2 Mart 2018 Cuma

SA5728/KY1-CÇ471: Muhayyel Bir Diyalog

Mühimdir...


Site Sakini- Merhaba iyi günler..

Yönetici- Merhaba teşekkürler.. nasılsınız?

Site Sakini- Teşekkürler.. nasıl olalım.. her zamanki gibi.. siz nasılsınız?

Yönetici- Teşekkürler.. ben de iyiyim.. buyurun şöyle oturun.. hayırdır bir sorununuz mu vardı?

Site Sakini- Hayır hayır sayın müdürüm.. bir sorun var var olmasına ancak bireysel bir sorun değil. Jeneratör binasının üstündeki halıfleks geçen fırtınada deforme olmuş.. ve yağmur suları birikiyor, sanırım gideri tıkamış.. başımıza bir iş açabilir.. belki görmemişsinizdir.. 

Yönetici- İyi ki söylediniz.. Allah sizi inandırsın geçmiş gün, şu giriş kapısının önünde bir söğüt ağacı vardı.. bilmem siz rastladınız mı, siz rastladınız mı dememin nedeni sizin buraya yeni gelmiş olmanız.. sizden önce olmuştu.. işte o girişte bir söğüt ağacı vardı.. şiddetli rüzgarlarda yamulmaya başlamıştı.. ben de yönetim olarak ağacın devrilmemesi ölmemesi için destek koydurdum. Siz de bilirsiniz söğüt ağaçları..

Site Sakini- Özür dilerim.. hani hemen herkesin yaptığı bir şey.. siz muhatabınıza ‘sizin de bildiğiniz gibi’ dersiniz, muhatabınız da utanma pazarı kafasını evet anlamında mahcup bir biçimde sallar.. oysa bilmiyordur.. şimdi ben.. valla söğüt ağaçları hakkında, hatta tüm adını bildiğim ağaçlar hakkında bilgim sadece adlarıdır.. özellikleri, biçimleri –gördüklerim hariç, mesela akasya, kavak, çam- hakkında hiçbir şey bilmem.. onun için.. yani..

Yönetici- Evet anladım.. şimdi söğüt ağacı söğütgiller ailesinden Salix cinsini oluşturmakta olan boylu ağaç ya da bodur çalı halinde bulunabilen, büyük bir kısmı kışın yapraklarını döken, ender olarak da her mevsim yeşil kalmayı başaran odunsu bitkilerin genel adıdır. Bu ağacın kabuğundan elde edilmekte olan salisin vücuda girdiği zaman metabolize olarak Aspirin ilacının aktif maddesi olarak bilinen salisik aside dönüştüğü bilinmektedir. Söğüt ağacının morfolojik özelliklerine baktığımız zaman tek bir pulla örtülmüş olan tomurcuklarının çoğunlukla sürgüne yatmış durumda olduğu görülür. Sürgünler üzerindeki sıralanışa bakıldığı zaman ise dizilişlerinin çok sıralı sarmal, birkaç türünde de almaşık olduğu ve tepe tomurcuklarının da pseudoterminal olduğu görülmektedir. Ağacın yapraklarının parçalanmamış halde olduğu, sade olduğu ve uzun şerit halinde ya da eliptik yapıda olduğu görülür. Ayrıca kenarlarının tam ya da bezeli ve ince, kaba, dilimli dişli olduğunu söyleyebiliriz. Bu özelliklerinin yanı sıra yapraklarının genellikle kısa saplı olduğu ve büyük bir çoğunluğunun da kulakçıkları bulunduğu görülmektedir. Ağacın yan duruma sahip çiçek kurullarının ise başak halinde dik duruşa sahip olduğu görülmektedir. Bazı türlerinin çiçek açma dönemi yapraklanmadan evvel olabildiği gibi bazılarında da yapraklanma ile aynı zamanda olabilmektedir. Ayrıca çiçeklerinin bir cinsli, iki evcikli ve entomogam olduğu da söylenebilmektedir. Söğüt ağacı oldukça kolay bir şekilde kök yapabildiği için tohumları da kısa zamanda çimlenme özelliğini kaybetmez. Tohumlarının çimlenme özelliğini kısa sürede kaybetmemesine bağlı olarak üretilmelerinin de hemen hemen her yerde çelikle ve kök sürgünü ile olabilmektedir.

Site Sakini- Maşallah sayın müdürüm.. ansiklopedi gibisiniz..

Yönetici- Ağaçlara karşı oldum olası büyük bir ilgim vardır.. yani ağaç bağımlısı dense yeridir..

Site Sakini- Anlıyorum.. sonra..

Yönetici- İşte o ağaçlardan bir ağaç bizim site giriş kapısını süslerdi.. sağlı sollu.. artık ikisi de yok.. ağaç yamulmuş.. ben ağaca destek koydurmuşum.. site sakinlerinden bir bayan –adı lazım değil- tut sen onu sök.. neymiş görüntüyü bozuyormuş.. biz ağacın derdindeyiz.. o görüntü.. benim de haberim yok.. ağaç devrildi devrilecek.. derken o söktükten birkaç saat sonra bir site sakinlerinden biri otomobiliyle dışarı çıkarken ağaç üzerine devrilmesin mi? Ve bu olaydan bizim yönetimi sorumlu tutup mahkemeye vermesinler mi? Dünyanın cezasını yedi yönetim..

Site Sakini- Bak sen şu işe.. bu nasıl bir aymazlık ya!

Yönetici- Sorma.. hani biz bilerek bir şey yapmışız.. geçici bir önlem almışız.. kış geçsin.. havalar düzelsin.. o desteğin estetik yanını da düşünürüz.. hem ağacı hem görüntüyü kurtarırız.. ama yok.. herkes kendi kafasına göre iş yaparsa işler yolunda gider mi? Bir Allah’ın kulu da yönetime arka çıkmadı iyi mi?

Site Sakini- İnsanımız böyle işte.. yazık.. ne kadar para ödediniz?

Yönetici- Valla aklımdan çıkmış.. ama epey bir yüklü para ödedik.. hem aracın zararını sigorta bizden tahsil etti, hem mahkeme görevi ihmalden ceza kesti.. şimdi gel iş yap..

Site Sakini- Valla ne deseniz haklısınız.. peki şu jeneratör binası.. fotoğrafını da çektim.. bakın..

Yönetici- Evet.. gerçekten fena olmuş.. şimdi yine bir gün böyle bir olay olmuştu..

Site Sakini- Jeneratör binasının çatısı daha önce de mi uçtu?

Yönetici- Yok.. şimdi –aramızda kalsın- şu K Blok 8. Dairede oturan alkolik Fettah var ya.. o.. asansör kapısına tekme atarak açıp çıkıyor.. bir değil iki değil.. sonra bir gün karısına denk geldim.. millet şikâyetçi.. kocayı göremiyoruz ki.. kadına kocasını ikaz etmesini söyledim.. hay söylemez olaydım.. kadın beni taciz suçlamasıyla mahkemeye vermez mi? 

Site Sakini- Hadi be.. yok daha neler?

Yönetici- Sorma.. yahu ben kocanı göremiyorum.. kocanı suçüstü yakalamak için gece gündüz nöbet tutacak değilim.. işte sen karşımdasın.. kocana söyle.. tüm millet ondan rahatsız.. asansör bile rahatsız.. kaç kez tamir edildi.. ha aidat ödemeye gelince zorla, mahkeme zoruyla alırsın.. ben seni niye taciz edeyim.. arkadaş mahkemede bir tek tanık bulamadım ya.. koca sitede ondan şikâyetçi olmayan yoktur, üstüne üstlük kadını uyarırken yalnız da değilim.. gel gör ki.. bir tek tanık bulamadım.. oradan da ceza yedik mi..

Site Sakini- Büyük geçmiş olsun.. iftira da çok kötü bir şeydir.. insanın üstüne biner kalır.. şu işe bak.. ne insanlarımız var.. neyse bana müsaade..

Yönetici- Hayırdır.. niye uğradığını daha söylemedin..

Site Sakini- Öylesine uğradım.. hal hatır sormak için.. görüşürüz.. hayırlı günler..

Yönetici- Hayırlı günler.. kapım her zaman açık.. görüşürüz..




Cemal Çalık, 02.03.2018,  Konuk Yazar, Sonsuz Ark, Öykü
Cemal Çalık Yazıları






Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı