5 Mayıs 2018 Cumartesi

SA6080/SD970: Londra Cinayetlerindeki Sivri Uç, New York Polisi'nin Yöntemleriyle Törpülenemez

Sonsuz Ark'ın Notu:
İngiltere, yaşadığı ekonomik çöküşü durdurmak için Avrupa Birliği'nden Brexit ile ayrılma kararı almıştı; ancak yaşadığı ekonomik travmayı aşamadı, güvenlik ve adalet bütçelerinde kesintiye gitti, sosyolojik bozunma ekonomik çöküşle birlikte hız kazandı ve suç çeteleri üzerindeki devlet baskısı azaldı.. Londra gittikçe artan cinayetlere karşı çaresiz durumda... Aşağıda çevirisini yayınladığımız analiz akademik bir çalışma olarak Newyork Polisi'nin benzer suçlara karşı sağladığı başarının Londra'da neden elde edilemediğini soruşturmaktadır. Suç artışının temelinde genç erkekler için erkek rol modellerinin olmaması ya da ebeveynlerin olmaması, şiddet içeren medya, çeteler ve Polis'in durdurma ve arama yetkilerinin kısıtlanması gibi nedenlerin yanı sıra şiddet ve isyan içeren müzik de sayılmaktadır.
Seçkin Deniz, 05.05.3018

Spike in London murders can’t be reversed by New York-style police crackdown alone


Londra'da, Şubat ve Mart aylarında New York'ta olduğundan daha fazla insanın öldüğü cinayetlerdeki artışa, sansasyonel manşetler atan bazı gazeteler yer verdi. 1 Ocak 2018'den şimdiye kadar Londra'da gerçekleşen 50'den fazla cinayetin büyük çoğunluğu bıçaklı saldırı sonucu gerçekleşmiş.


New York ve Londra'daki cinayetler arasında karşılaştırmalar yapmak iyi birer hikaye sayılabilir, ancak tek boyutlu istatistik okumalarına dayanan basit başlıklar ciddi yanıltıcı olabilir. BM Uyuşturucu ve Suçlarla Mücadele Dairesi'nin küresel cinayet rakamları, İngiltere'de 2014 yılında 594 cinayet kaydedildiğini ve bunun  kişi başına 100.000'de 0.92 cinayet oranına karşılık geldiğini gösteriyor. Buna karşılık, ABD için 15.696'de ölüm oranı yüzde 100'dür. 


Letonya'da daha az bir nüfus var ve toplamda sadece 81 cinayet açıklandığı için cinayet oranı 100.000'de 4.11. Tabii ki, Letonya, Amerikan iç şehirleri kadar katil değil, İngiltere'den dört kat daha tehlikeli değil.



 Polis,4 Nisan'da Londra'da Hackney'de 20 yaşındaki bir adamın ölümcül bir şekilde bıçaklandığı olay yerinde Jonathan Brady / PA Wire

New York'ta ne oldu?


2017 yılında, New York'ta 1940'lardan beri izlenen istatistiklerde en düşük sayı olan 290 cinayet vak'ası gerçekleşti. Şehrin 
uzun zamandır şiddet ile ilişkisi var. Suç oranları 1980'lerde ve 1990'ların başlarında yüksekti, ancak daha sonra New York muazzam bir şekilde rehabilite edildi. Şu anda herhangi bir ABD şehrinin en düşük cinayet oranlarından birine sahip. Benzinde kurşun düzeylerini düşürmekten kürtaj politikasındaki değişikliklere kadar bunda çeşitli etkenler oldu, ancak cinayet oranlarının düşmesinde etkili olan diğer faktör de polis ve polislikteki değişimler. Bu argümanları toplayan The Sun gazetesi, kısa bir süre önce, New York'taki suç oranlarının düşürülmesinin mimarı olan, eski ABD polis Komiseri Bill Bratton'u Londra'daki suçlara müdahaleyi savunan adam olarak hazırladı.


Bratton, New York Belediye Başkanı Rudy Guiliani'nin desteğiyle, 1990'lı yılların ortalarında, küçük suçlar için az tolerans tanıyan, hızlı tutuklamaya odaklanan “sıfır toleranslı” bir asayiş politikası başlattı. Bratton, ikna edici güce sahip basit bir kavram olan “kırık pencere teorisi”nden büyük ölçüde etkilenmişti. Bu teoriye göre, bir mahalledeki/çevredeki gözle görülür belirtiler - kırık pencere veya kentsel düzensizlik - ciddi şiddet suçları da dahil olmak üzere daha fazla suç ve düzensizliği teşvik eden işaretler olarak görülebilirler.


2014 yılında ikinci iki yıllık bir dönem için NYPD polis şefi olarak atanan Bratton, muhafazakârlar arasında itibarlıydı, eski İngiliz başbakanı David Cameron bir zamanlar onu Büyükşehir emniyet müdürü olarak atamayı umuyordu.



Bill Bratton, 2014 yılında ikinci kez NYPD başkanı olarak yemin etti. Justin Lane / EPA

Londra'daki suçlama


Belki de mahallenin, çevrenin çöküşü suç işlemeye itiyor, ancak Londra cinayetleri sadece yoksullaşan bölgelerdeki çöküşe bağlı değildir. Londra'da büyük bir zenginlik ve yoksulluk neredeyse yanak yanağa duruyor ve mahalledeki çöküş tek başına cinayet oranını yükseltmemektedir.


Londra'nın yükselen cinayet oranları için öne sürülen çeşitli faktörler olsa da, birçok karmaşık sosyal fenomen gibi, hepsinde gerçeklik payı var ve bu faktörlerin hiçbiri tek başına neden değil. 
İşçi Partisi Milletvekili David Lammy şiddet olaylarındaki artışı uyuşturucu çetelerine ve eşitsizliğe bağlarken, Büyükşehir Polis Komiseri Cressida Dick, sosyal medyanın gençleri cinayet ve bıçakla yaralama gibi suçlara teşvik ettiğini söyledi.


Dick, yükselen şiddette isyan ve şiddet içeren müziğin rolüyle ilgili kaygılarını dile getiren ilk kişi değil ve medya, sıradan şüpheliler için asıl nedenleri şöyle sıralıyor: erkek rol modellerinin olmaması, ebeveynlerin olmaması, şiddet içeren medya, çeteler ve Polis'in durdurma ve arama yetkilerinin kısıtlanması.


Ancak, kurbanları suçlamadan ve her cinayetin eylemin kendisinden çok daha büyük bir etkiye sahip olduğunu kabul etmeden önce, Londra'da öldürülenlerin arka planında tekrarlanan 
bazı çarpıcı özellikler olduğunu görmek gerekiyor. Kurbanların büyük bir kısmı etnik azınlıklardan genç insanlar. Bu durum, cinayetlerin ve bıçakla yaralama suçlarının artışında çetelerin veya mahallî sınırlar konusundaki rekabetin “neden” olduğu anlamına gelmez, ancak bize şiddetin daha az varlıklı bölgelerde yoğunlaşma eğilimi gösterdiğini anlatır.


Kurbanların bize gösterdiği şey, New York ya da Newham'da katledilme şansınız - ki zaten inanılmaz derecede az - fakirseniz, şiddet içeren bir ilişkiniz varsa, bir çete içindeyseniz ya da daha önce suç işlemişseniz çok daha olasıdır. Rastgele bıçaklanma veya vurulma olasılığı, manşet istatistiklerinden çok daha düşüktür.


Polis'e yatırım yap


Sıfır toleranstan ziyade, belki de ABD'den almamız gereken ders, polisliğe yapılacak olan gerekli bir yatırımdır. Büyükşehir polisinin bütçesi, 2010'dan bu yana 700 milyon pounddan fazla kesintiye uğradı ve 2021 yılına kadar 325 milyon pound daha tasarruf edilmesi bekleniyor. “İnce mavi çizgi” daha da inceliyor ve insanlar bunu biliyor. Ulusal polis sayısı 2010'dan bu yana 21.000 kişi eksildi ve bu da kaçınılmaz olarak toplum polisliği faatliyetlerini, soruşturma faaliyetlerini ve daha fazlasını azalttı. Bratton, New York'taki suçu azaltmak için sıfır toleransı kullanabilirdi, ama aynı zamanda ek olarak 6.000 polis memuru işe aldı.


Muhafazakarların kemer sıkma politikaları adalet-ceza sistemini baskı altına alıyor. Şiddet cezaevlerinde ve toplumda yükseldi ve hukuki yardımda yapılan kesintiler adalete erişim konusunda ciddi sonuçlar doğuruyor.


Londra'nın cinayet oranları, on yıldan daha fazla süredir en yüksek seviyededir. Bu cinayetler, genç yaşamları kısa kesiyor ve  geride insan sefaleti bırakıyor. “Sıfır hoşgörü” polisliği, sihirli bir çözüm değil; ne yazık ki, polis şeflerinin buna yöneldiğine dair işaretler vardır. Dick, şiddete eğilimli bölgelerde durdurma ve arama yetkilerinin daha agresif bir şekilde kullanılmasına geri dönüleceğini ilan etti. Ancak ticaretin (uyuşturucu ticareti) sona ermesi, polis ve etnik azınlık toplulukları arasındaki uzun vadede daha fazla hasara yol açabilecek gerginliklere dönüş anlamına gelecek. Böyle bir strateji, iyi bir toplum polisliği kadar mantıklı değildir; çünkü, bağlar kurmak ve topluluk üyeleriyle yakın bir şekilde çalışmak, gerçek suçların önlenmesine yol açabilecek zeki çözümler bulunmasını sağlar.


Dick'e karşı adil olmak gerekir, temelden yapılacak müdahaleler için tüm seçenekler masada değil - ve o, bıçaklama suçlarının üstesinden gelmek için 100 polislik özel görev gücü kurulduğunu açıkladı. Bratton'un New York'taki girişimi hakkında hatırlamamız gereken şey, bunun iyi bir finansmana-kaynağa sahip olduğu ve politik olarak desteklendiğiydi. Öyleyse, eğer Birleşik Krallık hükümeti Londra'daki ölüm olaylarını durdurmak istiyorsa, belki de önce kemer sıkmalardan vazgeçmelidir.


James Treadwell, 5 Nisan 2018, The Conversation


(James Treadwell, Kriminoloji Profesörü, Staffordshire Üniversitesi, herhangi bir şirket veya kuruluştan fon almaz, kendi hisse senetleri için çalışmaz; akademik ilişkilerinin ötesinde, herhangi bir ilişkisi olduğunu açıklamamıştır. Staffordshire Üniversitesi, The Conversation UK üyesi olarak kendisine finansman sağlamaktadır. Bu yazı UK HEFCE, HEFCW, SAGE, SFC, RCUK, Nuffield Vakfı'ndan destek almaktadır.)




Seçkin Deniz, 05.05.2018, Sonsuz Ark, Çeviri

Çeviriler ve Yansımalar




Not: Çeviri programları kullanılarak İngilizce'den çevrilmiştir.




Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı