14 Ekim 2017 Cumartesi

SA5004/KY13-AO143: Hasis Kişi ve Hased

"Nereye giderseniz gidin bu tip insanların etrafa yaydığı pis kokularla karşılaşırsınız."


"İnsanoğlu çok nankördür" o nedenle (eğer sonradan içinize oturacak ve pişmanlık duyacaksanız) hiçkimseye şu veya bu nedenle hakkı olandan fazla değer vermeyin.

Nankör insan, siz iyilikte bulundukça içten içe size daha çok bilenir. Sizin kendisine iyilik yapacak kadar iyi olmanıza şükran duymak bir yana, sizin iyilik yapacak imkanlar içinde olmanıza iç geçirir. 

Bu hased o kişiyi yer bitirir ve kendisine iyilikte bulunana düşmanlığa dönüştürür. Ancak bu kişi, düşmanlığını açığa vurmak yerine düşmanlık tohumlarını sinsice her yere eker. Tek amacı vardır; Kendine iyilik yapanı her yönden kendinden daha zayıf bir duruma düşürmek ve itibarını zedelemek. Onu kendinden daha aşağılara düşmüş olarak görmek..

Zira hasis kişi son derece bencildir ve bu iki kötü duygu hem iyilik yapandan sonuna kadar istifade etmeyi hem de onun yerlerde sürünür hale gelmesi için çaba göstermesini kamçılar.

Dünya bu tip insanlar nedeniyle yaşanmaz hâle geliyor ve iyi insanlar iyiliklerinin kendilerine düşmanlık olarak dönmesinden duydukları iç ızdırapla kıvranıp duruyorlar. 

Gün geçmiyor ki böylesi hikayelerle karşılaşılıyor olmasın. Nereye giderseniz gidin bu tip insanların etrafa yaydığı pis kokularla karşılaşırsınız.

İşte eğer böylesi durumlarla karşı karşıya kalmamak için ya "kötülere yardımcı olmayı bana nasip etme" diye dua etmeli veya iyiliklerinize karşı size düşmanlık edenlere iyilik etmiş olmanızdan hiçbir zaman pişman olmamalı ve her şeyi bir imtihan olarak görecek kadar takva bir kul olmaya gayret etmeli..

Belki de bu durumlara hiç düşmemek için şu duayı dillerden düşürmemeli;

"Allah'ım, iyiliklerimize düşmanlıkla karşılık verecek olanları bizlerden uzak tut ve onların şerrinden bizleri koru."




Adnan ONAY, 14.10.2017, Sonsuz Ark, Konuk Yazar





Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı