8 Aralık 2017 Cuma

SA5292/ÇY4-DB111: Savaş Bakanı: Yetkililer Pompeo’nun Bakanlığı Aşırı Militarize Edeceğinden Korkuyor

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıdaki metin, ABD gibi küresel bir devin son dönemlerde ne kadar kafası karışık bir devlet politikası ile boğuştuğunu, geleneksel ABD devlet yönetiminin nasıl çatırdadığını, Trump'ın başkanlığında herhangi bir teamülün dış politika, savaş ve istihbarat dahil, dış ilişkilerde kendi tanım aralığından sık sık taştığını, bütün bunların dünya adına çelişkiler ve belirsizliklerle dolu bir tehlike ürettiğini çok yakın tanıklar tarafından anlatılanlarla öğrenmemizi sağlıyor.
Seçkin Deniz, 08.12.2017


“SECRETARY OF WAR”: STAFFERS FEAR MIKE POMPEO WILL “OVER-MILITARIZE” THE STATE DEPARTMENT

Tillerson'un pozisyonunu kaybetmesinin ardından diplomatlar, iki askeri şahini yükseltebilecek bir kabine değişikliğine hazırlanıyorlar. Bir yetkili, "Dış faaliyetler konusunda Tillerson’dan daha da muhalif olabileceğinden çok endişe var" dedi. "Pompeo’nun, daha hesapçı ve daha yıkıcı olduğunu düşünüyorlar."



 Pompeo, 16 Mayıs'ta İstihbarat Komitesi brifingi başlamadan önce.
Chip Somodevilla / Getty Images)

Perşembe günü Foggy Bottom'da, Beyaz Saray'ın Rex Tillerson'u devirip Mike Pompeo ile değiştirmeyi planladığı haberleri dolaşırken üst düzey danışmanları çöküşü engellemek için mücadele ederken, Dışişleri Bakanlığının yedinci katındaki yürütme organlarını toplayan, bölük pörçük ifadeler ve iddiaları yalanlamak üzerine açıklama yapan her zaman ölçülü ve hesaplı olan Sekreter kızgındı. Bir Dışişleri Bakanlığı görevlisi "Sekreterin odaklandığı şeylerden biri kendi çıkışını kontrol etmekti" dedi. "Kendi şartlarına göre ayrılmak istiyordu."

Çıkış stratejisi için bir çerçeve vardı. Tillerson, "ailesi ile daha fazla vakit geçirmeyi" düşünen bazı çeşitlemelerden bahsederken şapkasını varsayımsal ve tartışmalı bir mirasa astı -75 bin kişiyi bulan ajansın acımasızca yeniden tasarımı - önümüzdeki yılın başında ayrılacaktı. Ancak Perşembe sabahı Tillerson dikkatli bir şekilde inşa edilmiş olan vedasından yoksun bırakıldı. "Beyaz Saray'ın bakış açısından bakarsanız, işe yaradı. Sağda ve solda bulunan herkes onu eleştiriyordu – zaten çıkarlara zarar verdi," dedi yetkili. "Çoğu insanın tepkisi "İyi ki kurtulduk "idi. . . Bence bu hikayeyi istiyorlardı. "

Aylarca, gelecek yılın başındaki ayrılış,Tillerson’un bakanlıktaki görev süresinin beklenen sonucu olmuştu- eski petrol idarecisinin Charlottesville'den sonra "Başkanın kendi adına konuştuğu" iddiasıyla yapılan cesur beyanla, Tillerson'un Donald Trump'ı "moron" olarak adlandırdığı haberleri; Dışişleri Bakanlığının mavi duvarlı Antlaşma Odası'nda, yalnızca Trump'ın "akıllı" olduğu yönünde cılız bir güvence verdiği sonraki bir basın konferansıyla sallanan bir taht. 

Birden fazla diplomat, Tillerson ile Beyaz Saray arasındaki gerilimin son haftalarda yeni bir seviyeye indiğinin kanıtı olarak, First Daughter Ivanka Trump tarafından yönetilen Hindistan'daki Küresel Girişimcilik Zirvesi ABD delegasyonunda görevli üst düzey Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin eksikliğini gösterdi. Eski bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Brett Bruen, "Tillerson'un Beyaz Saray'daki insanlarla nasıl savaştığına dair iyi bir örnek." dedi. "Oldukça öngörülemeyen bir şey. .” Bu zirve ve Hindistan ile olan ilişki [yönetimin] stratejik öncelikler listesinde oldukça yüksek, bu yüzden tamamen pas geçmeleri oldukça güçlü ve önemli bir mesaj. " 

Ancak Tillerson'un yakın çevresi, Beyaz Saray'ın kendi ihracını hızlandırma planından habersiz olsa da, yedinci katın tamamının gözlerinin korkutulduğu söyleniyor. Dışişleri bakanlığı yetkilisi, "Bence bir plan olduğunu biliyor ancak bu planın ne kadar yürürlükte olduğunu bilmiyorlardı" diye belirtti. Duruma aşina eski bir diplomatın söylediği gibi, Trump ile yakın bir ilişki içinde olan Pompeo'nun Tillerson'un yerini alması "tamamlanmış bir anlaşma”ydı. 

Beyaz Saray'dan gelen cılız inkar, hikayenin yayılmasını engellemedi. Başkan, iddia edilen sarsıntıyla ilgili olarak sorulara, haberlerin ortaya çıkmasından sonra Beyaz Saray'ın aceleyle planlarını iptal eden bakana atfen. "O burada. Rex burada” diye geçiştirdi. Perşembe günkü brifingde konuyu netleştirmek için basın sekreteri Sarah Huckabee Sanders kaçamak cevaplar verdi ve patronunun Tillerson'a olan güvenini kaybedip kaybetmediğini söylemeyi reddetti. (Tillerson yaklaşmakta olan ihracıyla ilgili spekülasyonu reddetti.)

Beyaz Saray'ın ardışık planı basında sergilemesi Pompeo ile bitmedi. Emekli Koramiral Robert Harward ve Arkansas Senatörü Tom Cotton, C.I.A yöneticisinin rolünü üstlenmek için en üst sıralarda yer alan rakipler. Robert Harward'la ilgili konuşmalara aşina olan eski diplomata göre, Harward, Trump yönetiminin üst düzey üyeleriyle aylardır personel değişimine ilişkin üst düzey görüşmeler yapmış ve CIA tarafından teklif edilmiştir. 

Ve Harward'ın, Mike Flynn'in devrilmesini takiben bu yılın başında ulusal güvenlik danışmanı pozisyonunu geri çevirirken, zaten istihbarat ajansının başında bulunma konusundaki istekliliğini belirttiği de söyleniyor. New York Times, Perşembe sabahı Başkanın bu planı onayladığı bilinmemesine rağmen Tom Cotton'un C.I.A. için muhtemel bir seçim olduğunu yazdı. (Diğer medya organları daha sonra Times gazetesinin haberini doğruladı.)

Bununla birlikte, Cotton'un C.I.A. işini kabul edip etmeyeceği sorusu var. Başkanlık hedefleriyle Cumhuriyetçi Parti'de yükselen bir yıldız olarak görülen senatör, geleneksel olarak partizan dışı istihbarat ajansının başkanlık kampanyasının başlatılmasının zor olacağı anonimliğe düşme riskiyle karşı karşıya kalacak. 

Pompeo'nun halefi olarak Cotton'un adının geçmesi Beyaz Saray’ın siyasi bir stratejisi olabilir. Bir senatör olarak, Cotton'ın onaylanması garanti edilemez - onu çevreleyen entrikayı körelten ve Tillerson-Pompeo tiyatrosuna odaklanmayı sürdüren bir gerçeklik. Aynı zamanda bu, Trump'un Capitol Hill'deki en güçlü müttefiklerinden birine iyi niyet gösterisi de olabilir. "Bence bunun bir kısmı, Trump tarafından desteklenmenin faydaları olabileceğini göstermeye çalışmaları olabilir. Gerçekten seçilmese bile, adını oraya getirerek onu yükseltiyor," dedi Bruen. "Beyaz Saray için şu açıktır ki her iki şekilde de iyi oynayacak, çünkü politikalarını büyük ölçüde destekleyen birini yükselttiler." 

Tillerson'un yakın zamanda kovulacağı yönündeki haberler, pek çok diplomat tarafından kararsızlıkla karşılandı. "Sanders'in onun kovulmasıyla ilgili şüpheli ifadesinin temel olarak yorumlandığını belirtmiş olsa da Pompeo söylentileri -Tillerson'un gidişiyle ilgili herhangi bir söylenti- devlet görevlileri için yeni bir şey değil, bu yüzden medya kapsamının etkisi önemsizdir," dedi ikinci bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi.

Ancak Pompeo'nun geliş ihtimali temkinli iyimserlik ve endişe karışık karşılandı. Güven, Tillerson'un önderliğinde hızla düştü ve ajans yeteneklerini kaybediyor. Ocak ayından bu yana 100'den fazla kıdemli diplomat gitti ve yabancı hizmet başvuruları yarı yarıya azaldı. Bu haftanın başlarında, Capitol Hill'de milletvekilleri arasında az destekçisi olan Tillerson'un yeniden tasarım çabası, işe başladıktan üç ay sonra genel sekreter Margaret Peterlin ve yardımcısı Christine Ciccone ile yükselen tansiyon sonrası ayrılan bu işin baş mimarı Maliz Beams tarafından hayata geçirildi. 

Birden fazla kaynak, Bakanlıkta 5 numaralı pozisyonda danışman olarak görev yapan Beams’i övdü. Üst düzey bir devlet görevlisi varlığını "kasvetli bir manzarada parlak bir nokta" olarak niteledi.

Christine Ciccone, o zamandan beri yeniden yapılanma sürecini yönlendirmek için görevlendirildi, ancak diplomatlar anlaşmanın sürdürülebilirliğini sorguladı. Kıdemli devlet görevlisi, "Bu ayrılış tabuta bir çivi çakmak gibi." dedi. "Bu yüzden sekreterlik yapıyor, ardından baş mimarı yalnızca üç ay sonra bıraktı ve şu anda genel sekreterliği görevine yardımcı şefini atıyor… Bu size ne anlatıyor?” Tillerson'un geniş çaplı programının, kurumsal hatlar boyunca genişleyen ajansı yeniden başlatması ile neler olabileceği sorulduğunda, ikinci Dışişleri Bakanlığı görevlisi bana "Bu, milyon dolarlık bir soru. Ancak devam ediyoruz...Yine de büyük bir tereddütle.”

Pompeo'nun beklenen gelişi de Harry S. Truman Binasının belli köşelerinde şaşkınlık kaynağı. Aylardır Tillerson’un mirasçısı olduğu söylenen ABD'nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Nikki Haley'den farklı olarak, Pompeo, diplomasi dünyasında bilinen bir varlık değil ve bölüm hakkındaki planları gizemli. İlk Devlet Bakanlığı yetkilisine göre, Pompeo'nun ajans saflarına katılmakla ilgili askeri altyapıya sahip bireyleri şimdiden öne sürdüğü haberleri, eski Amerikan Ordusu subayı ve dış politika şahini tarafından "temiz ev" ve "Dışişleri Bakanlığı aşırı militarize olacak" endişelerini artırdı." Dış hizmetlere karşı Tillerson'dan daha da antagonistik(muhalif) olabileceği endişesi var. 

"Tillerson; sanırım insanlar onu iyi huylu bir ihmalkar olarak düşünüyor. . yanlış şeylere odaklanacağı anlamında, kötü içgüdüleri var " dedi. "Pompeo'nun daha hesapçı ve daha yıkıcı olacağını düşünüyorlar." Görevli, Pompeo'nun "devletin değil savaşın bakanı olacağı" konusunda bir korku bulunduğunu da ekledi.

"Haley işe herhangi bir dış politika tecrübesi getirmiyor, ancak son derece hızlı bir çalışma ve politik becerileri, diğer büyükelçilerle etkili bir ağ kurma konusunda güçlü bir etki yaratmak için kullanıldı - çoğu büyük bir ihtimalle her ikisine de kuşkuyla bakıyordu [Trump and Tillerson] – ve BM genel sekreteri… Siyasi danışmanlık hizmeti veren Avrasya Grubu'nun kurucusu ve başkanı Ian Bremmer bana bir e-postayla “Trump yönetimi umutsuzca uluslararası düzeyde ilişki kurma becerilerine ihtiyaç duyuyor; Haley bunları ele geçirir "dedi."Pompeo daha ideolojik, canayakın ya da enerjik değil ve uluslararası muhatapları tarafından saygı görmeyecek."

Diğerleri daha iyimser, Pompeo'nun Başkan Trump ile olan güçlü ilişkisini açık bir avantaj olarak görüyorlar. "Ne olursa olsun diplomasiye önem vermeyen ve buna inanmayan bir cumhurbaşkanı ile rehberlik diplomasisi yürütmek ve bir devlet bakanı olmak zor ama Pompeo'nun son zamanlarda kesinlikle Tillerson'dan daha fazla başkanla akıl birliğine vardığını düşünüyorum.” dedi bir yetkili. Liderlik değişiminin bu aşamada bir gelişme olacağını sözlerine ekledi. "Ben bunda herhangi bir iyimserlik ya da ufukta geriye kalan olumlu bir görüş bulamıyorum" dediler.

Bremmer de, Pompeo'nun "Trump'a daha doğrudan sadık olarak görüldüğünü" ancak "Umarım bu olumsuz bir şey değildir" uyarısında bulunduğunu belirtti. "Eğer öyleyse, bu Amerika'nın dış politika kaybı. " 

Abigail Tracy -1 Aralık 2017, Vanity Fair
Abigail Tracy, Silikon Vadisi, Wall Street ve Washington'u kapsayan Hive’da kadrolu haber yazarıdır.


Derya Beyaz, 08.12.2017, Sonsuz Ark, Çırak-Çevirmen Yazar, Çeviri 





Sonsuz Ark'tan


  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz

Seçkin Deniz Twitter Akışı