18 Aralık 2017 Pazartesi

SA5347/ÇY4-DB112: Dürüst Bir ABD Milli Güvenlik Stratejisi Ne Söyler?

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini yayınladığımız metin, tipik teknik siyonist- neocon Trump eleştirilerinden biridir ve basit bir paket program ürünüdür; Trump karşıtı gibi görünse de Trump'ın bugüne dek attığı herhangi bir adım ya da ağzından çıkan herhangi bir stratejik söylem neoconların çıkarları ve emirleri dışında olmamıştır; Trump, kendi çelişkilerini dışavuran ve derin ABD aklının bu çelişkilerden utanmasına(!) neden olmayacak olan basit bir figürdür; Trump'ın yine neocon-siyonist-evangelist bu aklın 'köyün delisi' olarak tasarlanmış olması olasılığı gün geçtikçe daha da netleşmektedir... Aşağıdaki türden yayınları, böyle bir Trump'ın arkasına saklanarak daha fazla iş yapma imkanı üreten şeytani aklın eseri olarak değerlendirmekteyiz. Trump, şeytanî aklın delisi olarak tasarlanmıştır ve "Bu deli her şey yapabilir, bundan biz sorumlu değiliz" görüntüsü verilmek istenmektedir; buradaki temel amaç da artık bir lağıma dönen ABD imparatorluğunun önlenemez çöküşünün aniden gerçekleşmesini engellemek, kontrollü çöküşü sağlamaktır.
Seçkin Deniz, 18.12.2017


WHAT WOULD AN HONEST NATIONAL SECURITY STRATEGY SAY?

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi'ndeki görevliler, hali hazırda Trump yönetiminin kutsal amaçlı ulusal Güvenlik Stratejisine son dokunuşlarını yapıyor. Stratejinin Amerika'nın çıkarlarını tanımlaması, bu çıkarlara yönelik tehditleri ortaya koyması ve onlara karşı koymak için bir strateji tarif etmesi gerekiyor. 

Fakat Trump Ulusal Güvenlik Konseyi benzersiz bir sorunla karşı karşıya: Amerika'nın ulusal güvenliğine yönelik en büyük tehdit bazı yabancı düşmanlar değildir. ABD başkanıdır. Bu, yenilikçi bir strateji gerektiriyor - bu yüzden bu eşsiz meydan okumayı kabul etseler "odadaki yetişkinler" in ne yazacağını hayal ediyorum.


2017 ABD Ulusal Güvenlik Stratejisi
Özet
"Odadaki Yetişkinler" tarafından yazılmıştır.

Amerikan Çıkarları

ABD hükümeti, dahili olarak, II. Dünya Savaşı'ndan bu yana herhangi bir zamandan çok ABD çıkarlarını tanımlama konusunda bölündü. Başkan ve çevresindeki bazıları, Birleşik Devletlerin 1940'ların sonlarından beri yarattığımız ve yönettiğimiz uluslararası düzeni bozduklarına inanıyor. 

Bakanlar ve Milli Güvenlik Kurulu da dahil olmak üzere idare içindeki ana gövdeler aksine inanıyor. Biz - sözde "yetişkinler odası" - bu sorunu çözmüş değiliz. Başkana, ABD çıkarları olarak ittifaklar ve sağlıklı bir küresel ekonomiyi dahil etmeye ikna etmekte başarılı olduk fakat epey zor oldu. Böyle devam edecek mi bilmiyoruz. Şu an için, dünyaya, ABD vatandaşlarının güvenliği ve barış, refah ve özgürlüğü teşvik eden sağlıklı bir uluslararası sistemin istikrarlı olduğu konusunda güvence veriyoruz. 

Serseri Başkanlık Tehdidi

Bugün ABD'nin çıkarları için en büyük tehdit, patronumuzdur, Birleşik Devletler başkanıdır. O, mizaç olarak, bilişsel ve ideolojik olarak eşsizdir. Daha önce hiç böyle bir başkan olmamıştı ve onun türünü bir daha görmeyeceğiz. Çabuk öfkeleniyor, tavsiye dinlemeyi reddediyor, dünya tarihinden neredeyse tamamen bihaber, iç organı dürtüleri uzun süredir devam eden ABD stratejik doktrini ile çatışıyor ve  kablo tv haberlerinden, İnternet taraftarlarından ve son konuştuğu kişiden aşırı etkileniyor. 

Bu serseri başkanlık etkin bir şekilde yönetilmezse, Amerikan ittifak sisteminin çözülmesine, yeni bir küresel finansal krize ve ortaya çıkan stratejik boşlukta büyük bir güç ihtilafının geri dönmesine neden olabilir. Zaten, Başkan ABD'yi Rus siyasi savaşına karşı büyük ölçüde savunmasız bıraktı ve yerel terörizme göz yumuyor.

İç sorunumuz üzerinde durmaya devam ederken, 8 Kasım 2016'da var olan dış tehlikelerin ortadan kaybolmadığının da farkında olmalıyız. ABD Rus saldırganlığı, terörizm, Ortadoğu'daki kaos, Çin revizyonizmi ve Kuzey Kore ile uğraşmalıdır. Ancak, burada bile, haydut başkanlık büyük tezgahlarda. ABD dış politikasını içten sarsarak bu tehditler karşısında yanıtımızı yararsız kılacak kapasiteye sahip. Dış tehlikelerle uğraşmak, iç sorunumuzla başa çıkmak için bir strateji gerektirir. 

Stratejimiz: Muhafaza

Hedefimiz, sağlam bir Amerikan dış politikasını korumaktır. Rejim değişikliği gündemde değil. Donald Trump'un politikayı belirleme yetkisine sahip olan demokratik olarak seçilen cumhurbaşkanı olduğunu ve bunu reddetme arzusunun veya niyetinin olmadığını kabul ediyoruz. Bu nedenle, stratejimiz, başkanlığının en tehlikeli unsurlarını frenlemektir. 

Stratejimizin anahtarı başkanı, ana akım dış politika uzmanları ve yetkilileri ile kuşatmaktır. 

Başkan Trump’un emekli askeri subaylara eğilimi, onun yönetimine bir rota sağladı. Korgeneral H.R. McMaster, Michael Flynn'le ulusal güvenlik danışmanı olarak yer değiştirdiğinde John Kelly, Reince Priebus'un yerine genel sekreterliğe getirilince, yıl boyunca zemin kazandık. Kelly'nin atanması, odada çoğu zaman bir başkanla birlikte bir yetişkinin olmasını sağlar. Bu artan kazançlar, radikalleri marjinalize etmemize, kurumlar arası süreci ve bilgi akışını, başkanın resmi politika seçeneklerini kontrol etmemize imkan veren ana akımların artık ulusal güvenlik bürokrasisini etkin bir şekilde kontrol etmesi anlamına gelir. 

Akıllarının bir köşesinde, kibirli, aptal bir hükümdarın hayalet görüntüsü bulunan kurucu atalar, gerçekte, Trump gibi bir cumhurbaşkanını frenlemeye yardımcı olacak- en azından cumhurbaşkanının tek taraflı olarak nükleer silah fırlatma yetkisine sahip olmadığı- bir sistem tasarladılar. II. Dünya Savaşı'ndan bu yana yürütme organının istikrarlı bir şekilde biriktirdiği güç var. Artık bilinçli olarak iktidarı diğer kollara bırakma zamanı geldi. Bu, bugüne kadar önlemenin kritik bir bileşeni olmuştur. Kongre Rusya'ya yeni yaptırımlar başlattı ve Dışişleri Bakanlığının bütçe kesintisini reddetti. Mahkemeler, Müslüman yasağını kaldırmada önemli rol oynadı. Ancak bunlar kör önlemlerdir. Zamanla, yetkili bürokratik şampiyonlar bulursa başkan onlarla çalışabilir. 

Sert gerçek, serseri başkanlığın başkanın istediğini söyleyebilmesi ve herhangi bir anda herhangi birimize ateş edebilmesi açısından hiçbir fırsatı kaçırmamasıdır. Başkan'ı etkin bir şekilde zaptetmek  için dış politikamızın onun dış politikası olduğuna inanması gerekmektedir. Taktik amaçlı olarak geleneksel ABD dış politikasını "Önce Amerika" olarak yeniden adlandıracağız. 

Amerikalılara hizmet etmek için, önce müttefiklerle çalışmamız, sağlıklı bir küresel ekonomiyi desteklememiz ve değerlerimizi desteklememiz gerektiğini iddia edeceğiz. Firster hizipçilerinin acayip bir şekilde, kendi sloganlarını soğurma ve fethetme konusundaki uzmanlık ve hazırlık eksikliğini istismar edeceğiz. Ne dediğimizi kısmen tanımlayabilirler, ancak ne yaptığımızı tamamen biz tanımlayacağız. Umarız bir dizi başarıyla Başkan, çerçevemizi düşüncesizce benimsemeye başlar. 

Başkanı herhangi bir umumi eleştiriden kaçınacağız. Kendisini hak etmediği zamanlarda savunmak için bilinçli olarak, kendi itibarımıza zarar vereceğiz. Başkan, sadakate dair kamusal görüntüler talep ediyor ve ona bu haraçı ödeyeceğiz, onun için değil, daha büyük bir iyilik için. 

İç odak noktamızın yurtdışı krizler ve aksamalara yol açması durumunda tüm bu çabalar boşadır. Bu nedenle, serseri Başkanı durdurma çabalarımızın, Kuzey Kore nükleer füzeleri, Rus saldırganlığı, Ortadoğu'daki istikrarsızlık ve diğer tehlikelerle başa çıkmak için olumlu politikalar üretmek anlamına geldiğinden emin olmalıyız. Başkan Trump'un kişisel diplomasi merakını ittifaklarımızı güçlendirmek için kullanacağız, güçlü bir şekilde Savunma Sekreteri Jim Mattis'e güveneceğiz, - yeni muhafazakarlarla realistler arasındaki gibi - politika farklılıklarını bir kenara bırakacağız ve sahip olduğumuz ortak şeylere odaklanacağız.

Serseri başkanlık, Amerika'nın ulusal güvenlik ve dış politika kurumlarının benzeri görülmemiş bir sınavını temsil ediyor. Bununla birlikte, nihayetinde liderlerinden daha güçlü olduklarına eminiz.


Thomas Wright, 12 Aralık 2017, War On The Rocks

Thomas Wright, (Brookings Enstitüsünün kıdemli bir üyesidir ve “Savaş Öncesi Tüm Önlemler: 21. Yüzyıl için Yarışma ve Amerikan Gücünün Geleceği”nin yazarıdır)



Derya Beyaz, 18.12.2017, Sonsuz Ark, Çırak-Çevirmen Yazar, Çeviri 





Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz

Seçkin Deniz Twitter Akışı