25 Nisan 2018 Çarşamba

SA6019/KY13-AO171: Kim Kimin Adayı?

"Siyaset bu, bunda yok yok!"


Adayların sahneye çıkmasına kısa bir süre kaldı. Hangi parti kimi aday gösterecek, Erdoğan'ın rakibi kim olacak siyasetin ana gündemi.

Bahçeli'nin 'Cumhur İttifakı' çerçevesinde Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Erdoğan'a destek vereceklerini açıklamasının ardından muhalefetin Erdoğan'ı alt edebilecek aday aday arayışına girmesinden nasıl bir sonuç çıkacak merak konusu.

İYİ Parti Genel Sekreteri Aytun Çıray'ın 21 Nisan'da yaptığı açıklamada Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının 20 Nisan saat 17.00 itibariyle YSK’ya gönderdiği listede seçimlere girecek partilere İYİ Parti’yi de eklediğini belirtmesine rağmen CHP'nin İYİ partiye 15 milletvekili transferi iyi partinin seçimlere girmesini garantiye almaktan öte bir hesaba dayalı.

Buradaki amaç İYİ partinin seçime girmesinden ziyade Akşener'in adaylığını garantiye almak...
Noter onaylı 100 bin imzayla aday olunması, imzaların kısa sürede toplanması gibi ortaya çıkacak gereklilikler, ihtimaller Akşener'in adaylığını tehlikeye düşürecekti. O nedenle CHP, siyaseten rakibi olduğu bir partiyi hülleli bir operasyonla mecliste grup sahibi yaptı ve böylece Akşener'in adaylığını garantiletti.

CHP'nin bu operasyonundan anlaşılan; muhalefet partilerinin gizli bir anlaşma içerisinde oldukları ve bütün hesapların Erdoğan'ı birinci turda seçtirmemek yönünde olduğu..

O halde muhalefetin muhtemel planı nedir?

Muhalefetin planı; Birinci turda herkesin kendi adayıyla seçime girmesi ve SP'nin Abdullah Gül'ü adayı yapmasını sağlamasıdır.

Zira GÜL'ün dışında hiçbir adayın Erdoğan'a gidecek milli görüş oylarını engelleme ve Ak Parti'den oy koparma şansı yoktur. Ve bunun için en uygun adres de SP'dir.

Eğer CHP çıkaracağı adayla solun ağırlıklı oylarını, HDP çıkaracağı adayla HDP ve ona sempati duyanların oylarını, İYİ parti de kuracağı bazı ittifaklarla alabileceği maksimum oyları alırsa, SP 'de Gül üzerinden Erdoğan'dan, Ak Parti'den oy koparırsa Erdoğan %50+1 oy alamaz diye hesap ediliyor.

Elbet senaryo bununla bitmiyor;

Gül'ün birinci turda SP adayı olarak %50+1 oy alma ihtimali olmadığına göre neden aday olsun?

İşte pazarlık bu noktada..

Tahmin ettiğime göre (Eğer günlerdir yazılıp çizildiği gibi bir pazarlık varsa); Erdoğan birinci turda yeterli oyu alamazsa Abdullah Gül, birinci turda diğer muhalefet adaylarından daha az oy almış olsa dahi muhalefetin adayı olarak ikinci turda Erdoğan'ın karşısında yarışmak istiyor.

Bunun gerçekleşmesi için diğer adayların feragat ederek adaylıktan çekilmesi halinde Gül, muhalefetin ortak adayı olarak seçime girebilecek.

Peki Gül, çizilen bu senaryoya uygun davranır ve aday olarak ortaya çıkar mı?

Aynı muhalefet odaklarından geçmişte onca zılgıt yemiş olan Gül, bu kez Erdoğan'ı seçtirmeme hesabına alet olur mu?

Bekleyip göreceğiz.

Siyaset bu, bunda yok yok!



Adnan ONAY, 25.04.2018, Sonsuz Ark, Konuk Yazar, Gündem'in Düşündürdükleri






Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı