20 Temmuz 2015 Pazartesi

SA1554/KY25-NO21: 2. Ören Mısır Unu Helva Şenliği (Giresun/Eynesil-Ören Köyü)

"Seneye, eğer benim helvamı pisirmezlerse, söz daha kalabalık bir grup olarak geleceğim.."


Bir geleneğin ihyası ve folklorik bir değer olarak yarınlara taşınması.. Hepimiz şaka ile takılırız ya birbirimize "Öl de helvanı yiyelim" diye.. İşte o helvanın dev pekmez kazanlarında yüzlerce insanın katıldığı bir festival ortamında yapılması..

Gündüz Hocagil Mahallesi'nin gocakarıları: "Bugun Ören'de helva festivali varmış" dediklerinde ilgimi çekmiş, ama bir götüren olmaz diye umudumu kesmiştim. Akşam üzeri denizden gelmiş, anamla laflarken amca oğlu Muzaffer, "Naim! Haydi Ören'e gidelim! Helva festivali varmış."  dedi.

Allah'tan başka bir şey mi istesem bu ara?!

Helva pişirme işi yaklaşık 5 saat sürüyor. Önce 3 saati aşkın bir süre kısık fındık gabuğu ateşinde küreklerle kavrulduktan sonra tepsiler üzerinde soğutma işlemi ve akabinde bal şerbeti ilave edildikten sonra helvamız servise hazır hâle geliyor.

Festivalin en önemli etkinliklerinden biri, daha önce ahirete intikal edenlerin resimlerinin gösterildiği slayt gösterisi idi. Bu gösterinin en başında bizim sülalenin Ören Köyü ile bağlantısının kopmaması için büyük çaba harcayan rahmetli amcamoglu Muammer Okur'un fotoğrafı ile başlamaları sevincimi hüzünle beraber helva gibi kavurdu yüreğimde..

Ahh, Muammer Abim ahhh!! Muammer abimizin resmini küçük kardeşi Muzaffer'le beraber seyretmek nasıl bir duygudur yorumunu sizlere bırakıyorum..

Slayt gösterisinin ardından ihtiyar delikanlıların horon gösterisini, Ören Folklor Ekibi'nin horon sunumu izledi..

Bu arada bir yandan helvalar başta belediye başkanı dostumuz Habip Usta'dan başlamak üzere dağıtılmaya başlanıyor. Bize de "Başkanda pişer bize de düşer" demekten başka bir çare kalmıyor an itibariyle..:)

Öbür yandan folklor ekibi ile doğuştan horoncu olan Ören Halkının beraberce kızlı-erkekli, başı açık-tesettürlü, genç-ihtiyar yaklaşık 200 kişilik geniş horon halkasına sıra geldiğinde bütün nefesler tutuldu..

Yeri göğü inleten toplu horonun final olacağını nerden bilebilirdim?  Bu gece ne horona doyabildim ne de helvaya..

Seneye, eğer benim helvamı pisirmezlerse, söz daha kalabalık bir grup olarak geleceğim..


Naim Okur, 20.07.2015, Sonsuz Ark, Konuk Yazar, Gündem


Seçkin Deniz Twitter Akışı