22 Aralık 2017 Cuma

SA5365/ÇY4-DB113: Votka Yasağı Rus Devrimini Hızlandırır mı?

"Mark Forsyth'in Sarhoşluğun Kısa Tarihi, alkolle ilgili gerçekleri ve hikayeleriyle çok eğlendirici bir koleksiyondur."


Did a vodka ban precipitate the Russian Revolution?

İnsanlık tarihinin daha gizemli özelliklerinden biridir, her çağın ve dünyanın neredeyse her yerindeki insanlar, zekalarını düşürmek, reflekslerini zayıflatmak ve genel olarak onlar hakkındaki her şeyin daha az işlev görmesini sağlamak için epey çabalamışlardır. 


Peki sarhoş olmak hakkında en çok sevdiğimiz nedir? Mark Forsyth'in neşeli yeni kitabına göre, en iyi cevap genellikle klasik şamatacı olarak düşünülmeyen birinden geliyor: William James, Amerikalı filozof ve Henry'nin kardeşi. James, “Ağırbaşlılık” diye yazdı, “Küçültür, ayrımcılık yapar ve hayır der; sarhoşluk genişler, birleşir ve evet der.” 



Pub Hayatı, Drury Lane, circa 1750 (Photo: Getty)

Ve Forsyth'in söylediği gibi, içki bize çok fazla evet dedirtir. Onun ileri sürmesine göre, içki arzusu, -diğer şeylerin yanında- sabit tarım, uygarlık, şehirler, Anglo-Sakson İngiltere, Amerika ve Rus Devrimi'ne yol açtı. (1914'te Çar, akılsızca votkayı yasakladı.) Hatta ilk etapta ağaçlardan aşağı iniş nedenimiz olabilir - çünkü orman tabanı fermente meyvelerin bulunduğu yerdeydi. 

Kuşkusuz, bu iddialardan bazıları diğerlerinden daha inandırıcıdır. Buna rağmen, Sümerler'den Vahşi Batı'ya, Eski Mısır'dan Vikinglere kadar uzanan kitap, bir bütün olarak ele alındığında, alkol için merkezi ve göz ardı edilen tarihi itici güç olarak karşı konulmaz bir durumu ortaya koyuyor.



Sonsuz Ark'ın Notu: 

Kitabın tanıtım yazısından:

"Dünyadaki hemen hemen her kültürde içki ve sarhoşluk var. Ancak her yaşta ve her yerde sarhoşluk biraz farklıdır; bu Dini olabilir, cinsel olabilir, kralların görevi veya köylülerin rahatlatıcısı olabilir; atalara bir teklif veya bir gündeki işin sonunu belirten bir yol olabilir; sizi uyku moduna veya savaşa gönderebilir."

Bununla birlikte, Forsyth, pub'taki arkadaşlarınıza söylemek istediklerinizi bulabileceğiniz unutulmaz bireysel olguların lehine geniş teorileri geride bırakırken elinden geleni yapıyor. 

Örneğin, Darwin'in insan-maymun ilişkisine olan inancını teyit eden bir gözlem, sert birayla beslenen babunlarla ilgiliydi: 


Ertesi sabah, ağrıyan başlarını iki elleriyle tuttular ve en acınacak ifadeyi takındılar; Bira veya şarap onlara sunulduğunda, tiksintiyle döndüler.


Onun birçok efsane parçalamış anlarından birinde, Forsyth bize İngiliz edebiyatının bir pub'da başlamamasından kaynaklanan kötü haberleri de getiriyor. Canterbury Masalları, Tabard Inn'de pek güzel başlıyordu, ancak o günlerde bir han, şık bir oteldi; bu da ev sahibi Harry Bailey'nin neşeli barmen olmadığı, ancak son derece zengin bir işadamı ve milletvekili olduğu anlamına geliyor. 


Bir hayal kırıklığı olarak, eski İngiliz içki yerlerinin aynı dikkatli sınıflandırması, Falstaff barının modern eşdeğerinin Boar's Head lokalindeki bir kokteyl barında şampanya içmek olduğunu ortaya koyuyor.


Kasıtlı olsun olmasın, Forsyth tüm bunları en iyi salon-bar tarzıyla ilişkilendiriyor. Daha önceki kitaplarında, çoğunlukla olağandışı kelimelerle, onun yazıları her zaman şenliğe dönüşmüştür. 


Bununla birlikte, burada şenlik, adam kelimesi için “ahbap”, Sümer tanrısı Inana için "sersemletici tanrıça" ve hatta "adil seks" ibaresini unironik olarak kullanmayı tercih etmesi aşırıya kaçmış.


İyi ki, böyle çoğunlukla, eğlenceli ve bilgilendirici son derece başarılı bir karışım olan bir kitap için ödeyeceğiniz çok yüksek bir bedel değil. 


James Walton, The Spectator



Derya Beyaz, 22.12.2017, Sonsuz Ark, Çırak-Çevirmen Yazar, Çeviri 






Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz

Seçkin Deniz Twitter Akışı