17 Ekim 2017 Salı

SA5023/Sonsuz Ark-YD49: Dolar Diplomasisi Ölüyor mu?

Sonsuz Ark'ın Notu:
 27.12.2007 tarihli  "SA1141/SD215: Para ve USD" başlıklı sistematik analizim şu soruyla bitiyor:
"Sizce USD nin sahibi, dünya'nın tüm ülkelerini, tüm insanlarını, tüm dinlerini, tüm gelenek-göreneklerini, ticaretini ve bilimini bilmeye neden gerek duyuyor? Her ülkenin müstakbel siyasi figürleriyle neden ilgileniyor? İnsanların yönetim araçlarını neden kontrol ediyor? Neden canı istediği zaman istediğine savaş/barış ilan ediyor; neden istediğini öldürüyor?"
Aşağıda çevirisini verdiğimiz analiz bu soruların cevaplarını net bir şekilde veriyor.
Seçkin Deniz, 17.10.2017


The Demise of Dollar Diplomacy?

Mark Twain aslında "Ölüm haberlerim büyük ölçüde abartıldı" dememişti. Ancak, bu yanlış alıntı, kendisi doğal yollarla ölen biri için oldukça keyifli. Ve bunun arkasındaki fikir, doların uluslararası rolü tartışmalarıyla daha alakalı bir yer değil.

Uzmanlar, 1960'lardan bu yana,yani yarım yüzyılı aşkın bir süre devam eden doların küresel egemenliği için son ayinlerin yapıldığını söylüyorlar. Söz konusu önemli nokta, Google tarafından kataloglanan tüm İngilizce yayınlarda "
doların ölümü" ifadesinin yer almasıyla gösterilebilir.

Yıllık basılı sayfa sayısına göre ayarlanan bu sözlerin sıklığı ilk kez 1969'da tesbit edildi ve Londra Altın Havuzunun çöküşünü takiben sekiz merkez bankasının doların altına endeksli değerini desteklemek için işbirliği yaptığı bir düzenleme yapıldı. Dolar'ın temel alındığı Bretton Woods sisteminin çöküşü ve 1970'lerde Richard Nixon, Gerald Ford ve Jimmy Carter'ın başkanlıkları döneminde yüksek enflasyona tepki olarak, 1970'lerde bu ifadenin kullanımı arttı.

Ancak 2001 yılı Eylül (9/11) ayında meydana gelen terörist saldırıların şoku, ABD ticaret açığının büyümesi ve ardından 2008 yılı başlarında patlayan küresel mali kriz dolar ile ilgili endişeleri arttırdı.


Bütün olanlara rağmen doların uluslararası rolü sürdü. Yazarlarımız ve ben yeni bir kitapta anlattığımız üzere, merkez bankalarının ve hükümetlerin elindeki  döviz rezervlerindeki doların payı, bu olaylar karşısında neredeyse hiç değişmedi. Amerikan doları, döviz piyasalarında işlem gören en büyük para birimi olmaya devam ediyor. Petrolün dünya çapında fiyatlandırıldığı ve ticaretinin yapıldığı, Venezuela liderlerinin "doların zulmü" ile ilgili şikâyetleri de halen devam ediyor .


Birçok para birimindeki tüccarın şaşkınlığına bakılınca, geçen yılın yükselişinde, düşüşünde ve toparlanmasında gösterdiği gibi doların değeri dalgalı bir seyir izliyor. Ancak bu, uluslararası piyasalarda doların cazibesini aşındırmak için çok az anlam taşıyor.


Merkez bankaları hala ABD Hazine tahvilleri bulunduruyor, çünkü onlar için pazar dünyadaki en likit finansal piyasadır. Ve hazine tahvilleri güvende; federal hükümet, 1812'deki savaş felaketinden bu yana borçlarına sadık.

Buna ek olarak, ABD'nin diplomatik ve askeri bağlantıları, Amerika'nın müttefiklerini dolar tutmaya teşvik ediyor. Kendi nükleer silahlarına sahip olan devletler, güvenlik ihtiyaçları için ABD'ye bağımlı ülkelerden daha az dolar tutarlar. Rezerv para birimini ihraç eden bir ülke ile askeri ittifak içinde olmak, yerel para birimin döviz rezervlerinin bu para birimi cinsinden yaklaşık yüzde 30 oranında artmasına katkıda bulunuyor. Dolayısıyla, delil, dolar cinsinden tutulan rezervlerin bu etkinin yokluğunda kayda değer bir şekilde düşeceğini göstermektedir.


Jeopolitik ittifaklar ile uluslararası para birimi seçimi arasındaki bu takdir edilemeyen bağlantı, faktörlerin bir kombinasyonunu yansıtıyor. Hükümetlerin, rezerv para birimi ülkesinin (ABD'nin) müttefiklerince tutulan borçların yüksek önceliğe sahip olmasını sağlayacak bir mantığı var. Buna karşılık, müttefikler yükümlülüklerini elinde bulundurarak ihraççının borçlanma maliyetlerini düşürmeye yardımcı olabilirler.


Önümüzdeki Aralık ayındaki federal borç tavanındaki sıkıntı, doların uluslararası egemenliği için gerçek tehdidin bulunduğu yer. Bir  ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisinin söylediği gibi, Başkan Donald Trump "ittifaklara önem vermiyor ve bu nedenle diplomasiyi umursamıyor".


Güney Kore ve Japonya'nın uluslararası rezervlerinin yaklaşık % 80'ini dolar cinsinden tuttuğu düşünülmektedir. Bu iki ülkenin ve diğer ülkelerin mali davranışlarının dramatik bir şekilde değişeceği, doların döviz kuru ve ABD borçlanma maliyetleri için ortaya çıkacak olan olumsuz etkilerle birlikte, Amerika'nın müttefikleri ile olan yakın askeri ittifakların bozulabileceği hayal edilebilir.


Bu yıpranmanın nasıl oluşabileceğini de hayal etmek zordur. Başkan Donald Trump yüzünü dünyanın stratejik bir köşesine çevirdi: Küresel topluluktan bağımsız, tabanına hoş görünmek için nükleer silah konusunda Kuzey Kore'den bir imtiyaz almak istedi.


Ve Trump'ın agresif söylem ve duruşunun tümüne karşı, böyle bir imtiyazı teminat altına almak için mümkün olan tek yol müzakereden geçer. İronik olarak, bu sürecin en makul sonucu, Barack Obama'nın İran'la müzakere edilenin aksine bir teftiş rejimidir.


Bunun karşılığında oraya gitmek için Trump yönetimi bir 'şey' sunacak. Kuzey Kore rejimine daha güvenli hissetmesi için teklif edilebilecek en bariz pazarlık çipi, Kore Yarımadası'nda ve genel olarak Asya'da ABD birliklerinin azaltılması ve
 bununla birlikte, Asya için ABD'nin güvenlik garantisi zayıflaması ve Çin'e jeopolitik ihlale girme fırsatı tanımasıdır.

Ve Çin'in jeopolitik olarak öncülük ettiği yerlerde kendi para birimi olan renminbi egemen olacak gibi görünüyor.




11 Ekim 2017, BARRY EICHENGREEN, Project Syndicate


(Barry Eichengreen, University of California, Berkeley'de Ekonomi profesörü ve Uluslararası Para Fonu eski kıdemli politika danışmanı.)





Seçkin Deniz, 17.10.2017, Sonsuz Ark, Yayın Dünyası'ndan, Özel Dosyalar Çeviri


Seçkin Deniz Yazıları


Seçkin Deniz'in Notu: Çeviri için Google Translate yardımı alınmıştır.



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz

Seçkin Deniz Twitter Akışı