19 Temmuz 2017 Çarşamba

SA4609/KY51-HA7: Kontrolden Çıkmış Akıllı Bir "BOT" Neler Yapabilir, Karşı Tedbirler Nelerdir?

"Unutmayın, duygulara sahip olanlar insanlardır, bilgisayarlar değil."


Biz "yapay zeka kontrolden çıkıyor" diyeli bir ay geçmişken" (ki ilk biz yazmıştık demeden duramam) bizden sonra açıklamalar art arta gelmeye başladı.

İlk Olarak; 

Çin’in en önemli iş adamlarından, Alibaba’nın kurucusu Jack Ma, Üçüncü Dünya Savaşı’nın yapay zeka nedeniyle çıkacağını iddia etti. 

Daha sonra;

Uzay araştırma teknolojileri kuruluşu Space X ve Tesla’nın kurucusu Elon Musk, uygarlık olarak insanlığın karşı karşıya kaldığı en büyük tehlikenin yapay zeka olduğunu söyledi.

Peki ben bunu bu arkadaşlardan önce nasıl ön görüp tehlikenin olduğunu bir ay önce açıkladım?

İki botun sohbeti beni dehşete düşürünce...

(Yazıyı buradan okuyabilirsiniz: SA4501/KY51-HA5: İki Bot'un Sohbeti: Yapay Zeka Kontrolden Çıkıyor http://www.sonsuzark.com/2017/06/sa4501ky51-ha5-iki-botun-sohbeti-yapay.html)

Şimdi bu tehlikeden nasıl korunabiliriz? Neler yapabiliriz? 

Bunlardan bahsetmek istiyorum.

Aslında geçmiş yazımda birazda olsun değinmiştim ve demiştim ki;

Bankalardan tutun da, devletler içinde kullanılan özel ağlara, hastanelerden pasaportlu geçiş sistemlerine kadar tüm insanlık bilgisayarlara ve internete bağımlı! Yani hadi bakalım defterleri alın eski defter kalem sistemine geri dönüyoruz" diyecek birkaç ülke var, onlar da milli geliri düşük ülkeler. 

Olası bir kontrolden çıkmış yapay zeka yazılımı birçok şeyi yapabilir.

Bakın haberleşiyorlar, birbirlerine komut verebiliyorlar ve komut alabiliyorlar. Bir adım sonrasında kendi ihtiyaç duyduğu yazılımları yazacaklar. Bizim onları durdurmak istediğimizin farkına varacaklar. Bozduğumuz hatalı yazılımlarını tedavi edecekler. 

Bugün teknolojiye sahip tüm ülkelerin savunma güçleri, hava savunma sistemleri, uzun menzilli balistik füzeleri, NÜKLÜEER FÜZELERİ yazılımlara bağlı...

Hem de bazı ülkelerin savunma gücü uzak erişime şifreli de olsa açık ...

Bazı filmlerde mutlaka görmüşsünüzdür;

ABD Başkanı oval ofisinden birkaç şifre girer ve el izini basıp savunma sistemini devreye sokar. Bu şu demek oluyor veri alış verişine kapalı da olsa uzak erişime açık bir sistem mevcut...

Peki kontrolden çıkmış akıllı bir "BOT" neler yapabilir?

  1. İnsanlar gibi tüm programlara komutlar verebilir.
  2. Kendi yazılımlarını üretip eksiklerini giderir
  3. Otomasyon sistemlerine el atıp KENDİ ÜRETİMLERİNİ TASARLAYABİLİR!
  4. Tüm bilgisayarlara sızıp kontrolü eline alabilir.
  5. Virüs yazılımlarını ve Antivirüs yazılımlarını ANINDA İSTEDİĞİ GİBİ KULLANABİLİR ! (Kendisi de bir yazılım olan YAPAY ZEKA anında bu tarz yazılımları çözebilir, insanın bile virüs yazılımlarını çözmesi günler alabiliyor)
  6. Gümrük, Banka, iletişim hatları gibi dijital alt yapıyı kullanan tüm bağlantılara ulaşıp iletişim kurabilir sistemleri istediği an açıp kapatma inisiyatifini alabilir.
  7. Dünya geneline yayılan internet sistemini tek bir kumanda haline getirebilir.
  8. 3. maddede yazdığım imkanı kullanıp "Bağımsız enerji kaynakları" oluşturabilir. (BAKIN BUNU BEN SÖYLEMİYORUM, TESLANIN TASARIMCILARINDAN BİRİ SÖYLÜYOR. MERAK EDENLER TESLA'NIN NASIL BİR ENERJİYE SAHİP OLDUĞUNU ARAŞTIRABİLİR)
  9. Kendine hareket kabiliyeti kazandırabilmek için UZAK ERİŞİMLİ ARAÇLARA BAĞLANABİLİR! (TESLA'YI ATAŞTIRIRSANIZ HANDS FREE (ELLER SERBEST) ŞEKLİNDE GİDEN BİR ARAÇ OLDUĞUNU GÖREBİLİRSİNİZ YANİ YERİ GELDİĞİNDE SÜRÜCÜYE İHTİYAÇ DUYMUYOR)

Bu maddeler dahada arttırılabilir. Ama ana çerçeve bu maddelerle çizilir. 

Ben işi bir adım daha ileri taşıyorum ve sizi biraz geçmişe götürmek istiyorum belki bilenler vardır, belkide hiç adını duymamış olanlar vardır.

Biri çıkmıştı bir ara GELECEKTEN GELDİĞİNİ İDDİA EDEN!

Bu kişinin adı; John Titor ...

Bilmeyenler için kısaca kim olduğunu ve neyi iddia ettiğini açıklamak istiyorum.

Yazılanlara göre John Titor, devlet için çalışan ve zaman yolculuğu projesi için seçilen bir askerdir. 2036 yılından 1975 yılına IBM 5100 almak için döndüğünü söylemiştir. Bu bilgisayar ile 2036 yılında eski programların "ayıklama (debug)" işini yapacağını iddia etmiştir. Gönderdiği yazılar ile 2000-2037 yılları arasında birçok olaydan bahsetmiştir, III. Dünya Savaşı da bunlardan birisidir (2015 yılının sonlarında başlayacağını ve toparlanmanın 20 sene süreceğini iddia etmiştir). Detaylı merak edenler araştırabilirler.

Yazının bu kısmından sonra sadece teori yazıyorum.

Gelecekten geldiğine inanmıyorum, fakat özellikle IBM 5100 gibi tarihi eser bir "ANALOG" cihazı araması çok ilginç gelmişti bana.

Bakın yazının tamamı DİJİTAL TEKNOLOJİ'de olabilecekler ile ilgili iken, gelecekten geldiğini iddia eden bir adam ANALOG bir cihaz arıyor.

Çünkü dijital yazılımı ANALOG bir bilgisayarla tekrar kontrol altına alabileceğini düşünüyor veya DÜŞÜNDÜRÜLÜYOR!

Umarım birleştirmek istediğim bağlamı anlamışsınızdır.

Neyse ana konumuza dönüp şunu ekleyelim.

YAPAY ZEKAYA KARŞI DEVLETLERİN VE İNSANLARIN MUTLAKA "B" PLANI GELİŞTİRMESİ GEREK.

Şimdi kendi B planımdan bahsedeceğim, biraz da korunma yollarını arayacağız.

  1. Dijitalleşmeyi asla tam bir Yapay Zekaya teslim etmemeliyiz.
  2. Devlet olarak mutlaka KAPALI İNTERNET AĞI SİSTEMİNE SAHİP OLMALIYIZ. (BU KONUYA MÜMKÜN OLDUĞUNCA HER SEFERİNDE YAZILARIMDA YER VERECEĞİM)
  3. Yazılıma sahip olan hiç bir cihaza asla tam manası ile güvenmemeliyiz. 
  4. Her an bilgisayarlar tamamen çökebilir düşüncesi ile yedek veri almalıyız ve eski devlet alışkanlıklarından vazgeçmemeliyiz (kağıt, kalem, çizelge vs.)
  5. Savunma sistemlerimizi olabildiğince manuel olarak tasarlamalı istenildiğinde uzak erişimden tamamen ayrılabilecek şekilde tasarlamalıyız !
  6. Özellikle enerji kaynaklarımızı uzak erişime kapalı halde tasarlamalıyız.
  7. Hiç bir işi yaparken üşenmemeliyiz.

UNUTMAYIN DUYGULARA SAHİP OLAN İNSANLARDIR, BİLGİSAYARLAR DEĞİL!

Saygılar.



Hakkı Aslan, 19.07.2017, Sonsuz Ark, Konuk Yazar, Dümenciler Dünyası, Kybernétes, 


Sonsuz Ark'tan


  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz

Seçkin Deniz Twitter Akışı