24 Temmuz 2017 Pazartesi

SA4629/KY60-ES4: Erdoğan Korkusu Avrupa’yı Sarsıyor

"Avrupa, yürüttüğü örtük ve dolaylı politikayı terk edip, son dönemde açık açık Hayır propagandasına soyundu."


Yüksek Seçim Kurulu’nun son verilerine göre, yurt dışında oy kullanacak 2,9 milyon seçmen var. Bu seçmenlerin önemli bir kısmı Avrupa’da yaşıyor. Gerek bu seçmeni gerekse Türk kamuoyunu etkilemeyi hedefleyen Avrupa, yürüttüğü örtük ve dolaylı politikayı terk edip, son dönemde açık açık Hayır propagandasına soyundu.

PKK mitingine polis koruması 


Türkiye’nin bakan ve milletvekillerinin Türk seçmenle buluşması ve bilgilendirmesinin önüne geçmeye çalışan Avrupa ülkeleri, yeri geldi “salon küçük” gibi komik bahanelere sığındılar, yeri geldi Türk bakanı istenmeyen kişi ilan etmeye varan diplomatik cinayetlere imza attılar. Fakat diğer yandan Türkiye’den Hayır cephesi ve yanı sıra HDP ve Avrupa’da çöreklenmiş olan PKK, Dev Sol gibi yasadışı terör örgütlerinin, PKK, Abdullah Öcalan afişli mitinglerine kucak açtılar. Terör yuvası haline gelen Almanya, İsveç, Belçika, Fransa, İsviçre, İngiltere, İtalya ve Hollanda’da PKK’lı teröristler gösteriler yaptılar.

Mitinglerini sorunsuz, sıkıntısız bir şekilde gerçekleştirsinler diye polis koruması bile verildi. Avrupa ülkeleri bu miting ve gösterilerde açılan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı hedef gösteren çirkin pankartları, nefret suçu çerçevesinde üzerine doktora tezi yapılabilecek iğrenç gösterileri görmezden geldiler. Bu cüret Türkiye büyükelçiliği binasının üzerine pankart asılmasına kadar vardı.

Gazeteler Türkçe

Tabi bunlar yetmedi. Gazetelerden açık açık Türkçe manşetlerle Hayır oyu vermeye çağırdılar. Her gün birinci sayfadan bir Erdoğan fotoğrafı verip, diktatörü seçimle devirmeleri gerektiğini anlattılar! Kendileri videolar çektiler ya da finanse ettiler. Almanya, İsviçre, Fransa ve Hollanda’da Öcalan resimleri, PKK bayraklarıyla süslü Hayır çadırları açıldı. Alman kanallarında hemen hemen her gün Türkiye’yi karalayan programlar boy gösterdi. Hırsları gözlerini o kadar kararttı ki çocuklar için Cumhurbaşkanı Erdoğan karşıtı çizgi filmler hazırladılar.

Almanya kendini aştı 

Türkiye’deki referandum ile yatıp kalkan ülkelerin başında Almanya geliyor. 24 Şubat’ta HDP, CHP ve ÖDP Berlin’de birlikte bir gösteri organize etti. ”Berlin Hayır Diyor” adını verilen etkinlik herhangi bir engelleme olmaksızın gerçekleştirilirken, 2 Mart’ta Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın Türk vatandaşlarıyla toplantısı iptal edildi. Aynı Almanya, 12 Mart’ta PKK’nın Hayır propagandası yapmasına ses çıkarmadı.

Hamburg, Köln, Essen, Frankfurt ve Wuppertal kentlerinde PKK uzantılı kuruluşlar tarafından Hayır mitingi düzenlendi. 15 Mart’ta ise 24 saat içinde 6 ayrı PKK etkinliği vardı. PKK ve Suriye uzantısı YPG’nin bayraklarını taşıyan PKK’lılar, Türkiye aleyhine yazılmış afişler ve Abdullah Öcalan posterleriyle mitingler düzenlediler. 18 Mart’ta ise Frankfurt şehir merkezindeki farklı noktalarda buluşan terör örgütü yandaşları, polis eşliğinde yürüyüş yaptı. Ellerinde üzerinde PKK terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan’ın fotoğraflarının ve örgüt sembollerinin yer aldığı bez parçalarını taşıyan örgüt sempatizanları sık sık Türkiye karşıtı sloganlar attı. Yaklaşık 9 bin kişinin katıldığı gösteride terör örgütü yandaşlarının güvenliği için bazı caddeler bile trafiğe kapatıldı.

Keklik çantaya girmiş 

Hollanda, Bakan Fatma Betül Sayan Kaya’yı sınır dışı ederek ırkçılık ve İslamofobi karnesine yıldızlı bir not ekledi. Fakat diğer yandan eski AK Parti Milletvekili Abdüllatif Şener, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu ve yurt dışına çıktığı tespit edilerek hakkında yakalama kararı çıkarılan HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer Öztürk’ün Hayır kampanyaları yasağa takılmadı. Hatta Hollanda Hükümeti’nin vekili Keklik Yücel, Metin Feyzioğlu’nun Hayır mitingine katılarak destek verdi. Tabi Hollanda da PKK konusunda Almanya’dan geri kalmadı. 20 Mart’ta terör örgütü PKK yandaşları, Lahey’de Öcalan posterleri ve örgütü simgeleyen bez parçaları ile yürüyüş yaptı.Nevruz kutlaması denilen gösteriye yaklaşık 200 kişi katıldı. Yapılan konuşmalar tabi ki referandumda Hayır denmesi gerektiği üzerineydi. Örgüt sempatizanları, sık sık Türkiye karşıtı ve terör örgütü lehinde sloganlar attı.

Tek umutları Erdoğan’ın ölmesi 

İsviçre’de gerçekleştirilen yürüyüş ise tüm olayların üstüne tüy dikti. Festival bahane edilerek Türkiye ve Erdoğan düşmanlığı yapılan yürüyüşte, kafalarına fes giymiş, suratlarına çirkin maskeler takmış, ağızlarına bıçak almış adamlar ellerinde Erdoğan’a hakaret içeren pankartlar taşıyordu. Feslerinde Türkçe Hayır yazan bu tipler İsviçre sokaklarında Hayır kampanyası yaptı. 25 Mart’ta ise İsviçre’nin başkenti Bern’de Parlamento Meydanı’nda başını PKK, DHKP-C, YPG’nin çektiği terör örgütlerinin yandaşlarının katıldığı bir miting yapıldı. Yaklaşık 250 kişinin katıldığı mitinge İsviçre Yeşiller Partisi de destek verdi. Ama asıl akıl almaz olan mitingde açılan pankarttı. Siyah fon üzerine hazırlanmış pankartta, başına silah doğrultulmuş Erdoğan’ın fotoğrafı ve İngilizce “Erdoğan’ı öldürün” yazısı vardı. Terörist başı Apo’nun pankartlarıyla birlikte “Kill Erdoğan” (Erdoğan’ı öldür) yazılı pankart görenleri dehşete düşürürken Avrupa’nın bilinçaltını da gözler önüne serdi.

Newroz ruhuymuş!

Fransa’da ise  Fransa Hayır Platformu faaliyet gösteriyor. Paris’teki Türk mahallesinde üzerlerinde Türkçe ve Fransızca “Hayır, Non” yazılı beyaz tişörtlü giysileriyle ellerinde Def ve Trampet çalarak Hayır çalışması yaptı. Türk esnafın yoğun olduğu cadde ve sokaklarda yürüyüp esnafa ve çevreden geçenlere “ Biz Hayır Diyoruz “ yazılı bildiri dağıttılar. HDK-Fransa toplumda istikrar şantajıyla “evet” algısı yaratılıyor ama “hayır” kazanacak açıklaması yaptı. PKK destekçileri Newroz kutlaması adı altında PKK propagandası yaparken bir yandan da Hayır çalışması yapıyor. Kongra Gel’den Remzi Kartal Newroz ruhuyla Hayır diyeceklerini söylüyor.

Hayırlı entegrasyon

Avusturya Avrupa’da yapılacak Evet mitinglerinin yasaklanması gerektiğini dile getiren ilk ülkelerden biri oldu. Avusturyalı bakan Sebastian Kurz Erdoğan’ın gelmesi Türklerin entegrasyonuna engel olur açıklaması yaptı. Ancak gün geçmiyor ki PKK, HDP, CHP ve Alevi dernekleri Avusturya’da bir Hayır mitingi yapmasın. Avusturya Yeşiller Partisi’nin milletvekili Berivan Aslan ise Hayır kampanyasında CHP’li vekillere eşlik edecek. Berivan Aslan bulduğu her fırsatta PKK’ya olan desteğini açıklayan bir isim.

***

Ahmet Nesin de oradaydı

Almanya Oberhausen’da düzenlenen Hayır yürüyüşünde “Faşizme karşı omuz omuza”, “Tek adam diktatörlüğüne ve başkanlığa HAYIR” gibi pankartlar vardı. Yürüyüşe katılanlar arasında yazar Aziz Nesin’in oğlu Ahmet Nesin de vardı. Nesin demokrat olduğu için Hayır’ı desteklediğini iddia etti.

***

Rusya’ya da çifte standart

Rusya Başbakanı Medvedev hakkındaki yolsuzluk iddialarının yer aldığı bir raporun ardından, Moskova ve St. Petersburg başta olmak üzere Rusya’nın birçok şehrinde protesto gösterileri düzenlenmişti. Moskova’da polisle protestocular arasında arbedelerin yaşandığı gösterilerde, 500’den fazla kişi gözaltına alınmıştı. Avrupa’nın “protesto gösterilerinin engellenmesinden endişe duyulduğu” açıklamalasına karşı Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ülkedeki gösterilere ABD ve Avrupa’dan gelen yorumların çifte standardı anımsattığını söyledi.

Lavrov, “Burada akla ilk gelen çifte standart oluyor. Kısa bir süre önce Almanya, Hollanda ve Avusturya’da bazı mitinglerin yasaklanması kararından kimsenin endişe duyduğunu ve açıklama yaptığını hatırlamıyorum.” dedi.

***

Toplantının bini bir para

Avrupa’nın sadece 25 ve 26 Mart’taki iki günlük Hayır propagandası dökümü şöyle:

İsviçre’de merkezi miting, Almanya’nın Saarbrücken kentinde canlı yayın, Viyana’da merkezi miting, Bremen’de salon toplantısı, Avusturya’nın Linz kentinde Newroz kutlaması, Düsseldorf Eyalet Parlamentosu önünde miting, Stuttgart kentinde Baden Württemberg Eyalet merkezli miting, Almanya’nın Rüsselsheim kentinde yürüyüş, Berlin’de eyalet merkezli yürüyüş, Danimarka’da Newroz, Strasbourg’taNewroz, Fransa’nın Toulouse ve Montpellier kentinde kentindeNewroz, Braunschweig’te salon toplantısı, Avusturya’nın Innsbruck kentinde toplantı, Hannover’de Newroz, Paris’te ise Hayır mitingi. 26 Mart günü ise Hamburg’ta salon toplantısı, Danimarka’da merkezi miting, İsviçre’nin Basel kentinde salon toplantısı, Karlsruhe’de toplantı, Strasbourg’ta, İtalya’da ve Fransa’nın Bordeaux ve Draguignan kentlerinde Newroz, Evry, Bielefeld ve Grevenbroich kentlerinde salon toplantıları.


Emeti Saruhan, 24.07.2017, Sonsuz Ark, Konuk Yazar, Hayatın Sıcak Yüzü, 
Emeti Saruhan Yazıları



Sonsuz Ark'ın Notu: Emeti Saruhan Hanımefendi'ye çalışmalarını bizimle paylaştığı için teşekkür ederiz. Seçkin Deniz, 06.07.2017



İlk yayınlandığı Yer: Gerçek Hayat





Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı