30 Nisan 2018 Pazartesi

SA6050/ÇY11-HK7: Gayret'in Sıkıcı İlerleyişi

"Evet; gayret sıkıcı bir bekleyiştir, ancak o gayreti gösterirsen beklemeyi hak edersin."


"Birilerinin bizi elimizden tutarak, inşâ etmek için en ufak bir gayret sarf etmediğimiz güzel bir geleceğe götürmesini bekliyorsak, beyhude bekliyoruz. Herkesin yolu hak ettiğine varıyor; yanılmaz adaletin şaşmaz kaidesi bu” diyor Gökhan Özcan bir yazısında. Ne kadar da haklı. Bir yanda dişini tırnağına takarak bir yere gelenlerin aşırı heyecanlı öyküsü, diğer yanda 'gayret' kelimesini çocuğuna isim olarak vermek isteyenlerin dünyası…

İnsanoğlu, verdiğinin karşılığını hemen almak ister. Ne yazık ki hayat bize her zaman aynı hızla cevap vermiyor. Kimimiz belki şanslıyız, daha işimizin yarısındayken emeğimizin karşılığını alırız. Halk arasında buna kısmet deriz ve kısmeti açık olanın işleri çoğu zaman rayında gider. Ama kısmet diyerek gayreti ötelemek olmaz. 

Kimilerinin, ömrünün sonuna kadar gayret etse de alabildiği sadece bir arpa boyu yoldur. Bunu da 'kader' diye adlandırırız. Aslında şükretmesini bilene ne güzel kelimeler 'kısmet' ve 'kader'... "Kader'den öteye yol yok" demesini de bilmek lazım gayretle giderken önümüze çıkan o dik yokuşlarda...

2016 Haziran ayından beri yakın çevremin yaşadığı şaşkınlık, aslında bu satırları okuduğunuz şu anda, bıkkınlık aşamasına gelmiş olmalı. Çünkü o tarihten bu yana bir baltaya sap olmak adına çıktığımız yolun sonuna gelmiş, hepimiz üniversiteden mezun olmuştuk. Bazılarımız okul biter bitmez mesleğe başlamış bazılarımız ise o sınav senin, bu mülakat benim yeni bir gayretle farklı arayışlara girmiştik. 

Birçok arkadaşımız, verdiği emeğin karşılığını bir an önce almak istedi. Bir kısmı bu karşılığı aldı, bir kısmı alamadı. Mülakatlar olumsuz gitti, olumlu giden mülakatlardan olumlu dönüş alınamadı gibi... 

İş sahibi olanların az bir bölümü, mesleğinde en iyi olabilmek için yıllarca emek veren insanlardı. Diğer bölümüyse birilerinin elinden tutup getirdiği kişilerdi. Gayret eden bir kesim emeğinin karşılığını yıllarca alamadı; isyan etti, yine alamadı. Gayret etmeyenlerden bir kısmı da istediği yerde olamadı. Demek ki gayret tek başına yeterli olmuyordu.

İşte başlıktaki sıkıcı ilerleyiş tam da burada devreye giriyor. Siz dakikalarca, saatlerce, günlerce hatta yıllarca gayret eder, tek tek işlersiniz, ama çıktısını almanız ömrünüze mal olur. En basit örnek olarak eğitim-öğretim sürecini verilebilir. 6 yaşından bu yana okula giden bir çocuk “bir şey” olabilme gayretiyle çalışırken bu çalışmalarının karşılığını lise, üniversite ya da iş olarak bekler. Bunun sonuçları da her zaman istediği gibi olmaz.

Üniversite arkadaşlarım da 2016’dan bugüne kadar geçen sürede hak ettiklerini düşündükleri o yerlere, çabayla gelmiş olmayı hiç düşünmediler. Gökhan Özcan’ın yazının başında alıntıladığımız o cümlesindeki gibi “ellerinden sürekli birilerinin tutarak” onlar adına gayret göstermesini beklediler. 

Evet; gayret sıkıcı bir bekleyiştir, ancak o gayreti gösterirsen beklemeyi hak edersin. "Kader gayrete aşıktır" derler, çektiğin zahmet gün gelir de rahmete dönüşür. Sen gayretle çalışmaya devam et!



Halime Kirazlı, 30.04.2018, Sonsuz Ark, Çırak Yazar, Serbest Yazılar

Serbest Yazılar


Halime Kirazlı Yazıları






Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı