21 Mayıs 2019 Salı

SA7690/SD1385: Kiralık Özel Mossad- Private Mossad for Hire- (IV)

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini seri hale getirerek yayınladığımız analiz, ABD'de yayın yapan  New Yorker'dan Adam Entous ve Ronan Farrow'un ortak çalışmasıdır ve Kaliforniya'da küçük bir hastane yönetimindeki yolsuzluklardan yola çıkarak MOSSAD'ın dünya üzerinde kurduğu, Trump'ın seçim kampanyası dahil, illegal ağa ve kirli ilişkilere projektör tutmaktadır. Kiralık Özel Mossad şirketlerinin sloganı “Shape Reality-Gerçeği şekillendirmek” ve teknikleri hedeflerini manipüle etmek için ayrıntılı sahte kimliklerin kullanılmasını içeriyor ve sınır ve hukuk tanımaz bir şekilde para veren herkesin amaçlarının gerçekleşmesine hizmet ediyorlar. Dünyanın bunları bilmeye ihtiyacı var.
Seçkin Deniz, 21.05.2019

Private Mossad for Hire IV
"Amerikan seçimlerini etkileme çabası küçük bir kasabadaki yarıştan başlıyor."
Gizli Eylem Yıllıkları, 18 & 25 Şubat 2019 Sayısı

Annals of Covert Action

February 18 & 25, 2019 Issue

1991 yılında, Sovyetler Birliği'nin çökmesiyle ABD hükümeti, Soğuk Savaş sırasında karşılaştığı zorlukların birçoğundan arınmış olduğuna ve bilgi savaşına duyduğu ilginin azaldığına kendisini ikna etti. Ordunun özel kuvvetleri bilgi savaşındaki boşluğa girdi. PsyOps'ta uzmanlaşmış Austin Branch, “Bu alanda faaliyet göstermemiz gerektiğini biliyorduk” diyor. “Bilgi çağıydı. Yol haritamız yoktu.” 

Austin Branch, doksanlı yılların başlarında ordunun ilk “bilgi işlem” görevlilerinden biri oldu. O ve diğer uzmanlar, Orta Avrupa ve Kuzey Afrika'daki okuyucuları hedefleyen deneysel web siteleri oluşturdu. Siteler bağımsız haber kaynaklarına benzemek için tasarlandı; ABD ordusunun bu sitelerdeki rolü yalnızca daha derin tıklayan okuyucular tarafından anlaşılabiliyordu. Psikolojik operasyonlarda uzman olan eski bir askeri görevli “Kimin kim olduğunu gizlemedik, ancak bulmayı kolaylaştırmadık” diyordu.


ABD liderleri genellikle bu tür operasyonların etkinliği konusunda şüpheci oldular. Ayrıca, İnternet'teki açık bilgi akışının, ABD tarafından yayılan yanlış bilgilerin ABD yasalarına aykırı olarak istemeden “geri tepmesinden” ve Amerikalılara ulaşmalarını temin etmenin imkansız olmasa da zorlaştıracağından endişe ediyorlar. Sonuç olarak, Pentagon’un liderlerine 2014’ten 2018’e kadar bilişim operasyonlarında üst düzey askeri danışman olarak hizmet eden emekli Ordu Albay Mike Lwin, Washington’da ihtiyatlı bir yaklaşımın hakim olduğunu söylüyor.


Öte yandan Rus askeri ve istihbarat teşkilatları bilgi savaşını bir gösteri olarak görmediler. Kamu hizmetlerinden bankalara kadar kritik altyapıları felç edebilecek siber silahlara yatırım yaptılar ve yurtdışındaki siyasi ve etnik uyuşmazlıkları körüklemek için sahte şahıs ve sahte haber kullanımını geliştirdiler. Lwin, bu online etki operasyonlarının “ne kadar önemli olduğunu hafife aldık” diyor. “Yüz yüze kalana kadar, takdir etmedik.”


2016 seçimleri hesapları değiştirdi. ABD'de, araştırmacılar, Rus operatörlerinin, tercih ettikleri adayı tanıtmak ve ABD toplumunda bölünmeler başlatmak için bir plan yaptığını tespit ettiler. Üst düzey İsrailli yetkililer, Amerikalı meslektaşları gibi, etki kampanyalarının etkinliği konusunda şüpheliydiler. Rusya’nın ABD’deki operasyonu, eski Mossad yöneticisi Tamir Pardo’yu ve İsrail’deki diğer kişileri de bu tehdidi yanlış değerlendirdikleri konusunda ikna etti. “Bu şimdiye kadarki en büyük Rus galibiyyetiydi. Bir kurşun atmadan, Amerikan toplumu paramparça oldu” diyordu Pardo. “Bu bir silah. Bunu kontrol etmenin bir yolunu bulmalıyız, çünkü bu bir hareket bombası. Aksi takdirde demokrasinin başını belaya sokar. ”


Pardo'nun eski meslektaşlarından bazıları 'daha paralı' bir yaklaşım benimsemişti. Rusya, dünyaya bilgi savaşının işe yaradığını ve bir iş fırsatı olarak gördüğünü gösterdi. 2017 yılının başlarında, Trump göreve geldiğinde, Psy-Group'un hizmetlerine duyulan ilgi artmış gibi görünüyordu. Eski çalışanlardan birinin söylediğine göre, hukuk firmaları Psy-Group’a “geri dönüp yaptıklarınızı bize tekrar anlatmanızı istiyoruz, çünkü bu kabiliyetin tamamen farkında olmadığımız kararları etkileyebileceğini görüyoruz.” dediler.  Bir başka eski Psy-Group çalışanı da daha açık söylemek gerekirse, “Trump kampanyası bu yoldan kazandı. Lanet Başkan yapıyorsa, neden biz yapamıyoruz?” diyordu.


Bu yeni ilgiden yararlanmak için Burstien, Washington'da bazı Psy-Group çalışanlarının “Yapmış olsaydık” slayt seti olarak adlandırdığı ve Nader'in gördüğü yeni bir PowerPoint sunumuyla görüşme turları yapmaya başladı. “Donald Trump'ın 2016 Cumhurbaşkanlığı Kampanyası - Analiz” başlıklı sunumda,  web sitelerinin, avatarların ve botların seçimin sonucunu etkilemedeki rolü açıklanıyordu. Slayt sunumunda yapılan bir vurguda, Trump yanlısı avatarların Bernie Sanders taraftarları için açılan bir Facebook sayfasına katıldığı ve ardından sahte haber yayınlayan Web sitelerinden Hillary Clinton karşıtı makalelere bağlantı kurduğu ve grubun gerçek üyeleri için düşmanca bir ortam yarattığı açıklanıyordu..


 Grubun yöneticisi, “Bernie taraftarları sayfamızdan ayrılmaya başladı, ortam zehirli ve zehirli iğrençti ” dedi. Sunumun bir parçası olarak, Burstien, Rus ajanlarının ABD'de seçimlere karışırken yakalandığını; Psy-Group'un müşterilerine bu konuda “daha ​​dikkatli” olduğunu söyledi.


Psy-Group’un ABD pazarındaki seçim sonrası programı, 1 Mart 2017’de, Beyaz Saray’ın yanındaki Eski Ebbitt Grill’de “yeni D.C. ofisimizi kutlarken” adlı bir kokteyl resepsiyonunu içeriyordu.Ertesi gün Politico’daki bir yazı, toplantıdan kısaca bahsetti ve Psy-Group’u Londra, Hong Kong ve Kıbrıs’taki ofisleriyle” çok uluslu bir şirket olarak nitelendirdi. İsrail'den söz edilmedi; Burstien, iş dünyasının İsrail açısını azaltmasının daha iyi olacağını düşünüyordu.


Aslında, resepsiyon Psy-Group'un kendisi hakkındaki algıları şekillendirme kampanyasının bir parçasıydı. Yansıttığı görüntü çoğunlukla yanıltıcıydı; şirketin “yeni D.C. ofisi”, Beyaz Saray'ın karşısındaki caddede bulunan binanın sekizinci katındaki WeWork'ta bir masadan oluşuyordu.


2017 yılının Haziran ayında Tulare'da garip şeyler olmaya başladı. Bir dizi uğursuz Web sitesi oraya çıktı: Tularespeaks.com, Tulareleaks.com ve Draintulareswamp.com. Siteler ziyaretçileri, Senovia Gutiérrez ve müttefiklerinin hastane yönetimi ile ilgili mücadelelerini karalayan makalelere yönlendiriliyordu.


Yerel gazete Valley Voice'ın muhabiri Tony Maldonado, bu siteleri gördü ve kendi kendine ne halt ettiklerini sordu. Sakinlerin hastane kurulu seçimlerinden kovulduğunu biliyordu, "Ama bu gölgeli taktikler", diyecekti. “Tamamen sol alanın dışındaydı”.


Maldonado, “Büyük bir şehirde ya da ulusal düzeyde bunu görebilirsiniz,” demişti. “Ama küçük bir kasabada, Tulare'deki bir hastane kurulunu görmek, çılgınca.


Etki alanı adları, 2016 Cumhurbaşkanlığı kampanyasındaki temaları andırıyor gibi görünüyordu. Trump, Washington karşıtlığını canlandırmak için “bataklığı boşalt” kelimesini kullanmayı severdi. Tulareleaks.com adresi, Rus istihbarat subaylarının 2016 seçimlerini etkilemek amacıyla saldırıya uğramış e-postalar yayınlamak için kurduğu iddia edilen bir site olan DCleaks.com'a benziyordu. Web siteleriyle birlikte, bölge sakinleri olduğunu iddia eden, ancak şehirdeki hiç kimsenin tanımadığı online şahıslar, sosyal medyada yorum yapmaya başlamıştı. Mesajların bazıları Senovia'nın rüşvet aldığını ileri sürüyordu. Diğerleri, Meksikalı geçmişine ve aksanına dikkat çekiyor ve Amerikan vatandaşı olup olmadığını sorguluyordu.


Eski bir şirket çalışanına göre, Psy-Group, ayrıca şirket bazen gizli faaliyetler dediği “çevrimdışı” işlemler de gerçekleştirdi. 9 Haziran akşamının erken saatlerinde, kısa sarı saçlı bir kadın Senovia’nın ön kapısını çaldı ve  kapıyı açan Senovia’nın yetişkin oğlu Richard’a  annesinin kampanyasının destekçisi olduğunu söyledi.


Kadın Richard'a annesinin isminin yanlış yazıldığı “Bayan Sanovia'ya” yazılı bir zarf verdi. Richard, Yukon Denali S.U.V.’nin yanında duran, telefoto bir lensle fotoğraf çeken bir adamın caddenin karşısında durduğunu fark etti. O gece, S.U.V. Senovia’nın sokağına tekrar geldi ve adam daha fazla fotoğraf çekti. Fotoğraflardan bazıları kısa süre sonra Draintulareswamp.com'da “Senovia'nın İplerini Kim Tutuyor?” başlığı altında yayınlandı. Ekteki makalede “Bu yazı özellikle topluluğumuzun bir üyesine yönelik. Halk Martha Senovia'yı yakından izliyor olmalı. Geçtiğimiz hafta, diğer birçok tanımlanamayan arabaya ek olarak, Bayan Senovia'nın evinin önünde çok pahalı bir siyah araba görüldü.”


Web sitesi, Senovia'nın takma adı Martha'yı kullanmıştı. Fotoğraflar, Senovia rüşvet almış gibi görünmesi için tasarlanmıştı (Zarf otuz dolarlık Tommy Hilfiger hediye sertifikası içeriyordu.) Daha sonra Valley Voice, “Tulare Politikalarında Bit Yeniği; Hastane Toplantısı Yaklaşıyor başlığı altında bir makale yayınladı.. Şirketin eski çalışanlarından biri, Psy-Group'un,“ciddi istihbarat”ile değil “maymun işi” ile meşgul olduğunu söyleyecekti.


Draintulareswamp.com'da yayınlanan diğer makalelerde, Senovia'nın finans yönetimine uygun olup olmadığını sorguluyordu ve 2003 yılında iflas başvurusunda bulunduğunu gösteren kayıtlar yayınlandı. (İflas kayıtları orijinaldi."Bunlar korkunçtu; İnanamadığımız şeyleri yayınlıyorlardı ve bunları çok hızlı bir şekilde ortaya çıkarıyorlardı.”demişti Hastane Sorumluluğu için Vatandaş üyelerinden Deanne Martin-Soares. “Hiçbir şey izleyemedik. Bütün bunların nereden geldiğini bilmiyorduk. ” Facebook'ta Alex Gutiérrez, bu smear taktiklerini yorumlamıştı: “Kampanyalarının bu tür çöplerle üretilip ilerletilmesi çaresizliklerinin ve korkularının hacimlerini gösteriyor! ”


15 Haziran günü, Senovia'yla “sıfır deneyimli-acemi” olduğu için alay eden ve "kanıt isteyen” sakinleri Tularespeaks.com'u ziyaret etmek için yönlendiren kampanya el ilanları kentin çevresindeki kapı kollarında belirmişti. El ilanlarını basan ve dağıtan küçük işletme sahibi iş adamı, ücretinin Francesco Manoletti adını kullanan, uydurma bir kişi gibi görünen bir yabancı tarafından nakit olarak ödendiğini söylemişti. (Başka bir Psy-Group operasyonunda, müteahhitleri işe almak için benzer bir isim olan Francesco Gianelli kullanıldı.)



"Çünkü öyle dedim."

Parmod Kumar, seçimlerin feshini engellemek için kendi siyasi danışmanı olarak Michael McKinney adında California kampanyasında tecrübe edinmiş bir adamı tutmuştu. Kumar veya Benzeevi’nin Senovia’ya yapılan saldırıların arkasında olduğuna yönelik dedikodular yaygınlaşmaya başladığında, McKinney Web sitelerini kimin yarattığını keşfetmeye çalışsa da başarılı olamadı. McKinney, “seçmenin öfkesi seçimlerin feshine yönelik” diyordu. “Bir seçim kazanmak için seçmenleri oy kullanacak kadar kızdırmanız gerekiyor. Feshi durdurmak için seçmenlerin öfkesini azaltmak zorundasınız. ” 


McKinney, saldırının amaçlanan etkinin tam tersi sonuçlara neden olduğunu Senovia’nın taraftarlarını seçim gününde ortaya çıkmaya teşvik ettiğini hissettiğini söylemişti.McKinney, Kumar'a bahse konu Web siteleri ile ilgili sorular sorduğunda, Kumar, nereden geldiklerini bilmediğini söyledi. McKinney, Benzeevi ile de görüştüğünü söyleyerek, kampanyanın “durdurulmasını” kimin istediğini söylemesini istedi. Benzeevi bundan sonra McKinney’in telefonlarına cevap vermeyi bıraktı. McKinney, web sitelerinin saldırısı için, “Senovia'ya gerçekten zarar vermedi” diyecekti “Taciz ediliyormuş gibi görünmesini sağladı. Kumar'a zarar verdi. Geri tepti.”


Seçimin arifesinde, Alex’in evi yandı ve son kampanyadaki el ilanlarını da içeren neredeyse her şeyini kaybetti. Yangının seçim ile ilgili olabileceğinden şüpheleniyordu, ancak yerel itfaiye yetkilileri kötü bir kasıt kanıtı görmediklerini söylediler. Eski bir Psy-Group yetkilisi bana, “Herhangi bir projede asla herhangi bir fiziksel yangın başlatmadım” dedi.


Burstien, Psy-Group’un Tulare’daki çalışmalarının şirketin diğer küçük kampanyaları kazanmasına yardım edeceğini umuyordu, ancak aşırı iyimserdi. Burstien meslektaşlarına birkaç anlaşmayı tamamlamaya yakın olduğunu söylüyordu, ancak Şubat 2018'de yeni müşterilerin azaldığını ve bordro yapamayacağını anladı. Psy-Group’un mali sıkıntılar yaşadığı bu dönemde F.B.I’nin ani incelemesi ile karşılaştı. Büro, Vladimir Putin ile gayri resmi bir kanal oluşturmak amacıyla, Trump’ın kampanya başlangıcından önce Seyşeller’de gizli bir toplantı düzenlemeye yardım etmek için George Nader’le görüşmüştü. Ocak 2018’de, F.B.I. ajanları, Amerikan vatandaşı Nader'i Dulles Uluslararası Havaalanında durdurdu ve kendisine jürinin mahkeme celbini verdiler.


Nader işbirliği yapmayı kabul etti ve F.B.I. ajanları, Zamel ile yaptığı görüşmeler de dahil olmak üzere Trump kampanyasının çeşitli işleriyle ilgili sorular sordular. (Temsilcilerinden birine göre, Nader'e doğru bir şekilde ifade vermesi karşılığında dokunulmazlık sağlandı. “Bu tür bir dokunulmazlığı olan birinin yalan söylemeye ihtiyacı yoktur” dedi.)


Ertesi ay, FBI. ajanları Zamel’e büyük jüri mahkeme celbi ile ilgili yardımlarda  bulundu. Ajanlar ayrıca Burstien'i bir iş gezisinde olduğu San Francisco bölgesinde de takip ediyordu. Burstien otel odasına döndüğünde kapısının altında, Büronun sorgunlamak için gelmesini istediğini bildiren bir not buldu. Burstien, arkadaşlarına “şokta” olduğunu söyleyecekti. FBI Ayrıca, Psy-Group’un WeCork’ta bulunan D.C. ofisini ziyaret etti ve sürekli çalıştığı bir masanın çekmecesinde gizlenmiş bir dizüstü bilgisayarı ele geçirdi.


FBI Burstien’in çalışanlarından bazılarını Psy-Group’un faaliyetleri hakkında sorguladı. Eski bir şirket yetkilisine göre, görüşmelerde, temsilciler "ateş olmayan yerde duman yokmuş gibi" davrandılar. Yetkili, “Çok fazla duman vardı” diyordu. “Onlara göstermek zorundaydık, o dumandı, o dumandı, o dumandı ve o ateş değildi.”  Psy-Group yetkilileri FBI’yı hukuk bürosundan aldıkları mektupları gösterdiler, faaliyetlerinin yasallığını kanıtladılar ve  şirketin yabancı bir acente olarak kaydolması gerekmediğini söylediler. Eski bir Psy-Group çalışanı “FBI bu saçmalığın yasadışı olmadığına gerçekten şaşırmıştı” diyordu.


Bir röportajda Burstien, Psy-Group'un işleyişi hakkında rahat hissettiğini ancak ortalama vatandaşları korumak için değişiklik yapılması gerektiğine inandığını söylemişti.


“Online platformları nasıl kullanabileceğimizi gerçekten anlayan, etkileyici taraf olarak anlatıyorum” demişti. “Daha fazla düzenleme yapılması gerekiyor ve bu her ülkede yasa koyuculara bağlı. ABD yasa koyucuları, iki yıldan uzun bir süre önce bu yeni yeteneklerin potansiyeli ile ilgili bilgi edindikten sonra ne yaptı? İğneyi A'dan B'ye taşıma güçleri var. Bildiğim kadarıyla önemli bir şey yapılmadı.”


Psy-Group adına Benzeevi'ye yardım eden Ram Ben-Barak, itiraz ettiği Tulare'deki faaliyetlerinin kapsamını öğrendikten sonra şirketten ayrılmaya karar verdiğini söyleyecekti. Barak, firma ile çalışma kararından pişman olmuştu. “Resmi görevinizden ve Mossad'dan ayrıldığınızda, gerçek dünyanın nasıl çalıştığını bilmiyorsunuz” demişti. "Bir hata yaptım."


Şu anda İsrail parlamentosuna milletvekili olarak girmeye çalışan Ben-Barak, avatarların ve yanlış bilgilerin çoğalmasını engellemek için yeni düzenlemelerin gerekli olduğuna inandığını söyledi. “Bu, zamanımızın mücadelesi” dedi. “Her şey sahte. Bu inanılmaz."


Terrogence kurucusu Gadi Aviran, kurulmasına yardım ettiği sahte kişiliğin bu kadar güçlü olacağını “hiç hayal etmediğini” söylemişti. “Nerede olduğumuzu anlamak için, nerede başladığımızı anlamak zorundayız. Asil bir dava olarak başlayan şey sahte haber olarak bitti. Bugün sahip olduğunuz şey sular altında kalmış bir pazar, insanlarla temel olacak bir şeyler yap.”


Tulare’de, Psy-Group’un stratejisi 11 Temmuz 2017 gecesi test edildi. Hastane kurulu seçimi büyük bir katılımla sonuçlandı; ama Psy-Group’un müşterisi için değildi. Binden fazla oy kullanıldı ve sadece yüz doksan beş kişi Kumar'ın yerinde kalması için oy kullandı. Senovia Gutiérrez yüzde yetmiş beş oyla kazandı. Sonunda, Senovia'ya saldıran Web siteleri, toplumda çok dikkat çekmişti. Bir bilgisayar güvenlik uzmanı, seçimden sonra çıkan sitelerden gelen iz verilerini inceledikten sonra, “Hiç kimsenin gelmediği bir bir konser düzenlemişlerdi sanki ” dedi.


Senovia'nın kazanmasından sonra, Benzeevi'nin sözleşmesi feshedildi. Hastane geri dönüşüm uzmanı Larry Blitz, hastanede geçici CEO olarak görevlendirildi ve hastanenin mali kayıtlarının “Kitabına uydurmak için uydurma tekniklerle girilen veriler” yüzünden tamamen dağılmış olduğunu gördü.  Hesaplar “Büyük Kanyon kadar büyük bir delik” içeriyordu. Hastane otuz altı milyon dolardan fazla borçlanmıştı ve neredeyse bir yıl boyunca kapanmak zorunda kalacaktı. (Ekim 2018'de yeniden açıldı.) 


Bir sabah, Blitz'in baş finans memuru hastanenin önünde duran polis arabası ile karşılaştı, polisin bilgisayarlara ve telefonlara el koymuş olduğunu fark etti.. Yerel bölge savcısı, Tulare tarihindeki en büyük soruşturmalardan biri olan dolandırıcılık soruşturmasının bir parçası olarak kırktan fazla arama emri çıkardı. Benzeevi ve hukuk ekibi, Psy-Group hakkındaki sorulara cevap vermeyi reddetti. İlk başta Kumar, gizli kampanyanın farkında olmadığını ve bu hikayenin açığa çıkması için yardım etmek istediğini söyledi. Sonra aramalara cevap vermedi.


Eski bir şirket yetkilisine göre, Zamel, 2018'de Mueller ekibi çalışanları sorgulamaya başladığında Psy-Group'u kapatmaya karar vermişti. Ancak, onun ölümü, sağladığı hizmetlerin çoğuna yönelen ve artan iştahı bastırmadı. Psy-Group'un eski çalışanlarından bazıları iş görüşmeleri için Black Cube ile bir araya geldi. 


Black Cube, yapımcı Harvey Weinstein da dahil olmak üzere son çalışmalarından bazıları yüzünden eleştiriliyordu ancak ününün işe zarar verdiğine dair hiçbir işaret yoktu; Şirketin operasyonlarını bilen bir kişi, çeşitli kurumların ilgisinin artmasına neden olmuştu. Kısa bir süre önce 1998'den 2002'ye kadar Mossad direktörlüğü (başkanlığı) yapan Efraim Halevy, Black Cube'un danışma kuruluna katılmıştı. Bir Mossad profesyoneli ve Netanyahu'nun eski bir ulusal güvenlik danışmanı olan Uzi Arad, eski meslektaşlarından bazılarını görmekten utandığını söylüyordu, “Kiralık paralı askerler” diyor ve ekliyordu: “Bunun çok ahlaksızca olduğunu bilmeliler.”


Geçtiğimiz yıl, Black Cube, Tel Aviv'in en pahalı mahallelerinden birine taşındı ve şu anda The Bank Discount Tower'da şık ve tam katlı bir ofise sahip. Giriş işaretsiz ve siyah boyalı; kapılar parmak izi okuyucular tarafından kontrol ediliyor. Ofisin özel bir alanı, eski bir şifreleme makinesi de dahil olmak üzere, casuslukla ilgili nesnelerle dekore edilmiş durumda.


Bazı Psy-Group emektarları firmanın kapatılmasından eesefle bahsediyorlardı: “Şirket hala açık olsaydı, tüm bu olumsuz baskılar bize çok daha fazla müşteri getirecekti”Eski bir üst düzey İsrail istihbarat yetkilisi, bazı Psy-Group ve Black Cube operasyonlarını kamuoyu incelemesine maruz bırakan utanç verici yanlışlıklara rağmen, “özel Mossad'lara” yönelik küresel talebin arttığını ve etki operasyonları pazarının yeni ticari alanlara genişlediğini söyleyecekti. 


Eski yetkili, özellikle emlak fiyatlarını etkilemek için avatar kullanımın arttığı, örneğin, teklif sahiplerinin bir mülk için daha fazla para teklif ettiği yanılsaması yarattığı veya rekabeti engellemek için toksik kimyasalların varlığına dair söylentiler yaydığı potansiyel olarak büyük bir pazardan bahsediyor.


Eski bir Psy-Group yetkilisi, “Bu serbest pazar açısından korkutucu” diyor, avatarlar için olası uygulamaların listesinin “sonsuz” olduğunu söylüyor. Bir başka İsrailli özel istihbarat emektarı uyarıyor: "Bakıyoruz; bu Buzdağı'nın görünen kısmı, nereye kadar gidebiliriz?"






Adam Entous, Ronan Farrow, 18-25 Şubat 2019,  New Yorker


(Bu makale, 18 & 25 Şubat 2019 tarih ve baskı sayısında, “Deception, Inc.” başlığı ile yer almaktadır. Adam Entous, The New Yorker'da çalışan bir yazardır. Ronan Farrow The New Yorker'a katkıda bulunan bir yazar ve “Barışa Savaş: Diplomasinin Sonu ve Amerikan Etkisinin Çöküşü” adlı kitabın yazarıdır)




Seçkin Deniz, 21
.05.2019, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar
Takip et: @Seckin_Deniz


Not: Çeviri programları kullanılarak İngilizce'den çevrilmiştir.


Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz

Seçkin Deniz Twitter Akışı