19 Kasım 2017 Pazar

SA5184/KY13-AO146: Atatürk Tartışmaları

"Önümüze bakalım ve bu ülkenin rotası konusunda bir karar verelim.."


Sosyal Mecralarda dönen Atatürk zırvalamaları bıktırdı. Kimileri sanki dünyayı yeni keşfetmiş gibi Atatürk üzerinden yeni yeni şeyler keşfediyor. Bu tartışmaların ana merkezini ise din oluşturuyor. 

Aklı başında sandığımız, mürekkep yalamış birçok kişi Atatürk'ü 'hafız, ehl-i tarik, hakiki müslüman' diye nitelendirirken, kimileri de onun 'ateist, deist, gizli Musevi vs' olduğunu öne sürmekte. 

Ortada açık bir tablo varken buna rağmen Atatürk tartışmalarını içinden çıkılmaz sananlar bilmem neyin kafasında!

Atatürk, Osmanlı İmparatorluğu un ayakta kalabilmesine imkan kalmadığını görenlerin içinde yer almış, sonuçta elde kalan topraklar üzerinde Batı tipi laik bir devlet kurulmasına öncülük eden ilk isimlerden biri, kimilerine göre öncü isim.. Kurmak istediği cumhuriyete engel olanlara sert tedbirler uygulayarak hedefine ulaşmış ve yeni devleti eskisinden apayrı bir zemine oturtmuş bir lider. 

Kurduğu yeni devletin dinle ilişkisi Batı'daki modern devletlerin dinle ilişkisi kadar. Hayra oradan bakıldığında diyanet farklılığı nedeniyle dine daha yakın bir yapı.

Şimdi; nasıl Batı devletlerindeki yöneticiler dindarlık üzerinden eleştiriye tabi tutulmuyorsa, Atatürk de din üzerinden eleştiriye tabi tutulmamalı. Eğer bir eleştiri yapılacaksa devlet yapıları üzerinden yapılmalı. Zira, artık Atatürk yok. Onun kişiliği üzerinden bir tartışma yürütmek anlamsız.

Ne diyecekseniz açıkça söyleyin: Laik, demokratik yapıdan (ki en iyisi de sonuçta böyle) rahatsız iseniz ve Osmanlı tipi bir şer'i devlet (ki ne kadar şer'i o da ayrı bir konu) devlet istiyorsanız, düşüncenizi söyleyin, onu tartışın.. 

Siz, Atatürkçü geçinenler; onun kurduğu devletin hedefi ne olmalı, onu ortaya koyun..

Özetle; çlmüş birini yerden yere vurmak veya ondan medet ummak bu ülkeye yarar sağlamaz. 

Önümüze bakalım ve bu ülkenin rotası konusunda bir karar verelim..



Adnan ONAY, 19.11.2017, Sonsuz Ark, Konuk Yazar





Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı