19 Kasım 2017 Pazar

SA5183/KY1-CÇ439: Emperyalizm Kavramı

"Atatürk'ün 'emparyalizm'den anladığıyla Marxist anlayışın anladığı 'emperyalizm' birbirinden farklıdır.."


Felsefe ve Sosyoloji bana hiç bir şey kazandırmadıysa da (bazılarına göre sosyoloji ve felsefe boş iştir. özellikle felsefe :) ) kullanılan kavramların dönemden döneme farklı anlamları olduğu bilgisini kazandırmıştır. Örneğin Aristotales'te 'insan' kavramı sadece erkekleri kapsar.. kadın insan değildir.. demek ki 'Aristotales insan için şöyle demiştir' dendiğinde sadece erkekleri ereklediği göz önünde tutulmalıdır.. daha bir sürü kavram.. dönemden döneme farklılık arz eder. 

'Emperyalizm' kavramı da böyledir. Günümüzde marksist anlayışın egemen kıldığı emperyalizm kavramıyla, daha önce kullanılan emperyalizm kavramı aynı değildir. Günümüzde kullanılan emperyalizm kavramıyla ereklenen silah gücüyle bir toplum üzerinde ekonomik, kültürel ve siyasal hegemonya kurmak iken, önce kullanılan kavram 'imparatorluk kurma girişimi' anlamındadır.. 

Bunu göz önünde tutmadığınızda, bir başka toplumun yaşam biçiminin istendik olduğu, olması gereken olduğu sayıltısıyla bir topluma dayatıldığında, bu anlayışın 'emperyalizme karşı savaş' tümcesi ereklediği şeyle çatışmaz. oysa ki bu bilinmediğinde ereklenenle yapılan taban tabana karşıt olacak, çatışmadan söz edeceğiz.

Atatürk'ün 'emparyalizm'den anladığıyla Marxist anlayışın anladığı 'emperyalizm' birbirinden farklıdır.. 1870'lerde imparatorluk kurmakla sınırlı olan 'emperyalizm' anlayışı ile marxist literatürdeki silah gücüyle başka bir ülkede ekonomik kültürel ve siyasi hegemonya kurmak anlamındaki 'emperyalizm' kavramı farklıdır.. 

Zaten emperyalist ülkelerin kılık kıyafetinden yasalarına karşı her şeyi kopyalayan bir anlayış ister istemez farklı emperyalist tanımına sahip olacaktır.




Cemal Çalık, 19.11.2017,  Konuk Yazar, Sonsuz Ark, Deneme, Sözcüklerin Düş Hâli







Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz

Seçkin Deniz Twitter Akışı