14 Mayıs 2018 Pazartesi

SA6137/SD981: Trump Sonrası Asya

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıdaki analiz Üçlü Komisyon (The Trilateral Commission) üyesi, eski ABD Savunma Bakan yardımcısı, eski ABD Ulusal İstihbarat Konseyi başkanı ve Harvard Üniversitesi profesörü Joseph S. Nye Jr'a aittir ve Amerikan Yüzyılı'nın sona erip ermediğine ilişkin bazı değerlendirmeler içermektedir. Analiz dikkatle incelendiğinde, analizin ABD'nin çöküşüne dair 'gerçeği' kabullenen ve bu gerçeği mümkün olduğu kadar ötelemeye çalışan bir zihnin ürünü olduğu görülecektir. Analiz ABD'nin Trump sonrası dünya liderliğini sürdürüp sürdürmeyeceğini sorgulamıştır; ancak yazarın ABD'nin Çin'e karşı ne tür bir avantajlar setine sahip olduğuna dair yaptığı serim, 20.yüzyılın verilerine isnad edilmektedir ve çöküşün bütün ayrıntılarının her geçen gün daha da derinleştiği ve belirginleştiği yüzüyle ABD, Coğrafya ve Kaya Gazı dışındaki avantajlara artık sahip değildir. Amerikan Yüzyılını sağlayan Üçlü Komisyon (The Trilateral Commission) üyesi biri tarafından analizin yazılması bile bunun en net kanıtlarından biridir.
Seçkin Deniz, 14.05.2018

Asia After Trump

"Çin'in yükselişi ve Başkan Donald Trump'ın seçilmesi ile Amerikan yüzyılının etkin bir şekilde sona erdiğine inanılmaya başlandı. Ancak ABD'nin, hem küresel olarak hem de Asya-Pasifik bölgesinde önemli güç avantajları var; bu da önümüzdeki dört, hatta sekiz yılın ötesinde bir zamana yayılacağını gösteriyor."

Üçlü Komisyon (The Trilateral Commission)- bir grup siyasi ve iş dünyası lideri, gazeteci ve akademisyen- yakın geçmişte burada (Singapur) bir araya geldiğinde, birçok kişi Asya'daki Amerikan liderliğinin azalmasıyla ilgili endişelerini dile getirdi. Her Asya ülkesi, şimdi, genellikle bir ila iki arasında bir marjla Çin'le daha fazla ticaret yapıyor. Bu endişe, Başkan Donald Trump'ın son zamanlarda uyguladığı vergi tarifesi ve çok taraflı kurumlara karşı kullandığı hor gören ifadeleri ile daha da kötüleşti. 


Singapur'da sıkça duyulan bir soru: Asya'daki ABD liderliği, Trump ile geride mi kalacak?

ED JONES / AFP / Getty Images

Tarih bazı bakış açıları kazandırır. 1972'de Başkan Richard Nixon tek taraflı olarak Amerika'nın müttefiklerine herhangi bir uyarıda bulunmadan yeni vergi tarifeleri uyguladı, Uluslararası Para Fonu'nun çerçevesini ihlal etti ve Vietnam'da popüler olmayan bir savaş başlattı. Terör korkusu yaygındı ve uzmanlar demokrasinin geleceği konusunda endişelerini dile getiriyorlardı.

Ertesi yıl, David Rockefeller ve Zbigniew Brzezinski, bu sorunları tartışmak için yılda bir kez toplanan Üçlü Komisyonu (The Trilateral Commission) oluşturdu. Komplo teorilerinin aksine, Komisyonun çok az gücü vardır; ancak komisyon “iki parça” diplomasisinin diğer gayri resmi kanalları gibi, şahısların rahatsız edici soruların cevaplarını araştırmasına izin veriyor. Sonuçlar The Trilateral Commission'un yayınlarında ve web sitesinde bulunabilir. (Seçkin Deniz'in notu: yazar burada,  The Trilateral Commission'a yönelik kuşkuları yönetmek ve kontrol altına almak için basit bir psikolojik manipülasyon tekniği uyguluyor; "her şey şeffaf ve yayında". Oysa gerçek hiç de öyle değil)


Singapur'da, 'Trump Sonrası Asya' hakkında bir fikir birliği yoktu. Örneğin, Hintli ve Çinli üyeler Çin'in “Kuşak ve Yol” altyapı projelerinin rolü hakkında farklı pozisyonlarda bulundular. Bazı Asyalılar ve Amerikalılar, Kore nükleer krizinin başarılı bir şekilde çözülmesinin yanı sıra bir Çin-ABD savaşının kaçınılmaz olup olmadığı konusundaki daha büyük bir sorunun çözümü açısından farklı düşünüyorlardı. Ve bazı Avrupalılar, mevcut küresel belirsizliğin Çin'in yükselişini mi yoksa Trump'un yükselişini mi yansıttığını merak ediyorlardı.


Ben, kendi tahminimin yanlış olabileceği konusunda grubu uyardım, ABD'nin, başkalarıyla birlikte güç gösterisi yapmaktan vazgeçerse Trump'lı yıllardan sonra liderliğini kurtarabileceğini söyledim.  Başka bir deyişle, ABD, Çin, Hindistan, Japonya, Avrupa ve diğerleriyle birlikte ulusötesi  hiçbir ülkenin tek taraflı olarak çözemeyeceği sorunlarla -örneğin; parasal istikrar, iklim değişikliği, terörizm ve siber suç gibi- başa çıkmalarını sağlayacak ağlar ve kurumlar oluşturmak için yumuşak güçlerini kullanmak zorundalar. Bu, Trump'ın yükselişi ile bağlantılı tek taraflı politikaların ve tutumların üstesinden gelmeyi de gerektirecektir.


Çin'in yükselişine gelince; mevcut karamsarlığın aksine ABD, Trump'ın yeniden seçilmesi durumunda sekiz yıllık bir başkanlıktan daha uzun sürecek önemli güç avantajlarını elinde tutacak.


Birinci avantaj demografidir. Birleşmiş Milletler verilerine göre, ABD, 2050 yılına kadar küresel nüfus artışına katkıda bulunması beklenen tek gelişmiş ülke. Şimdi en kalabalık ülke olan Çin'in, Hindistan'a karşı yüksek nüfus avantajını kaybetmesi bekleniyor.


İkinci avantaj ise enerjidir. On yıl önce, ABD umutsuzca ithal enerjiye bağımlı görünüyordu. Şimdi Kaya Gazı devri, onu bir enerji ithalatçısından bir ihracatçıya dönüştürdü ve Kuzey Amerika, önümüzdeki on yıl içinde, Çin'in enerji ithalatına daha fazla bağımlı hale gelmesine karşı kendi kendine yeterli hale gelebilir.


Teknoloji ABD için üçüncü bir avantajdır. Bu yüzyılda gücü iletecek teknolojiler arasında biyoteknoloji, nanoteknoloji ve yapay zeka ve büyük veri gibi yeni nesil bilgi teknolojileri bulunmaktadır. Uzmanların çoğuna göre, Çin'in kapasitesi artarken, ABD bu teknolojilerin araştırma, geliştirme ve ticarileşmesinde dünya lideri olmaya devam ediyor.


Dahası, araştırma üssü açısından Amerika, yüksek öğretim sistemi ile dördüncü bir avantaja sahiptir. Shanghai Jiao Tong Üniversitesi tarafından yapılan bir sıralamaya göre, dünyanın en iyi 20 üniversitesinden 16 tanesi ABD'de iken, Çin'in ilk 20'ye giren üniversitesi yok.


Trump dönemini aşması muhtemel beşinci bir Amerikan avantajı doların rolüdür. Dünya'daki tüm hükümetlerce tutulan yabancı rezervlerin sadece % 1,1'i renminbidir, bu oran dolar için % 64'tür. Uluslararası Para Fonu(IMF), ünite hesabının temelini oluşturan para sepetine renminbi eklediğinde, Özel Çekme Hakkı bulunan birçok kişi dolar günlerinin sonunun geldiğine işaret etti. Fakat renminbi'nin uluslararası ödemelerdeki payı o zamandan beri düşüyor. Güvenilir bir rezerv para birimi, derin sermaye piyasalarına, dürüst hükümete ve hukukun üstünlüğüne bağlıdır. Çin için yakın gelecekte böyle bir ihtimal yok.


Altıncı olarak, ABD'nin Çin'in sahip olmadığı coğrafi avantajları var. ABD, okyanuslarla çevrilidir ve Trump'ın Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması'nı (NAFTA) ihlal etme politikasına rağmen Kanada ve Meksika dost canlısıdır. Öte yandan Çin'in, en önemlileri Hindistan, Japonya ve Vietnam olan 14 ülke ile toprak-sınır anlaşmazlıkları var. Bu durum Çin'in yumuşak gücünü sınırlar. 


Coğrafya, Çin'in Güney Çin Denizi üzerindeki toprak tabanlı güç projeksiyonunu belirlerken, ABD'nin burada toprak iddiaları yoktur ve dünya okyanuslarının geri kalan % 95'inde deniz üstünlüğüne sahiptir.


Ama en önemlisi, ABD ve Çin'in savaşması gerekmiyor. Hiçbiri diğerine varoluşsal bir tehdit oluşturmaz. I. Dünya Savaşı başladığında, Almanya 1900’de İngiltere’yi aşmıştı ve Britanya’nın Almanların niyetlerinden duyduğu korku felaketin büyümesine katkıda bulundu. Aksine, ABD ve Çin'in birçok çatışmayı yönetmek için histeriye ya da korkuya yenilmelerine gerek yok.


ABD sadece yukarıda açıklanan güç avantajlarını değil, aynı zamanda Japonya ve Güney Kore ile müttefikliği de elinde tutuyor. Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile yapılacak yeni görüşmelerde, Trump, Kim rejiminin uzun süredir devam eden bu ittifakları zayıflatma amacını gerçekleştirmesini engellemek için dikkatli olmak zorunda kalacak.


Singapur'da, Lee Kuan Yew, Çin’in ABD’yi geçip geçmeyeceğine yönelik sorduğum bir soruyu şöyle yanıtladı:


“Hayır” dedi. "Çünkü Çin, 1.4 milyar insanın sahip olduğu yeteneklere sahipken, ABD'nin açıklığı, 7.5 milyar insanın yeteneklerini Çin'in yapabileceğinden daha fazla yaratıcılıkla birleştirmesine izin verdi. Bu açıklık devam ederse, Asya'da ve diğer yerlerde Amerikan liderliği büyük olasılıkla hayatta kalacaktır."



Joseph S. Nye, 09.04.2018, Project Syndicate


(Joseph S. Nye Jr, eski ABD Savunma Bakan yardımcısı ve eski ABD Ulusal İstihbarat Konseyi başkanı ve Harvard Üniversitesi profesörüdür.)





Seçkin Deniz, 14.05.2018, Sonsuz Ark, Çeviri

Çeviriler ve Yansımalar




Not: Çeviri programları kullanılarak İngilizce'den çevrilmiştir.




Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı