8 Aralık 2017 Cuma

SA5294/Sonsuz Ark-YD68: Özel Kuvvetler; Yeni Amerikan Savaş Yolu- The New American Way of War-

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini yayınladığımız metin, ABD Savunma Bakanlığı -Pentagon'un emrinde dünyanın her yerinde birer suikastçiye, ayaklanma görevlisine, isyancıya, kaosçuya dönüşen Amerikan vatandaşlarının, hem kendilerinin hem de dünyanın -ABD'nin çıkarları gereği ABD'nin hedefinde olma riski taşıyan- herhangi bir ülkesindeki masum insanların hayatlarını nasıl mahvettiğini anlatmaktadır. Afganistan, Pakistan, Irak, Suriye, Yemen, Mısır, Libya, Arabistan, Körfez ve tüm müslüman Afrika ülkeleri ve ne yazık ki Türkiye ABD özel kuvvetlerinin ürettiği şiddetle mahvolmuş müslümanların ülkeleridir. ABD, Obama'nın talimatıyla kurulan ve ABD özel kuvvetleriyle desteklenen  DAEŞ-IŞİD ve YPG-PKK ile Irak, Yemen, Somali ve Suriye'yi cehenneme çevirmiştir, Mısır'ı ve Sudan'ı kan gölüne döndürmüştür, Libya'yı paramparça hale getirmiştir. Bu gerçeği YPG-SDG sözcüsü Albay Talal Silo'nun itiraflarında net bir şekilde görebilirsiniz.
Seçkin Deniz, 08.12.2017

 ABD Özel Kuvvetleri, Boko Haram'a karşı eğitildikleri ve konuşlandırıldıkları Orta Afrika Cumhuriyeti Obo kasabası yakınlarındaki üslerinde dolaşıyorlar. Michael Christopher Brown-Magnum

The New American Way of War

Hava koşullarına maruz kalan kamyon konvoyu ve Toyota Kara Kruvazörü, ormandaki Batı Afrika bölgesinden puslu ufuk çizgisine doğru yola düzüldü. 12 ABD Ordusu Özel Kuvvet askeri ve 30 askerlik Nijeryalı birlikten oluşan ortak bir ekip, Nijer'in Mali sınırındaki uzak bir bölgeye yapılan iki günlük keşif görevinden sonra yürüyüşe başladı.

Yorgun komandolar, Tongo Tongo köyü yakınlarında terk edilmiş bir kampa girdikten sonra zor terör operasyonu için istihbarat toplamak amacıyla yaşlılarla konuşmuşlardı, bomboş kamptan kim taşındı, öğrenmek istiyorlardı. Komandolar sabah alacakaranlıkta 110 millik yola çıkmaya karar verdiler.


Sonra bir silah patladı. Motosiklet ve kamyonlardaki yaklaşık 50 militan konvoyun önünü kestiler. Roketle atılan el bombalarından ve çıkan yangından dolayı Özel kuvvetler ilerleyemedi ve geri çekilemedi. İki saat süren savaş dört ABD askerinin ölümüne yol açtı.


4 Ekim'de pusuya düşürülme haberi geldiğinde Washington'daki tepki şaşkınlıktı. Öncelikle Özel Kuvvetler Nijer'de ne yapıyordu? Peki, çoğu Amerikalı'nın bir harita üzerinde bile bulamayacağı ve ABD'nin savaşta olmadığı bilinen bir ülkede, ABD ordusunun elit, yüksek eğitimli bir düzineden fazla askeri ne arıyordu?


Ayrıntılar ortaya çıktığında da cehaletin verdiği utanç hızla yayıldı. İstihbarat ve askeri kaynakların TİME ile paylaştığı operasyon ayrıntılarına göre, operasyonun hedefi, Büyük Sahra'daki IŞİD bölgesel liderlerinin üst düzey bir toplantısında katılacak olan ABD istihbarat tarafından "Naylor Road" olarak kodlanan İbrahim Dondou Chefou idi.


Ancak soru şu ki, terk edilmiş kampta arama yapmak gibi düşük riskli bir görevin dört servis üyesinin ölümüyle sonuçlanması mı gerekiyordu? 


Capitol Hill'de, New York Senato azınlık lideri Chuck Schumer ve Güney Carolina ulusal güvenlik şahidi Lindsey Graham'in açık bir şekilde ifade ettiğine göre, son yıllarda ABD askeri varlığı 800 askere çıkmasına rağmen askerler Nijer'e geçiş yollarını bilmiyorlardı.


Tam olarak desteklenmemekle beraber:  Nijer'in başkenti Niamey'de özel kuvvet askerlerini pusu bölgesinden götürmek için hiçbir ABD askeri uçağı yoktu. Askeri kaynaklar'ın TIME'a anlattığına göre, Pentagon, Fransız helikopterlerinden ve Teksas merkezli San Marcos firması Berry Aviation'dan yardım istemişti. Birçok Amerikalı olayı ancak Başkan Donald Trump'un öldürülen askerlerden birinin dul eşi ile yaptığı kavga sonrası öğrendi.


Nijer'de az fark edilen birikim, ABD komandolarının dünya çapında yaygınlaşmasının bir anıtı. Navy Seal, Ordu Delta Force, Ordu Özel Kuvvetleri ve diğerleri de dahil olmak üzere ülkenin en seçkin güçlerinden 8.000'i dünyanın dört bir yanında herhangi bir anda faaliyet gösteriyor. 2001'de bu sayı 2.900 idi. Bu birimleri yöneten ABD Özel Operasyon Komutanlığı verilerine göre 2017 yılına kadar bu güçler 143 ülkede veya dünyadaki ulusların neredeyse dörtte ikisine konuşlandırıldı.


Dünyanın en ücra bölgelerindeki bir ülkenin adını verin; muhtemelen orada Özel Harekat Kuvvetleri konuşlandırılmıştır. Irak, Afganistan, Suriye ve diğer yerlerde özel operatörler bilinen teröristlere karşı öldürmek veya yakalamak amacıyla baskın gerçekleştiriyorlar.


Savaşa maruz kalmış Ortadoğu'da komandolar Mısır ve Suudi birliklerini ayaklanmalara karşı eğitiyorlar. Eski Sovyet bloku ülkelerindeki soğuk bölgelerde Rusya'nın nüfuz operasyonlarına karşı koyuyorlar. Güney Kore'de, orduya, Kuzey Kore ordusu tarafından yapılacak bir saldırıya karşı askeri harekat planları yapmak için yeni görevliler eklendi. Trump, görev süresinin ilk günlerinden bu yana terörist avında yapılan gece baskınlarında komandoların kullanılması konusunda yetkilendirilmek isteyen agresif üst düzey generallere karşı kısıtlamaları azalttı.


Son 16 yılda Özel Operasyonlar yeni Amerikan savaş tarzı haline geldi. Eskiden konvansiyonel birliklerin çalışmalarını desteklemek için kullanılan elit birimler karmaşık bir dünyayı yönetmek isteyen politikacılar için artık bir seçenek. Avcı katiller olmaktan öte, ABD'nin en iyi eğitilmiş komandoları giderek askeri eğitmenler, milletvekilleri ve diplomatlar oluyorlar. 


Tipik karanlık mizah ile, Özel Operasyonlar topluluğunun üyeleri, "kolay bir düğme" haline geldikleri şakasını yapıyorlar, ardışık idareler binlerce konvansiyonel askeri gücün sıcak noktalara gönderilmesine ve bununla birlikte gelen politik gerilemeye karşı bir alternatif oluşturmaya itiliyorlar.




Özel operatörlerin kolay bir seçenek olması bunların kullanımının bedelsiz olduğu anlamına gelmiyor. Uzmanlar, istikrarsız bir ülkede ABD birliklerinin bulunmasının, Amerikalıları öldürmek için işe alım aracı olarak hizmet etmek isteyenlere çekici gelebileceğini söylüyor. Bu birliklerin denetimi, halkın ve Kongre'deki pek çok kişinin, bazen sınıflandırılmış görevlerin farkında olmadığı gerçeği ile sınırlıdır. En önemlisi, dağıtımların ABD ulusal güvenliğini artırmak için nasıl daha geniş bir planda bir araya geldiği net değil. "Bir liderlik sorunu var" diyor, Geçen yıl Haziran ayına kadar Afrika'daki tüm Özel Operasyonlar kuvvetlerine komuta eden Ordu Komiseri General Donald Bolduc,"Kapsamlı bir strateji bulunmadığı için."

Kesintisiz konuşlandırmalar, ülkenin en zorlu savaşçılarına ağır bir yük getiriyor ve Özel Operasyon Kuvvetlerinin çok gerginleştiği konusunda üst düzeyde endişeler yaratıyor. Örneğin bu yıl öldürülen 11 özel operatör, dört ülkede görev yaparken öldü. Özel Harekat Komutanlığı'nın kurulduğu 1987'den bu yana komandoların bir yıl içinde birçok ülkede ilk kez bu kadar çok kayıp verdiği belirtildi. Kesintisiz dağıtım döngüsü evlerde sorunlara neden oldu, Pentagon uyuşturucu ve alkol istismarına, aile içi krizlere ve intiharlara karşı görev gücü oluşturmaya zorlandı. Operasyon temposu, savaş alanındaki hataları arttırıyor.. Pentagon, Somali'de ABD'li özel operatörlerin yer aldığı sivil ölümlerle ve Deniz Kuvvetlerinden bir yeşil berelinin karıştığı cinayetle ilgili en az bir açık soruşturma başlattı.


Uzmanlar,  konvansiyonel birliklerin geniş katılımı ya da tecrit altında kaldıklarında geri çekilmeler gibi diğer seçenekler olursa, özel operasyonlara olan güvenin artacağını söylüyor. Ancak Mayıs ayında Özel Harekat Komutanlığı Komutanı General Raymond Thomas, Kongre'de konuşlandırma oranlarının "sürdürülemez" olduğunu söyledi. Avrupa'da Özel Operasyonlar Komutanlığına başkanlık eden emekli bir genel general olan Michael Reassor keskin bir tepki verdi: "Kenarlarda yıpranmış değiliz, lanetli dikiş yerlerini yırtık. Bu kuvveti yaktık."


Özel Harekatlara güvenmek ihtiyacı nasıl doğdu? 11 Eylül 2001'deki El-Kaide saldırıları, tanklar, uçak gemileri ve on binlerce konvansiyonel kuvvet taburunun konuşlandırılmasının Soğuk Savaş sırasında olduğu gibi ABD'yi koruyamayacağını gösterdi. Kongre, Başkanı, El Kaide'den sonra hemen her yerde dünyayı bir savaş alanına çevirecek vatansız tehdide karşı komandolarla karşı koymaya yetkili kıldı. Ev sahibi ülkelerin dillerini yeterince bilen ve hem ölümcül hem de akıllı olmak için eğitilmiş olan kişiler, sivil nüfus içinde, teröristler arasında kök salmak için görev yapabilirlerdi.


İlk başta strateji işe yaradı. Özel Kuvvetler'in Yeşil Berelileri'nden 5. Grup, Taliban'ı Afganistan'ın Kuzey İttifakı'yla birlikte sekiz hafta içinde devirdi. Sonra Pentagon yeniden el-Kaide'ye odaklandı. 


4 Ocak 2002'de, Birinci Sınıf Özel Yetenekler Çavuşu olan Scott Neil, Afganistan'ın başkenti Kabil'in 140 mil güneyinde bulunan şüpheli bir El-Kaide yerleşiminden yarım mil uzaklıkta bir MH-53 helikopterinin arkasından atladı. Neil, sınırlı helikopter yakıtı sayesinde olay yerinde yalnızca bir saat süreyle AK-47 saldırısına karşı koydu; "cebinde Baby Ruth şekerleme çubuğuyla korkunç çığlık atan bir kız sakla ve el-Kaide düşmanlarının üstesinden gel."


Ödül, el Kaide yol istasyonu haline gelen bir istihbarat deposuydu: teröristlere yeni kimlikler kazandıran yüzlerce sahte pasaport ve araba pilleri ile güçlendirilmiş ve internet bağlantısı için uydu telefonlarına bağlı birden fazla bilgisayar. Bu tür istihbarat darbeleri, daha fazla hedefe, daha fazla hedef daha fazla baskının oluşmasına ve daha çok baskının asla bitmeyen domino etkisiyle daha çok istihbarata yol açtı.


Daha sonra Başkan George W. Bush hedefi Irak'a yöneltti ve Neil ve arkadaşları Kuveyt'te Mart 2003 istilasına zemin hazırlamaya yardımcı oldu. Mayıs 2003'te evine döndüğü kısa bir aradan sonra, Ağustos ayında Afrika'nın Cibuti ülkesinde görevlendirildi ve Ortadoğu'nun herhangi bir yerinde yabancı savaşçıların hücrelerine  baskınlar gerçekleştirdi. Şubat 2004'te tekrar eve döndü, aynı yılın Ağustos ayında Irak'tan ayrıldı. Neil, "Yıllarca böyle devam etti," diyor, "Kesintisiz çalışmak ve silah kullanmak"


Başkan Barack Obama göreve başladığında iki ABD savaşını sona erdirme sözü verdi. Fakat yine bu, komandolar için daha fazla çalışmak anlamına geliyordu. Obama, sekiz yıllık görev süresi boyunca savaş bölgelerindeki konvansiyonel birliklerin sayısını 150.000'den 14.000'e düşürdü. Ancak Özel Harekat birlikleri evlerine hiç gitmedi: Irak'ta ve Afganistan'da kaldılar ya da başka yere gittiler. Obama ayaklanmalara karşı mücadelenin yükünü komandolara kaydırmıştı. Özel Operasyon Komutanlığı'nın yıllık bütçesini 9,3 milyar dolardan 10,4 milyar dolara çıkardı ve 15 binden fazla personel eklendi.


Genişleme, Trump zamanında da devam etti. Cumhuriyetçiler göreve başladıktan sonra ilk gelişmelerden biri, komandoların Yemen'de daha kolay ve daha çok operasyon yapmalarının önündeki engelleri kaldırmaktı.


İlk haftada, ülkedeki bir El Kaide kompleksine bir baskın düzenlendi, ancak Birleşik Arap Emirlikleri'nden gelen kuvvetle alınan yetersiz önlemlerden dolayı operasyon kötü geçti. Militanlar haber alıp silahlandılar ve SEAL'ler hiçbir şey yapamadılar. Donanma SEAL Baş Özel Savaş Operatörü William "Ryan" Owens, 36 yaşında öldü. Saldırı sırasında diğer üç servis elemanı yaralandı. Bir düzineden fazla sivil de öldürüldü. İki ay sonra, Trump, Doğu Afrika'da, Somali'deki el-Şebab militanlarına yönelik saldırgan operasyona imza attı. Operasyonlarda Navy SEAL Kıdemli Özel Harp Operatörü Kyle Milliken (38 yaşında) öldürüldü ve 5 Mayıs baskınında iki SEAL komandosu yaralandı.


Özel Harekat güçleri, toplam güçlerin % 5'inden fazlasını oluşturmasına rağmen neredeyse tüm ABD Muharip güçlerininin yerine kullanılıyordu. Komandolar, 2016'da ilk kez geleneksel güçlerden çok daha fazla sayıda kayıp verdiler. Ve 2017'de bu tekrarlandı.


Milliken sözde "eğitim, tavsiye ve yardım" misyonunun bir parçası olarak öldürüldü. Ülkenin Özel Operasyon kuvvetlerinin tehlikeli aşırı büyümesini tam olarak değerlendirebilmek için, eğitim görevleri olarak tanımlanan şeylerin genellikle geleneksel savaştan ayırt edilemeyeceğini bilmelisiniz. 


Virginia'da bir GOP Kongresi görevlisi olan eski Deniz Kuvvetleri askeri Scott Taylor, "Bir ülkeye 'eğitmenler' ve 'danışmanlar' yerleştirmek daha kolay ve bu asker botu değmeyecek demek", diyor "Saçmalık bu. Bunlar savaş botları, her biri. "




Amerikan Yeşil Bereliler, Sudan Halk Kurtuluş Ordusu'ndaki askerlere, Güney Sudan- Nzara'daki bir ABD üssünün yakınlarında, istihbarat operasyonlarını koordine eden gezici teknikler öğretiyor, Michael Christopher Brown-Magnum

Dünyadaki seçkin asker dağıtımındaki gerçek büyümenin o yıpratıcı rolü var. Özel Operasyonlar dağıtımının en yaygın birimleri, 12 kişilik Operasyonel Dekolasyon Alfa takımları veya A takımlarıdır. Temel Beden, Akademik ve Taktik Becerilerini geliştirmek için bir yıldan iki yıla kadar Fort Bragg'da seçim, değerlendirme ve eğitim dönemi geçirebilirsiniz. A Takımları öngörülen misyonlarına göre daha ileri seviyede yetiştirilir ve konuşlandırılacağı ülkelerdeki ve bölgelerdeki yerli halkın gelenek ve dillerini öğrenirler. Ve uzmanlaşmış beceriler kazanırlar: bazıları yerel tıbbi problemlere yardımcı olmak için eğitim görürler. Bir kısmı hayvancılıkla uğraşan topluluklarda hayvancılık yapmayı öğrenirler. Bazıları da komutanının uyuşturucu kontrol görevlerinin bir parçası olarak tarımsal işlerde de uzman haline gelirler.


Ancak, ulus inşâsı ve diplomatik destek genellikle silahlı düşmanlarla, yani her özel operatörün eğitildiği görev tipiyle birlikte çatışmalarla sonuçlanır. Birçok komando, kararsız ülkelerdeki ABD düşmanlarının müttefikleriyle mücadele eden birliklerle birlikte yaşıyor ve çalışıyor. Geçmişte, eğitimlerin çoğu üslerde gerçekleşti. Giderek, komandolar yabancı müttefikler tarafından toplanan istihbarata dayanan baskınların yapılmasına yardım etmek için sınırların dışına çıkıyor.


Özellikle Afrika'da Özel Operasyonlar varlığının dramatik bir şekilde genişlediği görülmüştür. Geçtiğimiz yıl, Pentagon, 2006' da% 1 olan nispeten küçük, yetersiz donanımlı Afrika askerlerine yardım etmek için Özel Operasyon güçlerinin % 15'inden fazlasını taşıdı. On yıl önce, ABD'nin ara sıra dağılmış özel operatörleri vardı, şu anda orada yaklaşık bir düzine ülkeye dağılmış 1,200 tane özel operasyon görevlisi var.


Şiddet içeren veya başka türlü genişleyen bu küresel dağıtımlar, takdir görürlerse başarılı olabilirler.  


Kolombiya'da, özel operatörler, ülkeyi yıkıma götüren ve dünyanın kokain ticaretinin çoğunun kaynağı haline getiren onlarca yıllık FARC isyancılığının yenilmesine yardımcı oldu


Filipinler'de komando, uzun süredir devam eden İslamcı ayaklanmayı bastırmaya yardımcı oldu. Geçtiğimiz yaz, ABD'nin ISIS ile mücadelesinde müttefikleri olan yeminli düşmanları Türk ve Kürt güçleri arasındaki tehlikeli gerginliklerin çözümü için Suriye'nin Tal Abyad kentine komandolar gönderildi. Irak ve Afganistan'da komandolar, sürekli İslamcı isyancılarla savaşan ve kazanan iki savaş birimini eğitti.


Özellikle Orta Doğu ve Güney Asya'da baskı altına alınan El-Kaide ve IŞİD'in genişlediği Afrika'da talepler sürekli artmaktadır. Emekli Özel Kuvvetler albayı Stuart Bradin "Balonu sıkıştırmak gibi bir şey" diyor. "Dünyanın bir bölgesinde kötü adamlara baskı uygulandı, bu yüzden başka bir yere gidiyorlar". 


Mevcut tempo değişiyor, ancak özel operatörler genellikle altı ay evde kalıyor altı ay konuşlandırıyorlar. Özel Operasyonlar Komutanlığı'nın uzun süredir hedefinde, operasyonlardaki her altı aylık görev için evde kalma süresinin 12 aya yükseltilmesi var. Özel Kuvvetler topluluğunda yaklaşık 40 yıldır asker ve sivil olarak çalışan emekli Ordu komutan çavuşlarından Richard Lamb, "Çocuklar sadece öngörülebilirlik istiyor" diyor.


Savunma Bakanı James Mattis, Özel operatörlerin yaşadığı stresi kabul etti ve "Ordu çözüm arıyor." dedi. Birincisi, yükün bir kısmını daha hafif eğitilmiş konvansiyonel güçlere yüklemektir. Bu yıl, Ordu, hazırladığı özel operatörlere benzer şekilde yabancı askerlere hizmet sunmak üzere tasarlanan Güvenlik Gücü Yardım Tugayları'nı kurdu.. Henüz askere alınmış askerleri yok ve deneyimli görevli subaylara güveniyorlar. Fort Benning'de yakın zamanda kurulmuş bir okula gidiyorlar ve ilk birlikler önümüzdeki yılın başlarında Afganistan'a konuşlanacak.


Fakat yaygın yabancı kuvvetler eğitimi önemli sorunlarla karşılaşabilir. İnsan Hakları İzleme Örgütü Washington direktör yardımcısı Andrea Prasow, ABD ordusunun savaş suçlularını Afganistan'da ve başka yerlerde eğittiğini söylüyor, denge açısından onları müttefikler olarak görmek daha iyi. Prasow "Muhtemelen bazı güvenlik çıkarları vardır" diyor, "Ancak güvenlik riskleri de taşıyor" çünkü siviller arasında Amerikan karşıtlığını ve kızgınlığını uyandırıyor olabilir. Gizli gece baskınları ve drone saldırıları, birkaç ülkede binlerce sivilin yanlışlıkla öldürülmesiyle yeni nesil militanlara ilham vererek bir başka domino etkisi riski üretti.


Kongre gözlemcisi ABD Hükümet Sorumluluk Bürosu, Özel Operasyon güçleri büyüdükçe görevlerinin daha da büyüdüğünü belirtti. 2015'te yayınlanan GAO çalışmasının yazarı John Pendleton, Özel operatörlerin aşırı kullanımının felaket olacağı konusunda uyarıda bulundu. 


Pendleton, durumu 17 denizciyi öldüren Pasifik Okyanusunda bu yıl iki Navy çarpışmasına yol açan başarısız olaylara benzetiyor. "Sonuçta, çok sayıda trajedi yaşandı" diyor. "Özel Operasyonlar Komutanlığının durumu ürkütücü geliyor."


Myeshia Johnson, 4 Ekim'de Nijer'de öldürülen kocası Çavuş La David Johnson'ın tabutunu öperken, Joe Raedle-Getty Görüntüleri

ABD Ordu Komutanlığı Çavuşu Maj Chris Faris'in kızı yatak odasının giriş kapısında durdu ve bir cevap istedi. 2009 yılıydı ve Faris, Afganistan'da bir altı ay daha görev almak için çantalarını hazırlıyordu. Ona, kendisinin 18. doğum günü yaklaşırken, onun yanında bulunduğu son doğum gününü hatırlayıp hatırlamadığını sordu. "Hayır," diye cevap verdi Faris. Kızı, "Ben 10 yaşındaydım" dedi, döndü ve kapıdan çıktı.


Ordunun gizli Delta Force'unun eski bir üyesinin sabit bir dağıtım döngüsü yoktu. 2002 ile 2011 yılları arasında Faris, evinde toplam 89 gün kaldığını tahmin ediyor. Geri kalan süre içerisinde dünya çapında gizli operasyonlar ya da yakalama operasyonları yapıyordu. Sahadaki öldürme operasyonları bu alandaki başarı olarak görülüyordu, ancak evde daha az başarı vardı. Faris yemek masasında ailesine işgününün nasıl geçtiğini söyleyemedi. Eşini ve çocuklarını rahatsız eden önemsiz günlük sorunları da ciddiye alamazdı. "Ne yapacaksınız? Eve gidip "Başka 25, 30 kişiyi öldürdük" ve başka bir 50 kişiyi daha ele geçirdik mi diyeceksiniz?" dedi. "Demek istediğim, her yıl her gece böyle gitti" Faris'in karısı, ona evinde konuk gibi kaldığını söylüyordu. Aralarındaki mesafe onları boşanmanın eşiğine kadar itti.


2014 yılında, Usame bin Ladin'e düzenlenen baskınla uğraşan Amiral William McRaven, kuvvetlerinin sık konuşlandırmalar nedeniyle uğradığı kişisel maliyetlerle ilgili olarak bilgi verdi. 


Tampa'daki bir konferansta o yıl özel operatörler arasındaki intihar oranlarının rekor seviyelerde olduğunu söyledi. "Askerlerim 12, 13 yıl boyunca zor savaşlarda savaşıyorlar. Sert savaşlar. Bu savaşlar herhangi bir zaman harcayan herkesi değiştirdi. Bu kadar basit," dedi McRaven. 


Savaşçılarının maruz kaldığı baskıların farkında olan komutan, 2012'de Güç ve Aile Koruma programını hazırladı. O zamandan beri, bu birimlere psikolog, aile danışmanları ve diğer uzmanlar atıyor. Komisyon ayrıca, kendine zarar vermeyi önleme ve potansiyel trajedilerin erken belirtilerini tesbit etme amaçlı bir plan geliştirmesi için Amerikan Suicidoloji Birliği ile sözleşme yapıyor.


Tongo Tongo'daki pusuda ölen dört adamın aileleri farklı bir trajedi ile mücadele ediyorlar. Neler olup bittiğini belirlemek ve güçlerin yeterli istihbarat, ekipman ve güvenlik önlemleri alıp almadığını sorgulamak için FBI ve ABD ordusuyla birlikte araştırmacılar gönderildi. Pentagon, raporun Yeni Yıl sonrasında tamamlanmasını ve kamuya açıklanmasını beklediğini açıkladı.


WJ Hennigan 30 Kasım 2017, Time (Bu, TIME'ın 11 Aralık 2017 tarihli sayısında yayınlanacak)





Seçkin Deniz, 08.12.2017, Sonsuz Ark, Yayın Dünyası'ndan, Özel Dosyalar, Çeviri
Seçkin Deniz Yazıları



Not: Google Translate'den yararlanılmıştır.


Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz

Seçkin Deniz Twitter Akışı