25 Mart 2018 Pazar

SA5848/KY59-MLÖZ42: 2018 Yılında Rusya’da Yoksulluk


Бедность в России в 2018 году

“Rusya’da çalışanların altıda birlik kısmı kendilerini ve ailelerini geçindiremiyor” deniyor hükümetin analitik merkezinin çıkardığı “Rusya’da ve Yurtdışında Çalışan Yoksullar” adındaki bülteninde. Bu kişilerin 2016 yılındaki gelirleri yoksulluk seviyesinin altındaydı.

Rusya istatistik kurumunun verilerine göre yaklaşık 2 milyon Rus (Nisan 2017’deki verilere göre çalışanların% 7,3’ü), asgari geçim seviyesinin altında maaş alıyor. “Sadece maaşı değil, diğer gelir kaynakları da göz önünde bulundurursak ve paranın ailelerin diğer fertlerine de harcandığını hesaba katarsak, yoksul çalışanların sayısı kat kat yükseliyor. 2016 yılında bu sayı yaklaşık 12,1 milyon kişiydi, yani çalışan nüfusun  % 16,8’lik kısmı” diyor analiz merkezinin sosyal politikalar uzmanı Vladimir Trubin.

“Rusya’daki fakirlerin en büyük kısmı, iki asgari ücret miktarını aşmayan maaşla çalışan iki çocuklu kişiler ve bir buçuk asgari ücret miktarını aşmayan ücretle çalışan tek çocuklu kişiler,” diye anlatıyor Ekonomi Yüksekokulu Sosyal Politikalar Enstitüsü müdürü Liliya Ovcharova. Yoksulların %60’ı çalışma çağındaki insanlar ve onlardan % 90’ı çalışmaktadır. 

Çalışanların üçte ikisi özel sektörde çalışmasına rağmen kamu sektöründeki yoksul çalışanların sayısı özel sektöre göre 4 kat daha fazladır ve bu fark 2011 yılında iki katına çıktı, deniyor bültende. Devlet maaşlardan tasarruf etmeye çalışıyor ve ilerde ciddi personel açığıyla karşı karşıya kalabilir. 

“Kamu sektöründe insanlar gerçekten de çoğunlukla düşük maaş alıyorlar,” diyor Ekonomi Yüksekokulu İş Araştırmaları merkezinin müdür yardımcısı Rostislav Kapelüşnikov. “Oraya daha çok zayıf çalışma disiplinine sahip eğitim düzeyi düşük kadınlar, yaşlı insanlar gidiyorlar.”

Bültende 10 milyondan fazla çalışan Rus’un kendileri ve aileleri için iyi bir hayat sağlayamadıkları gerçeğinin normal bir durum olarak görülemeyeceği söyleniyor. Bir ailenin daha fazla üyesi işe gitse bile, aile fakirlikten kurtulamıyor. “Geliri ciddi ölçüde arttırabilmek için yeni bir meslek edinmeniz, eğitim seviyenizi yükseltmeniz veya taşınmanız gerekiyor. İş piyasası ise daha yüksek maaş ve mesleki statünün korunması için yeteri kadar boş pozisyon sağlamamaktadır.” diyor Trubin. 

Yani fakirlik gelirlerinin artışına yol açmayan istihdamı arttırmakta. İki çalışanı olan ve iki-üç kişiden oluşan fakir aile çok az. Fakir aileler çoğunlukla bakıma muhtaç olan fertlerin fazla olduğu kişilerin, çocukların, yaşlıların bulunduğu ailelerden oluşuyor,” diyor Kapelüşnikov.

Araştırmacıların söylediklerine göre çalışan yoksul kadınlar ve eğitim düzeyi düşük insanlar en çok hizmet sektöründe, eğitim, tarım ve ormancılık sektörlerinde çalışmakta. Yoksul insan oranı en az gençler arasında bulunuyor, sektörler bağlamında ise madencilik, finans, devlet idaresinde ve askeriyede. 

Daha önde Sosyal Politikalar Bakanı yardımcısı Olga Golodets, Rusya’da 7.800 Ruble tutarında asgari maaşla çalışabilecek uygun bir mesleğin olmadığını söyledi ve çözüm olarak az maaş veren şirketlerle “diyalog kurulmasını” önerdi. Bültende ayrıca asgari ücretin, çalışan nüfusunun geçim seviyesinin altında olmaması gerektiğini ama İş Kanununun bu maddesinin yıllarca ihlal edildiği söyleniyor. 

Çalışma Bakanlığının temsilcisiyse bu maddenin aslında ihlal edilmediğini, sadece gerekli yasanın kabul edilene kadar yerine getirilmesinin ertelendiğini söylüyor.   Geçen yılın eylül ayında V. Putin asgari ücreti asgari geçim seviyesiyle eşitleme emri verdi ve bir hafta sonra hükümet yasa taslağını onayladı: 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren asgari ücret asgari geçim seviyesi % 85’e, Ocak 2019’dan itibaren % 100’e yükselecek. Ve bu durumun fakirliği azaltacağını belirtiyor. 

“Bu, yoksulluk sorununu çözemeyecek” diyor Tubin: ”Fakir insanların iş verimliliğini arttırmak için herhangi bir motivasyonu yoktur. Çoğu insan kayıt dışı istihdama giriyor, işletmelerse ucuz işgücü olduğu takdirde yeni teknolojiyi getirmek, üretim teknolojisini geliştirmek istemiyorlar. Üstelik bu tür insanlar sosyal desteğe ihtiyaç duyuyorlar; geçen sene 3,7 milyon kişi bölgesel bütçelerden yaklaşık 29 milyar Ruble kadar destek aldı. 

“Çalışan insanlar arasında bu kadar çok sayıda yoksulun olması Rusya’da orta sınıfının çok zayıf olduğunun göstergesidir, başarılı bir post-endüstriyel ekonomiye sahip değiliz.” diyor Ovçarova. 

İnsanlar nitelikli işlerden vazgeçip vasıfsız işlerde çalışmaya yöneliyorlar, deniyor İnsan Hakları kurumunun 2015 yılına ait raporunda. Genç nitelikli kişiler daha az kalifiye işlere karşılık daha çok ücret alacakları hizmet sektöründe işe giriyorlar, bazı sektörlerde düşük maaşlar personel açığı oluşturuyor.

Boston Consulting Group’taki analistlere göre, Rusya’daki bir doktor bir şoförden ortalama olarak sadece % 20 kadar daha fazla ücret alabiliyor. Bunun yanında ABD’de bu fark % 261, Almanya’da % 172 ve gelişmekte olan Brezilya’da % 174. 

Ekonomik Kalkınma Bakanlığının temsilcisi ise: “Rusya’da çalışma çağındaki insanların sayısı azalmakta, zaten tarihin en düşük seviyesine çok yakın olan işsizlik oranı düşmeye devam ediyor, maaşlar yükseliyor ve bu insanların gelirlerinin durumunu etkileyecektir” diyor.

Trubin, Putin’in çıkarttığı “Mayıs kararnameleri” kamu sektöründe çalışan yoksulların sorununu kısmen çözdüğünü, bazı sağlık, eğitim ve bilim çalışanların maaşlarına zam yapıldığını ama bu sektörlerde bile emirlerin kapsamına girmeyen işçi kategorilerinin hala var olduğunu söylüyor. Merkez Bankası’nın para politikası konusunda yazılan raporuna göre kararnamelerin kapsamına girmeyen kamu çalışanlarının maaşlarının önümüzdeki üç yıl içerisinde enflasyon düzeyine endeksleneceği belirtildi.

Bültenin yazarlarına göre yoksulların sayısı özel sektör sayesinde azalacak. Çalışan yoksulların sorunu, devletin stratejik politikasına yansıtılmalı, hedef göstergelere göre belirlenmelidir. Aynı zamanda asgari maaş, en düşük geçim seviyesinin belirleme yöntemleri geliştirilmelidir. 

“Asgari maaşın en düşük geçim seviyesiyle eşitlenmesinin iyi bir sonuç getireceğini beklememek gerekiyor”, diyor Kapelüşnikov. “Asgari ücret arttıkça, daha fazla insan işsiz kalacak. Onlar kayıt dışı sektörlere yönelecekler, işletmelerse daha çok kayıt dışı ücret vermeye teşvik edilecek.”

Center-YF



Melek Öz, 25.03.2018, Sonsuz Ark, Konuk Yazar, Çeviri-Analiz, Çeviri
Melek Öz Yazıları
 






Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz

Seçkin Deniz Twitter Akışı