27 Temmuz 2015 Pazartesi

SA1578/KY25-NO23: Dost Acı Söyler

"Topluluklar, adam gibi adamlardan oluştuğunda bir duvar gibi olurlar ve bir işe yararlar."


Zor günlerden geçiyoruz. Ve zor zamanlar imtihan eder kişiliğimizi.. Toplumsal şizofreni için laboratuvar gibi oldu güzel ülkemiz.. Herkes içindeki canavarın tasmasını çözdü ve sanal meydanlara saldı. Umalım da reel meydanlara/ortalığa salınmasın bu özel yetiştirdiğimiz canavarlarımız..

***

Dervişin fikri neyse zikri odur. Bazı doğuştan değil, söğüşten muhalif olanlara.. T.C. hükümetinin size ve sizin gibi düşünenlere(!) beğendirebileceği bir icraatı henüz icat edilemedi. Kin ve nefretin akıl ve vicdanın önüne geçmesi değil, akıl ve vicdanı dumur hale getirmesi, iğdiş etmesinin örneğini teşkil ediyorsunuz.

Başka ülkelerin en kolay ve en ucuz eleman devşirdiği ülke biziz galiba. Piyasa ihanet ettiklerinin bile farkında olmayan nevzuhur-turfanda hainden geçilmiyor.


Ne diyelim, Allah bu millete acısın!


***

Lübnan'daki Hizbullah'ın gün gelip Suriye'de müslüman kanı dökeceğini, Esed’in cellatlığına soyunacağını bize söyleyen olmadı. Bize böyle bir bilgi verilmedi!

Halbuki 4 hak mezhepçi büyüyen biz Sünniler(!); İslam(!) devrimini yapan İran ve 2006 da İsrail'e kök döktüren Hizbullah üzerinden Şia'yı da lütfedip müslüman kabul ettiğimizde; bize, siz onları kabul etseniz bile onlar sizi müslüman kabûl etmezler, takiyye yapıyorlar diyenlere kızmış idik.


Bunun için çok masraflı akademik araştırmalara gerek yokmuş. Düz mantık haklı çıktılar. Üzgünüz..


***

Topluluklar, adam gibi adamlardan oluştuğunda bir duvar gibi olurlar ve bir işe yararlar. Adam gibi adam olmayı kendine has olmazsa olmaz bir özellik ve hedef görmeyenler kafadan ezikliği kabullenmiş adamcıklardır. Adam gibi adamlık; bu ezikler topluluğu için ya inandıkları dinin yaşamayan temsilcileri olan peygamberler, sahabeler ya da çağdaş temsilcileri olan abiler veya hocalarıdır.

Adamlığı (İnsan-ı Kamil) hep erişilmesi mümkün olmayan ütopya, kaf dağının ardındaki Zümrüt-ü Anka kuşuna indirgeyen din anlayışının temsilcileri; cüceleri "yüce" göstermek isteyen köle tüccarlarıdır.


Altta hizmet eden, üst katlarda hizmet edilenlerin olduğu piramitvari yapılar ne İslamîdir ne de insanî.. Piramit her ne kadar geometrik bir şekil ve yapı olsa da pratikte tepedeki en son taşın üstüne oturmak isteyen megalomanların ego tatmini dışında hiç bir işe yaramazlar. O yüzden üstünde oturulan içinde kalınan hiç bir piramitvarî yapı yoktur insanlık tarihinde..


Oysa duvar bütün yapıların anasıdır. Ve her şey duvarla başlar ve aldığı şekle göre her türlü yapısal fonksiyona evrilebilir duvarlar. Duvarlar el ele verdiklerinde, bir araya geldiklerinde gün olur han olurlar, gün olur hane..


***

İki türlü insan vardır mevzu 'Tevazu' olunca.. Tevazu kisvesi ardındaki kibir sıradağları ya da kibir duvarı arkasında tevazu vadisi.. Ben, hep ikinci olmayı denedim. Bu tavır sizi kafadan seçici yapar ve duvarın arkasını gören dostlara sahip olursunuz..

***

Yaşar Nuri Öztürk'ün aktüel görüntüsü üzerinden dalga geçmek..

Söylediklerini beğenmesek de, karşı mahallede pozisyon alarak bize taş atsa da Yaşar Nuri, Türkiye'de İslam düşüncesine önemli katkılarda bulunmuş cins bir beyindir. Son zamanlarda bize iyice ters gelen, savrulma diyebileceğimiz sözlerin altına imza atması İslamî entellejiansında kredisini önemli ölçüde yitirmesine yol açmıştır.


Ancak hastalık neticesinde gelmiş olduğu fiziki durum üzerinden dalga geçmek hiçte şık olmamıştır. Bunu ta Türkan Saylan'dan beri yapıyor bizim mahalle.


Burada rahmetli bilge Kral Aliya'nın söylediği "Onlar bizim düşmanımızdır, öğretmenimiz değil" sözünü hiç bir zaman akıldan çıkarmamak gerekiyor..


***

Tartışma kazanmak bizleri ne haklı kılar, ne de bize bir şey kazandırır.. Ancak hakikat kazanırsa; farklı düşünmemiz nimete dönüşmüş olur..

Naim Okur, 27.07.2015, Sonsuz Ark, Konuk Yazar, Gündem

Naim Okur Yazıları



Seçkin Deniz Twitter Akışı