27 Eylül 2017 Çarşamba

SA4928/TG229: Stratfor'un Nokta Atışı: Rus Suikastçıların Kirli İşleri

 Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıdaki çeviri, Rusya-FSB ile ABD-CIA arasındaki Suikast Savaşlarına dair 'İfşa Stratejisi' amacıyla yazılmış bir CIA-Stratfor metninin içeriğini anlatmaktadır. Dünya'nın birçok ülkesinde birdenbire ölen, ölü bulunan Rus Büyükelçilerin veya temsilcilerin neden öldüğünü ya da öldürüldüğünü, karşıt olarak Rusya'nın kimi, hangi amaçla suikastlerle öldürttüğünü araştırmak ilgili kurumların işidir, ancak burada Kamuoyunu ilgilendiren kısım ABD'li veya Rus suikastçilerin 'Kirli İşleri'nin tamamen stratejik planlara uygun olarak yürütülmesi, terör ve teröristler üzerinden yürüyen yürütülen küresel kirli işlerin giderek daha sık yaşanır olması ve bu durumun dünya için ciddi tehditler barındırıyor olmasıdır. Cumhuriyet Gazetesi'nin, aşağıda detayları verilen haberinde "Zona kod adlı Makhauri'nin İstanbul'da işlenen 7 Çeçen suikastında sıkça ismi geçen Rus Gizli Servisi (FSB) yetkilisi Bashir Kuştov ile Kumkapı'da yaptığı görüşme kamera ile tesbit edilmişti." iddiası vardır ve bu çeviride Makhauri'nin Ruslar tarafından suikastle öldürüldüğü iddia edilmektedir. Bu eğer doğru ise ortada çok daha büyük sorunlar/çelişkiler vardır ve yazıya konu olan şahıs Ruslar tarafından Çeçen liderlerin öldürülmesinde kullanılmıştır, öldürtülmesi hem Rusları hem de ABD'lileri şüpheli hâle getirmektedir.
Seçkin Deniz, 27.09.2017


The Dirty Work of Russian Assassins

Kiev’in Cuma akşamı karmaşası, 8 Eylül saat 18.08’da Şehrin merkezindeki Bessarabska Meydanı yakınlarındaki yoğun trafikte ilerleyen siyah bir Toyota Camry’nin altında gerçekleşen patlamayla kesildi. Gürcistan uyruklu bir Çeçen olan aracın sürücüsü Timur Mahauri (Temur Makhauri) patlamayla birlikte ölmüştü. Yanında bulunan karısı ve on yaşındaki çocuğu yaralanmış ancak hayatta kalmayı başarmışlardı. 

Söylenenlere göre Mahauri, Doğu Ukrayna’da ayrılıkçılara ve Ruslara karşı Ukraynalı birlikler ile beraber savaşan bir Çeçen militan grubuna üyeydi. Medyada yer alan haberlere göre Çeçen başkan Ramazan Kadirov, Mahauri’yi bir düşman olarak görüyordu. 

Suikasta uğramasına neden olabilecek bu iki muhtemel nedenin yanında, Kiev son zamanlarda Moskova’nın düşmanlarına suikastların gerçekleştiği sıcak bir nokta haline gelmişti ve Çeçen hükümetine muhalif olan kişiler dünya çapında öldürülmekteydi. Gerçekten de, Mahauri'nin düşmanları ve konumu düşünüldüğünde arabasına binmeden önce bomba olup olmadığını kontrol etmemiş olması şaşırtıcı bir durumdu. Bu olay, başkaları içinde önemli bir ders niteliği taşımaktadır. 

Moskova’nın Kanlı Mesaisi

Başka bir yerde daha bahsettiğim gibi, Rus istihbarat teşkilatları suikastları içeren uzun bir geçmişe sahiptir, istihbarat subayları bu işler için “wetwork” [Çev: kanlı mesai] veya “wet affairs” [Çev: Kanlı iş] tabirini kullanır. Gerçekten de bu istihbarat teşkilatları, dünya çapında Rus hükümetine düşman olanların peşine düşmektedir:  Alexander Litvinenko Kasım 2006’da Londra’da öldürüldü; Mikhail Lesin ise Kasım 2015 tarihinde Washington D.C’de gizemli bir şekilde öldü. Litvinenko ve Lesin konuya dair tek örnek değil. Komşu ülkelerde öldürülenlere bakıldığında, Kremlin’e düşman olarak görülen insanların-muhalif politikacı Boris Nemtsov da bunlardan biriydi- Rusya içinde öldürülüyor olması pek şaşırtıcı olmasa gerek. 

Diğer yandan farklı coğrafyalarda (suikast için) kullanılan taktiklerde gözle görülür bir farklılık bulunuyor. Örneğin, Rusya sınırları içinde hedef alınan şahıslar doğrudan vuruluyor. Rus ajanlar bu tür işlere bulaştıklarını inkâr ediyor olsalar da yerel operasyonlarda parmak izlerini örtbas etmek için fazla çaba harcamıyor ve muhaliflerin gözünü korkutmaktan zevk alır görünüyorlardı. Ancak Rusya’nın dışındayken daha ihtiyatlıydılar. 

Operasyondaki beceriksizlik nedeniyle Litvinenko davası ifşa olmuş olsa da suikastta kullanılan polonyum 210 izotopu yavaş bir şekilde ölüme neden olarak Litvinenko’nun ölümü etrafında gizemli bir hava yaratma niyetini taşımaktaydı. Moskova’ya muhalif Badri Patarkatsishvili 2008’de ve Boris Berezovsky 2013’te İngiltere’de aynı kaderi paylaşmışlardı.

Tehlike Kiev’de Pusuda bekler 

Fakat Ukrayna’da Ruslar veya onların vekili Çeçenler tarafından gerçekleştirilen suikastlar bu şekilde örtük değildir. Temmuz 2016 tarihinde Belaruslu gazeteci ve Rusya muhalifi Pavel Sheremet, arabasının altına yerleştirilen bir bombanın evden işe gitmek için ayrılmasından kısa bir süre sonra patlaması sonucunda öldü. Daha önce de ifade ettiğimiz gibi bu suikast kusursuzdu ve profesyonelce düzenlenmişti.

Ağustos 2016’da, Rusya doğumlu bir gazeteci ve önde gelen bir Putin aleyhtarı olan Alexander Shchetinin, Kiev’de bulunan evinin balkonunda kafasından vurulmuş bir şekilde ölü olarak bulundu. 23 Mart tarihinde ise eski bir Rus Komünist Parti milletvekili ve diğer bir tanınmış Putin aleyhtarı olan Denis Voronenkov, bir oteldeki toplantıya katılmak üzere Kiev caddelerinden birinde yürürken kurşunlanarak öldürüldü. Suikast Kiev’in merkezinde saat 11:30’da gerçekleşmiş ve suikastçı, Voronenkov’a eşlik eden koruma tarafından öldürülmüştü.  

1 Haziran tarihinde, Kremlin yanlısı Çeçen hükümetine muhalifliği ile tanınan Adam Osmayev, Çeçen bir militan olan karısının suikastçı olabilecek bir kişiyi göğsünden iki kere vurmasıyla ölümden kılpayı kurtulmuştu. Rusya doğumlu bir Çeçen olan saldırgan Artur Denisultanov-Kurmakayev, Fransız bir gazeteci gibi davranarak (Osmayev’den) bir röportaj ayarlamıştı. 

Ukraynalı bir askeri istihbarat subayı olan Albay Maxim Shapoval, Sheremet suikastına benzer şekilde öldürüldü. Shapoval’un arabasının altına küçük bir bomba yerleştirilmişti. Muhtemelen plastik bir patlayıcı olan bomba, Shapoval işe giderken uzaktan kumanda ile patlatılmıştı. Kiev açık bir şekilde Putin ve Çeçen kölesi Kadirov düşmanı olarak görülen kişiler için tehlikeli bir yer haline gelmişti.   

Profesyonel Bombacılar

Bu noktadan Mahauri suikastına geri dönüyoruz. Mahauri’yi öldürmek için kullanılan bomba yanındakileri öldürememişti bu da bombanın küçük ve patlamanın videosuna bakıldığında plastik bir bomba olduğunu gösteriyordu. Bomba uzaktan kumanda ile patlatılmıştı. 

Suikastta profesyonel, devlet destekli bir operasyonun tüm izleri görülmekteydi. Mahauri’nin ölümüne sebep olan düzenek, tecrübeli bir bombacı tarafından etrafına çok fazla zarar vermeyecek şekilde ayarlanmıştı. Bu saldırı sabah evden işe giderken değil akşam saatlerinde gerçekleşmiş olsa bile, Shapoval ve Sheremet suikastları ile birçok benzerliğe sahipti. Ukraynalı araştırmacılar, bu üç bombalı saldırı arasındaki bağlantıları ortaya çıkarmak için adli kanıtların peşine kesinlikle düşeceklerdir.    

Ukrayna basınının yazdığına göre Mahauri, Ukrayna’daki aktivitelerinin yanısıra, Ruslar 2008’de Gürcistan’ı işgal ettiğinde Gürcistan ordusu ile beraber savaşmıştı. Bu durum onu Rus istihbaratının ilgi odağı haline getirmiş olmalıydı. 

Rus istihbaratı daha önce üç kez daha Mahauri’yi öldürmeye çalışmış, bunlardan birinde Mart 2009 tarihinde Tiflis’te yaşadığı apartman boşluğuna bomba yerleştirilmişti. Geçmişe ve son zamanlarda Kiev’de meydana gelen suikast saldırılarına bakarak Mahauri’nin daha fazla önlem alması akıllıca olurdu. 

Araba altlarına konan bombalara karşı alınabilecek en iyi önlem, aracın kolayca erişilemeyecek güvenli bir yerde kilitli tutulmasıdır. Sheremet suikastından sonra ortaya çıkan videoda, suikastçıların apartman yakınında kaldırım kenarında duran otomobilin altına bomba yerleştirdikleri görülmektedir. Eğer araç güvenli olmayan bir yere park edilmek zorundaysa, arabanın altında bomba bulunup bulunmadığı, üzerinde ayna ve ışık bulunan teleskobik bir çubukla kontrol edilebilir.  

Kiev'deki Rus ve Çeçen hareketliliği göz önüne alındığında, Mahauri'nin bu duruma kayıtsız kaldığına inanmak zor. Bombanın nerede ve ne zaman aracın altına yerleştirildiğini ortaya çıkarabilmek için Mahauri’nin patlamadan önceki programı araştırmacılar tarafından yeniden değerlendirilecektir. 

Kiev’de hala Rusya’nın düşmanları bulunuyor. Son zamanlarda gerçekleşen ölümcül olaylara bakıldığında, bunların devamının gelmesi şaşırtıcı olmayacaktır. Mahauri ile aynı akıbeti yaşamamak için Kremlin’le arası iyi olmayan kişilerin daha dikkatli olması gerekecek.  

 Scott Stewart, 14 Eylül 2017, Stratfor


Tamer Güner, 27.09.2017, Sonsuz Ark, Stratejik Araştırma, Çeviri





Sonsuz Ark'ın Notu: 

1- Cumhuriyet Gazetesi: 10 Eylül 2017

6 Şubat 2009'da Zeytinburnu’nda öldürülen Çeçen komutanlardan Ali Osaev cinayetiyle suçlanan Makhauri, 2012'de İstanbul'da gözaltına alındı. Makhauri, suçlamaları reddetse de hapse atıldı. Zona kod adlı Makhauri'nin İstanbul'da işlenen 7 Çeçen suikastında sıkça ismi geçen Rus Gizli Servisi (FSB) yetkilisi Bashir Kuştov ile Kumkapı'da yaptığı görüşme kamera ile tesbit edilmişti.

Bu görüşmelerde Rus istihbarat görevlisinin Zona'ya Çeçenistan Cumhuriyeti eski Enformasyon Bakanı ve Kuzey Kafkasya'daki tüm direniş cephelerini tek bir çatıda birleştiren ve 2007'de kurulan Kafkasya Emirliğinin ideoloğu Movladi Udugov'u öldürmek karşılığında 500 bin euro para teklif edildiği ortaya çıkartılmıştı.

2- Habertürk, 19 Nisan 2016

Zeytinburnu'nda 2009 yılında Çeçen Komutan Ali Osaev susturucu takılmış tabancayla evinin önünde öldürüldü. Cinayetle ilgili Gürcistan uyruklu Zona(Hayalet) kod adlı Temur Makhauri hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle 2014 yılında dava açıldı.

Aynı iddianamede 2011 yılında öldürülen 3 çeçen Berg-Khazh Musaev, Rüstem Altemirov ve Zaurbek Amirev cinayetleri için de iki Rus ajanı Alexander Zharkov ve Nadim Ayupov hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapisleri istendi.

Çeçen Komutan Ali Osaev'in cenaze törenindeki görüntülerde Zona kod adlı Temur Makhamuri'nin olduğu iddia edilmişti. Ancak Zona, bu iddiayı yalanlamış ve olay tarihinde Muhammet ve Cengiz isimli kişilerle birlikte Gürcistan'da olduklarını söylemişti. Osaev'in öldürüldüğü Gürcistan'dayken öğrendiğini ve cenazeye katılmak için Türkiye'ye geldiği ancak havalimanında geri gönderildiğini belirten Makhauri Çeçen cinayetiyle ilgisi olmadığını savundu.


Bakırköy 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın son duruşmasında Zona(Hayalet) lakaplı sanık Temur Makhamuri'nin beraatine karar verildi. 2011 yılında Berg-Khazh Musaev, Rüstem Altemirov ve Zaurbek Amirev'in öldürülmesiyle ilgili yargılanan Rus ajanlar Alexander Zharkov ve Nadim Ayupov dosyası ayrıldı.



Makalenin orijinali için: 
https://worldview.stratfor.com/article/dirty-work-russian-assassins?





Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.


Seçkin Deniz Twitter Akışı