18 Şubat 2018 Pazar

SA5665/KY25-NO106: "Köşeye Sıkışan Cermanya Deniz Yücel'i Almak Zorunda Kaldı!"

Bizim ne aldığımızı henüz bilmiyoruz ama Alman muhalefeti "Deniz'i aldık da karşılığında ne verdik?" sorusunu soruyorlar hep bir ağızdan.


Hiçbir ülke bir gazeteciyi almak için özel uçak göndermez. Almanya'da istisnasız bütün gazete ve dergilerin manşeti ve haber televizyonları birinci haberi bir gazetecinin serbest bırakılmasına ayrılmaz. Yaklaşık bir yıldır süren diplomasi trafiği gösterdi ki Deniz Yücel Almanya için ya çok önemli idi veya önemli hâle geldi. Deniz Yücel'in tutuklanması doğrudur yanlıştır topuna girmeden bu sürecin bizim açımızdan doğru yönetilemediğini baştan söylemek istiyorum.

Yoksa kamuya mal olan bu tür değiş tokuşlar daha önceleri de olmuştur ve olacaktır da... Bilmeyenler için Almanya'da bundan birkaç yıl önce geçmişte CB Erdoğan'ın danışmanlığını da yapmış olan Taha Gergerlioğlu ve 3 Türk MIT'e istihbarat topladıkları iddiası ile tutuklanmışlar, çok kötü şartlarda 1 yıla yakın cezaevinde kalmışlar ve sonunda iki devletin anlaşması sonucunda "delil yetersizliği" nedeniyle serbest bırakılmışlardır!


Deniz Yücel davasını salt hukuki bir dava olarak okumak doğru değildir. Bunun hukuki bir dava olmadığını artık dağdaki çoban da biliyor. Birine "casus, ajan" dediğinizde artık hukuk değil uluslararası ilişkiler, diplomasi devreye girer. Casus, ajan mevzularında ise değiş-tokuş söz konusu olur. Sizin anlayacağınız eski bakracı verir karşılığında mandal veya çamaşır leğeni alırsınız! 😉

Bizim ne aldığımızı henüz bilmiyoruz ama Alman muhalefeti "Deniz'i aldık da karşılığında ne verdik?" sorusunu soruyorlar hep bir ağızdan. "Kürtleri bilmem kaçıncı defa sattık?" diye soranlar mı istersiniz, "yeni bir Leopard tankı satış ihalesi mi yapıldı? diyenler mi dersiniz? O yüzden Merkel'in sözcüsü Leopar tanklarının modernizasyonu dahil yeni bir anlaşma yapılmadığını açıklamak zorunda kaldı.

Buradaki medyayı da takip eden birisi olarak beni rahatsız eden Binali Yıldırım'ın basın toplantısındaki ezik hali ve hemen arkasından Deniz Yücel'in 24 saat bile geçmeden duruşmasız tahliye edilmesi idi. Bir hafta sonrasına" iddianame hazırlandı" diye duruşma konup salınabilirdi. Ayrıca 18 yılla yargılandığın birini tahliye ettiğinde adli takip ve yurtdışı yasağı koymazsanız ciddiyetinizi iyice kaybedersiniz. 

Bu konularda gereken hassasiyet gösterilmediği için esasında pek de hukuki olmayan (siyasi-spionaj davası olduğu açık olan) davanın gidişatı yüzünden başta Alman medyası olmak üzere içimizdeki İrlanda'lılara Türkiye'de hukukun siyasetin emrinde olduğunu söyleyenlere gereksiz bir koz verilmiş oldu...

Netice olarak yapacak bir şey yok. Önümüzdeki maçlara bakacağız artık. Sevgili Dostum'un dediği gibi yaptığımız hamleler sonucunda "köşeye sıkışan Cermanya Deniz Yücel'i almak zorunda kaldı!"



Naim Okur, 18.02.2018, Sonsuz Ark, Konuk Yazar, Gündem

Naim Okur Yazıları




Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz

Seçkin Deniz Twitter Akışı