25 Nisan 2018 Çarşamba

SA6018/ÇY11-HK6: Seçim Heyecanı Sokağa Taştı

"Peki, alınan bu erken seçim kararı seçmen tarafından nasıl karşılanıyor? Vatandaş erken seçimi ve partiler arasındaki ittifakları nasıl yorumluyor? Bu soruların cevabını sokaklarda aradık; vatandaşlara seçim hakkındaki görüşlerini sorduk."


Türkiye, 24 Haziran 2018 Pazar günü sandık başında olacak. Erken seçimin gündeme gelmesi, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin grup toplantısında '2019 yılında yapılacak genel seçimleri erkene çekelim' önerisiyle başladı. Hükümetten gelen “değerlendirilir” açıklamasıysa erken seçim yapılması ihtimallerini kuvvetlendirdi. 


Ankara’da hareketliliğe neden olan bu açıklamalar sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bahçeli’yle bir görüşme gerçekleştireceklerini söyledi. Yapılan ikili görüşmenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan bir basın toplantısıyla erken seçim teklifine olumlu yaklaştıklarını, 24 Haziran Pazar günü seçim yapılmasına karar verdiklerini duyurdu. Böylece Türkiye, 61 gün sonra yapılacak genel seçimde hem milletvekillerini hem de Cumhurbaşkanını seçecek.


Peki, alınan bu erken seçim kararı seçmen tarafından nasıl karşılanıyor? Vatandaş erken seçimi ve partiler arasındaki ittifakları nasıl yorumluyor? Bu soruların cevabını sokaklarda aradık; vatandaşlara seçim hakkındaki görüşlerini sorduk. 

Sokakta, alınan erken seçim kararına şaşırandan seçim olacağından haberdar olmayana, bayramı yalnız geçireceği için üzülenden yatırım yapabilmek için hükümetin bir an önce belirlenmesini isteyene kadar birçok farklı fikir bulunuyor. 


İşte o cevaplar:


Duran Gülseven – Otobüs Şoförü


Genel seçimler vaktinde olsa daha iyi olurdu. Seçimin zamanında yapılsa ekonomi için daha iyi olurdu. Bence geç bile kalındı ittifaklar için. İyi olur tabii birleşmek, ortak bir güç ortaya koyulur. Çünkü birlikte olmak, büyük adımlar atmak demektir.


Bekir Soylu – Esnaf


Büyükler ne düşünüyorsa iyi düşünür. Bana göre erken seçim mantıklı ve yerinde bir olay. Türkiye’nin bir gün daha kaybedecek lüksü yok. Seçimleri yapıp bir an önce önümüze bakmalıyız. Sistem bir an önce oturmalı. İki ay sonra her şeyi göreceğiz.


Kasım Barla – Emekli


İyi olmadı. Niye? Birincisi çocukların sınavı ertelendi. İkincisi bayram falan derken izin alanların işi kötü oldu. Çocuklar bayramda gelemeyecek mesela. Yalnız olacağız, ben onu düşünüyorum. Ama yine de hayırlısı olsun ne diyelim karar verilmiş.


Bedri Usta – İşçi


Zamanı gelmeden seçim yapmak maliyet oluşturuyor. Yani her sene seçim yaparak maliyet oluşturuyoruz. Bir seferde yapalım geçelim şu işleri. İttifak olmasa daha iyi olurdu, herkes kendi temsilini ortaya koyuyordu. Bu ittifaklar seçmeni yansıtmıyor bence.


CÜMBÜŞ İTTİFAKI


Gülsemin Canata – Bankacı


Seçimin erkene alınması siyasetin yıpratılmaması için önemli. Oyumuzu vereceğiz biz hazırız. Bir yanda Cumhur İttifakı var, diğer tarafta da bir “cümbüş ittifakı” kurmaya çalışıyorlar. İlk defa oluyor ama iki ay sonra nasıl bir etki olacak ortaya çıkacak göreceğiz.


Cemil Kale – Memur


Birdenbire böyle bir şey yapmalarına anlam veremedim. Şaşırdım yani, 2019 deniliyordu sonra baktık 24 Haziran 2018 dediler. İttifaklara gelince, bence gerekli. Seçim barajı dolayısıyla doğru ve adil bir temsil olmuyor; bu yüzden önemli buluyorum.


Erkan Şenler – Esnaf


Erken seçim kararı açıklanınca dolar da düşmeye başladı. Aslında bu kararın alınmasıyla piyasayı kontrol altına almak gibi birçok açıdan denge sağlandı. Ülkemiz esnafları açısından, iş insanları açısından da iyi oldu. Faydalı olacak diyorum.


Burhan Mutlu – Aşçı


Seçim diye uzatacaklarına bir an önce bitsin millet kurtulsun. İttifaklar bu seçimde birçok şeyi değiştirecek bence. Birleşmek güzel, birleşsinler tabi. Daha güçlü çıkarlar, istikrar için de önemli. Cumhur İttifakı’ndan memnunuz, olumlu görüyoruz.


SEÇİM Mİ VAR?


Selcen Mert  – Grafiker


Seçim olacağını sizden duyuyorum. Hangi seçimler öne alındı, yerel seçimler mi? Şaşırdım yani çok az bir zaman var bu belki olumsuz olabilir siyasi partiler için. Siyaseti yakından takip etmiyorum. İnşallah güzel bir sonuç olur Türkiye için.


Harun Binici – Öğrenci


Reisicumhur ne derse biz de onu diyoruz. Ama iyi oldu, destekleriz her zaman. Keşke tüm siyasi partiler birleşse de memleketi daha iyi bir yere taşısalar. Biri oraya çekiyor biri buraya çekiyor. Erken seçim yapalım bugün yarın fark etmez.


Nuri Kale – Muhasebeci


Seçimlerin öne alınması çok iyi oldu. Niye diyeceksin, dış ülkeler dişlerini göstermeye başladı. Afrin’e girdik Avrupa başladı propagandaya. Batı’dan Yunanistan başladı. Avrupa Türkiye’yi nasıl parçalarız onun peşinde. Bir arabozuculuğa fırsat vermeden sessizce seçime gidiyorlar.


Esra Hale Duman – Öğrenci


Hayırlısı olsun diyelim. Bizim de bilmediğimiz sebepler olabilir. Ülkemizi düşünüyorlar, başarılı olacaklarını umut ediyorum. Bütün partiler arasında ittifak olması gerektiğini düşünüyorum. Ülke namına içerideki düşüncelerin dışarıya karşı birlik olması lazım.


Selahattin Güneş – Mühendis


Bana kalsa iyi oldu. 26 Haziran değil de Ağustos, Eylül gibi olsaydı daha faydalı olurdu. Herkes rahat rahat tatilini yapar, oyunu kullanırdı. Acayip partiler aralarında ittifak kuruyor, bu kötü olur. Ama Cumhur İttifak’ı yerinde bir oluşum.


SÜPRİZ OLMADI


Aslan Şahin – Kepçe operatörü


Erken seçim olacağını biliyordum. Ocak ayından bu yana tahmin ediyordum. Az çok gündemi takip ediyorum öngörebildim. Bana çok sürpriz olmadı. İyi mi kötü mü? Pek emin değilim, iyi de olmadı kötü de olmadı. Sonuçlar gelince belli olacak.


Sevtap Avcı – Ev Hanımı


Erken seçim kararını almalarının arkasında ne tür sebepler var bilmiyorum ama ülke için hayırlı olacak diye düşünüyorum. Bugüne kadar ülke yararına çalışanlar böyle bir kararı vermiş, bize desteklemek düşer. Oyların birleşmesi adına ittifaklar önemli.


Vehbi Sert – Öğretmen


Seçim çok da önemli değil benim için ama öğrencilerin sınavı ertelendi, o beni çok üzdü. Çocukların geleceğini etkileyen bir sınav ve psikolojilerini değiştirdi bu karar. İnsanlar sınavdan sonra için birçok plan yapmıştı hepsi çöp oldu. Seçimin bir hafta sonra ya da bir hafta önce yapılmasının ülkeye çok bir etki yapacağını düşünmüyorum.


BEKLEMENİN ANLAMI YOK


Mustafa Özoğul – Memur                                                                                                     


Zaten fiili olarak başkanlık sistemine geçtik. Bunu daha fazla uzatıp 2019 demenin bir anlamı yok. Daha bir yıl var ne olduğu belli olmayan bir sistemle gidiyoruz. Başkanlık mı yarı başkanlık mı net değil. İş dünyası tedirgin. Bu da ekonomi üzerinde de bir baskı oluşturuyor. Erken seçimde yarar görüyorum.


İbrahim Tosun – Tesisatçı


Madem halk 16 Nisan’da bir sistem değişikliğine karar verdi, beklemesinin bir anlamı yok.  2019 gerçekten uzun bir süre. Yatırımcı da hükümet değişikliğini bekliyor ki yatırımını yapsın. Seçimi, ülkeye karşı oynan oyunların önüne geçmek için erkene aldılar. Bana göre bazılarının planları bozuldu. İttifaklar önemli. Seçim barajı düşsün, partiler tam temsil edilmiyor diyorlardı. İttifaklarla aslında bu temsiliyetin önü açıldı.



Halime Kirazlı, 25.04.2018, Sonsuz Ark, Çırak Yazar, Özel Dosyalar


Özel Dosyalar


Halime Kirazlı Yazıları






Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı