24 Haziran 2015 Çarşamba

SA1453/KY25-NO16: Irkçılık, Çok Sofistike Bir Şeydir Azizim...

"Şovenist, siyasi kökenli ırkçılık, ırkçılığın en basiti, teşhis kolay olanıdır. Lakin jakoben, üstenci, nobran, kedi köpek besleyen insancıllık sosuna bandırılmış sofistike ırkçılığın teşhisi çok daha zordur."


Irkçılık, çok sofistike bir şeydir azizim. Çoğu ırkçı, ırkçı olduğunu bile bilmez. Bir ağrının, bir sancının aniden nüksetmesi/baş göstermesi gibi özel durumlarda aflorman verir, açığa çıkar.

Bu insanlar hep sağımızda solumuzdadırlar. Bazen eşimiz, bazen dostumuzdurlar. Çünkü ırkçılığın beslendiği toplumsal tarla, habitatı münbittir, bereketlidir. Fışkırır adeta toprağımızdan.

O yüzden çevremizdeki ırkçı tepkiler veren, ırkçılık temayülleri gösteren iyi insanları, ırkçısın diye kapının önüne koymak değildir çözüm. Çünkü yaptığının, söylediğin ırkçılık veya ırkçı temayüller içerdiğini bilmezler çoğunlukla.. Sert bir tepki ile çevrenizden uzaklaştırıldıklarında daha fazla itilmiş olurlar ırkçılığın kollarına.

En doğrusu davranış ve sözlerinin analizini yaparak göstermektir onlara acı gerçeği ve anlayıp, görüp değişebilmek, pişman olmalarına imkan tanımaktır.

Şovenist, siyasi kökenli ırkçılık, ırkçılığın en basiti, teşhis kolay olanıdır. Lakin jakoben, üstenci, nobran, kedi köpek besleyen insancıllık sosuna bandırılmış sofistike ırkçılığın teşhisi çok daha zordur. 

Ortaya çıkmak için acele etmez şovenist ırkçılıklar gibi..



Naim Okur, 24.06.2015, Sonsuz Ark, Konuk Yazar, Gündem

Seçkin Deniz Twitter Akışı