29 Ekim 2015 Perşembe

SA1965/KY25-NO35: Hayırlı İşler!

"İnsanların en duyarlı olduğu insani yardım konusu aynı zamanda en fazla su-i istimalin de olduğu bir alandır. Her türlü istismara açık bir alandır."


Aşağıdaki resim bir annenin uzun zamandır ayrı olduğu evladına kavuştuğu anı gösteriyor. Nasıl duygusal bir tablo değil mi? Irak'ta savaş pilotu olarak yüzlerce çocuğu öldüren bu kadını Medya'nın nasıl bize insan(!) gibi gösterdiğini bu fotoğrafta görmekteyiz.

Bizim hayır işlerine karşı çıkmamız söz konusu olmaz. Ben demeyi sevmem, ama ben ilk yardım işine girdiğimde piyasada dolaşan bazı insaniyet simsarları daha dünyada bile değildi.



Afgan Cihadı ve arkasındaki savaş yorgunları ve savaş mağdurları için yardım başlattığımızda sene 1984 idi. Başkanlığını yaptığım Aachen Türk Merkezi uzun zaman Afganistan Mücahitleri'nin irtibat bürosu gibi çalıştı. İki yılı aşkın bir süre ile Afganistan’da muhtaç aile seçerek bütün giderlerini karşılama kampanyası başlattık.

Azerbaycan'da Karadağ için yapılan yardım kampanyası ile devam ettik yolumuza. Aachen Türk Merkezi olarak Azerbaycan'da onlarca çocuğun tam 3 yıl boyunca bütün masraflarını üstlendik.

Bosna Savaşı patladığında daha devlet bile gitmemişken, 1992 yılbaşında topladığımız o zamanın değeri ile 100.000 DM değerinde nakit para ve tıbbi yardım ve lojistik malzemeleri postu deldirmek pahasına cepheye götürdük. 

Bosna'da savaşın en hızlı dönemlerinde 9 gün kalıp topladığımız yardımları imza, resim kamera eşliğinde cephe cephe dağıttık. Biz dönerken Deniz Baykal'ın konvoyu ile Mostar yakınlarında yolda geçistik. 

Geri döndükten sonra yine Bosna için Almanya eski profesyonel futbolcularından oluşan şöhretler karması ile kendi futbol takımımıza maç yaptırdık Bosna'lı savaş mağduru çocuklar için. Elde edilen gelir medya refakatinde Aachen Boşnak Cemaati'ne teslim edildi.

Bu arada Avrupa Türk İslam Birliği (ATİB) ile beraber Filistin-Gazze'de bir Kindergarten/Anaokulu açılmasına katkıda bulunduk.

Akabinde 1999 Marmara Depremi için o zamanlar Almanya 2. liginde oynayan ve Mustafa Denizli'nin de bir dönem antrönörlük yaptığı Alemania Aachen takımı ile dostluk maçı düzenleyip diğer toplananlar ile beraber Özgür Der Sakarya ve Deniz Feneri işbirliği ile 100.000 DM değerinde yardımı Gölcük'te 7 prefabrik ev ve arsa olarak canlı yayında ve imza karşılığında teslim ettik.

Ardından Çeçenistan için terörist yaftasını göze alma pahasına sadece ağlamakla kalmayarak kollarımızı sıvadık. Çeçenistan'ın sürgündeki Dış İşleri Bakanı ile görüşüp bütün Almanya çapında yardım organize ettik..

Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra Kırım Tatar Özerk Bölgesi'nin efsanevi lideri küçük dev adam Mustafa Abdulcemil Kırımoğlu’nu Almanya’ya davet ederek Kırım Tatarları'nın dünyaya açılan ilk penceresi olma misyonunu üstlendik ve Kırım’a dönük yardım faaliyetlerini organize ettik.

En son Van Depremi için kolları sıvadık ve oradaki kardeşlerimizin yardımına koştuk.

Bu arada yaşadığımız Almanya-Aachen şehrinde lokal/mahalli seviyede yaptıklarımızı buraya yazmaya kalksak sayfalar yetmez. Öyleki artık insanlar sokağa çıktığımızda yolunu değiştirir, telefonumuza çıkmaz olmuşlardı Naim abi, Naim Başkan veya Naim Reis yine birileri için bizden bir şeyler isteyecek diye. Hamdolsun ne aç kaldı orta yerde ne sahipsiz cenaze. Ortada kalan sadece biz olduk.

Bunları neden uzun uzun anlattım. Birileri bizi hayra engel olanlar içinde göstermek için özel bir gayret içine girmiş bu ara. Bizim kavgamız insani yardım kisvesi altında kendi borusunu öttürmek isteyen, kendi özel hesaplarını örtmek isteyen sahtekarlara karşı saf temiz insanları uyarmak çabasıdır sadece.

Biz bu tip organizasyonlarda neler yapılabildiğini biliyoruz. Bosna'ya yardım götürürken Zagreb’deki Merhamet'e (Boşnakların Kızılayı) 5000 DM kaptırdığımızı Bosna-Travnik'de öğrendik yani hayat öğretti bazı şeyleri.

Daha geçenlerde Avrupa’nın en büyük insani yardım örgütlerinden Caritas Verband’ın genel müdür yardımcısının zimmetine geçirdiği 300.000 Euro ile çalkandı Almanya.

İnsanların en duyarlı olduğu insani yardım konusu aynı zamanda en fazla su-i istimalin de olduğu bir alandır. Her türlü istismara açık bir alandır.

Sanki kendileri dışında insani yardım yapan birileri yokmuş gibi artistlik yapanlara hatırlatmak istedim. Siz olmadan da dünya dönüyor.

O yüzden siz, siz olun sadece biraz daha uyanık olun. Hadi şimdi yolunuz açık olsun..!


Naim Okur, 29.10.2015, Sonsuz Ark, Konuk Yazar, Gündem
Naim Okur Yazıları

Seçkin Deniz Twitter Akışı