31 Mart 2018 Cumartesi

SA5877/KY13-AO170: Ahlâk'ın Yeniden İnşâsı

"Bizleri insanî değerlere önem vermek diriltecek."


Ahlâk denince bundan sadece dinsel bir anlam çıkarıyoruz. Kimileri ise ahlâkı bir başka alana hapsederek tanımlıyor. Oysa; ahlâk hayatın bütününü kuşatan bir öğreti. 

Eğer ahlâkın çöktüğünden, dibe vurduğundan söz ediyorsak; aslında insanlığın dibe vurduğundan bahsetmeliyiz. Parça parça çöküşünden bahsettiğimiz her şey aslında genel hayatın bozulmasıyla ilgili.

Bunun düzelmesinin bir tek yolu var; sorunu bütünsel olarak görmek..

Eğer ahlâksal çözülmeyi sadece din üzerinden algılayıp, çözümü dinsel çözümler üzerinden ararsak buradan elde edebileceğimiz hiçbir sonuç çıkmaz. Zira artık din toplumun tümünü kuşatan bir olgu değil. Hayata hakim olan alanlar genişledikçe din üzerinden ulaştırılmaya çalışılan söylemler sadece o alanının içinde bulunup, o söylemlerden kendisine pay çıkaranları etkiler.

Dinin etki alanı dışında kalan alanlar etkisini arttırdıkça dindar diye nitelendirilen çevreyi de kuşatır hale geldikçe artık dini söylemler, dini kesimler üzerinde de etkisini kaybeder..

O halde; ahlâkın yeniden inşâsı için topyekün insanlığın ayağa kaldırılması gerek. İnsanlık içinde insanlık adına çürüyen ne varsa, onun onarılması, onun yeniden ahlaki olana dönüştürülmesi gerek.

Eğer bu yapılmazsa, topluma ne kadar din pompalanırsa pompalansın bir müddet sonra insanlar birbirlerinin kuyularını kazan canavarlar haline gelecek.

Bizleri insanî değerlere önem vermek diriltecek. O nedenle bütün ideolojik ayrımları, bütün inançları bir kenara itip insani değerleri yeniden hayata geçirmek için bir araya gelmek, birbirimize bunları tavsiye etmek durumundayız..

Bunu yapma gücümüz, cesaretimiz, inancımız var mı? 

Bilemiyorum.

Zira, birbirimize hakkı tavsiye edebilme cesaretinin çok uzağındayız.

İşe adaletten başlamak gerektiğini bilmemiz bile işin ne derece zor olduğunu ortaya koyar nitelikte.



Adnan ONAY, 28.03.2018, Sonsuz Ark, Konuk Yazar






Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı