniden tanımlandıkça, iş konseylerini organize etmek için yeni biçimlere de ihtiyacımız var; örneğin, bir sonraki seçimi bir Messenger grubu aracılığıyla düzenlemek gibi. İş Konseyi Anayasa Yasası'nda yapılan bir değişiklikle bu tür sorunları ve diğerlerini ele almak istiyoruz.

Dönüşümü şekillendirme

Ancak hangi yetenek ve beceriler, hangi tür bilgiler nüfusun geniş kesimlerine - örneğin 56 yaşındaki bir çelik işçisi,  yarı zamanlı çalışan 32 yaşındaki bir baba veya geçici bir sözleşme ile çalışan 61 yaşındaki vergi danışmanı - dönüşümü şekillendirmek ve iyi iş hedefine yaklaşmak için gelecekte ihtiyaç duyuluyor mu?

Zaten bugün insan-makine işbirliği işçilerin yeni şeyler öğrenmelerini gerektiriyor. Algoritmik veya robotik meslektaşlarımızla nasıl başa çıkacağız?

Bir AI sistemine tam güven veya karar süreçleriyle körü körüne uğraşmak - web sitelerindeki çerez ayarlarının rahatsız edici bir şekilde tıklanması ve okunmamış şart ve koşulların kabulü gibi - iş yerlerinde gördüğümüz şeyler olmamalıdır. Bu nedenle eleştirel düşünme ve sonuçları sorgulama yeteneği daha da önemlidir.

Bu yetenek, AI sistemlerinin nasıl çalıştığına dair temel bilgiler üzerine kurulmalıdır. Bu, herkesin kod yazabilmesi gerektiği anlamına gelmez. Ancak AI sistemlerinin ve karar alma süreçlerinin güçlü ve zayıf yanları olduğunu öğrenmeliyiz. Bilgi aktarımının başarılı bir örneği, şu anda Almanca da dahil olmak üzere bir dizi AB dilinde sunulan 'AI Unsurları ' çevrimiçi kursudur.

Teknik bilgi de ilgili olmaya devam etmektedir, çünkü işçilere AI sistemlerinin uygulanması ve sürekli gelişimi hakkında eleştirel geri bildirim sağlama yetkisi vermektedir - çünkü her teknik olasılık pratik ve güvenilir bir şekilde uygulanamaz. Teknik bilgi, işçileri algoritmalarla eşit düzeyde tutar.

İyi örgün eğitimin yanı sıra, yarının iş yeri, çalışanlardan daha fazla iletişim ve ekip çalışması gerektirecektir, çünkü tartışılan görevler sadece bir grup tarafından yönetilebilecektir. Burada, işçilerin yapıcı eleştiri verme ve alma yeteneği, öğrenmeye devam etme yeteneklerini sürdürmenin anahtarı olacaktır.

Bugün 'yumuşak beceriler' olarak adlandırılan şey, yakında şirketlerin başarısı için gerekli olan 'zor beceriler' olabilir. Bu beceriler günlük uygulamalar yoluyla oluşturulur ve ince ayar yapılır. Hem işverenler hem de çalışanlar, gelecekte bu vazgeçilmez becerileri geliştirecek şekilde iş düzenleme zorluğu ile karşı karşıyadır.

İyi iş

İş konseyleri ve personel komiteleri aracılığıyla, çalışanlar sürekli eğitim planlamasına entegre edilmelidir. Bu, eğitim programlarının geliştirilmesini ve alacakları formu ve nitelikli bir işgücü için planların hazırlanmasını içerir.

İnsanların insan-makine ortaklığındaki sopanın kısa ucunu seçmediğinden emin olmak sosyal demokrasinin görevidir. Günün sonunda, makineler daha fazla özerklik sağlamalı ve bizi iyi çalışma hedefine yaklaştırmalıdır. Makinenin bize nereye gideceğimizi ve hangi hareketleri yapmamız gerektiğini sürekli olarak söylediği başka bir bağımlılık ilişkisine ihtiyacımız yok.

Bunu kendimiz yapacağız. Yarının işyerinin şeklini belirleyebilmek için, eğitim ve sürekli eğitimin bir parçası olduğu ancak yalnızca bir kısmını oluşturan yeni bağlamsal koşullara ihtiyacımız var.

Daniela Kolbe, 24 Nisan 2020, Social Europe
(Daniela Kolbe, Leipzig Alman Federal Meclisi'nin sosyal demokrat bir üyesidir. Çalışma ve sosyal işler komitesinin bir üyesi ve Bundestag'ın yapay zeka üzerine çalışma komisyonunun ( Enquete-Kommission ) başkanıdır.)


Seçkin Deniz, 01.05.2020, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar
Takip et: @Seckin_Deniz




Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı