12 Haziran 2017 Pazartesi

SA4450/ÇY4-DB90: 'Wonder Woman' Yıldızının Yahudi Kimliği

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıdaki çeviride çok şey okuyacaksınız ve medya, sinema, sanat dünyasının kimler tarafından dizayn edildiğini net bir şekilde göreceksiniz... Ek olarak yayınladığımız SA2397/ÇY4-DB57: Bir Haaretz İtirafı/ Süper Kahramanlar: Çizgi Romanların Gizli Yahudi Tarihi çevirisi de düşüncelerinizin temel çerçevelerini etkileyecek... Bu iki yazının yazarı, yahudi ve hristiyan dünyasından... Yani olgu tamamen kendileri tarafından yansıtıldığı şekliyle ortada... dikkatle okumanızı tavsiye ediyorum.
Seçkin Deniz, 12.06.2017


Acts of Faith
How the Jewish identity of ‘Wonder Woman’s’ star is causing a stir

"Wonder Woman" geçtiğimiz Cuma günkü açıklamasından bu yana sadece toplumsal cinsiyet siyaseti üzerine her türlü tartışmalara yol açmakla kalmadı, ırk ve milliyet üzerine Yahudi tartışmalarına da ışık tuttu. İsrail aksanıyla İngilizce konuşan filmin yıldızı Gal Gadot, İsrail’in yıldızı haline geldi ve hem burada hem de yurtdışında yankı uyandırdı.


 Gal Gadot, yönetmen Patty Jenkins'in çizgi roman aksiyon macerası "Wonder Woman" ın titiz karakteri olarak başrolde. (Warner Bros. Pictures)

Filmin uluslararası yayınlarından önce Lübnan, İsrail vatandaşlarının çoğunda olduğu gibi İsrail Savunma Gücü'nde iki yıllık zorunlu askeri görevlerde bulunan Gadot'un bir savaş eğitmeni olması nedeniyle filmi yasaklamıştı. (Ürdün’ün de filmin yasaklanmasını düşündüğü bildiriliyor.)

2014'te Gadot, İsrail ordusunun Gazze'deki faaliyetlerine Facebook'tan desteğini iletirken kızıyla mum yaktı ve Yahudilerin Sabbath'ta birbirlerine söyledikleri ortak tebrik olan "Shabbat Shalom" yazdı.

“Sevgimi ve dualarımı diğer İsrail vatandaşlarına gönderiyorum. Özellikle kadınların ve çocukların arkasına korkaklar gibi saklanan Hamas'ın yürüttüğü korkunç eylemlere karşı ülkemizi koruyarak hayatlarını tehlikeye atacak olan tüm erkek ve kızlara... Üstesinden geleceğiz! Shabbat Şalom!”
#weareright #freegazafromhamas #stopterror #coexistance #loveidf

Büyükbabası Auschwitz'den sağ kurtulan Gadot, İsrail'de Rosh Haayin'de doğdu ve 18 yaşında Miss Israel seçildi. ABC'ye verdiği bir röportajda Gadot, hamile bir kadın olarak Wonder Woman olmanın İsrail ordusunda olmaktan daha zor olduğu üzerine şakalar yaptı (Hamileliği beş aylıkken çekimler yapmıştı).

Gadot'un filmdeki rolü, ülkesinde 103.3 milyon dolar ve ilk başta 228.3 milyon dolar hasılat elde etti ve bu hafta Amerikan Yahudileri arasında ırk konusunda yapılan tartışmaları yeniden başlattı. 

Matthew Mueller comicbook.com'daki bir yazısında "Gal Gadot aslında Kafkasyalı değil, gerçekte İsrail'lidir" dedi. Mueller, bu yıl İsrail Times'den bir sütundaki yazıyı işaret ederek “Beyaz gibi görünmeniz, beyaz olduğunuz anlamına gelmiyor, Yahudileri 'beyaz' ya da sadece bir din olarak kavramsallaştırmanın Antisemitizm kültürünü ırkçılık karşıtı sol üzerinde kalıcı kılmaya yardımcı oluyor " diye yazdı.

Geçen sene yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinden bu yana yeniden ortaya çıkan ve "Wonder Woman" ın piyasaya sürülmesinin ardından hortlayan "Yahudiler Beyaz mı?" konulu bir tartışma. Haftalık bir Yahudi gazete olan Forward, soruyla ilgili bir dizi makale yayınladı:




Joel Finkelstein, the Forward’da Ashkenazi, Sephardi, Mizrahi, Etiyopyalı ve daha bir çok Yahudi alt grubunun bulunduğu "Gal Gadot beyaz mı?" sorusunu gündeme getiriyor. "Kuzey Afrika / Ortadoğu, İsrail ve Yahudi ve Avrupa beyaz mı? Gadot bu altısının hepsi mi? Ya da başka bir şey olabilir mi? Yahudilerin beyaz olup olmadıklarına kim karar veriyor ve bu kararları hangi kuvvetler yönlendiriyor? Yahudi etnisitesinin belirsizliği, başka ellerde Yahudi kimliğine düşman sapık bir silah görevi görür. "

Asyalı-Amerikalı ve Yahudi olan Mark Tseng-Putterman, tüm Yahudileri renkleriyle yargılayan bir tartışmanın ırkın köleliğin ve soykırımın doğuşu olarak inşa edilen Kuzey Amerika'daki yarıştan uzak olduğunu belirtiyor.

"Irk üreten Amerikan kurumları (yani kölelik ve soykırım) bağlamında Avrupalı Yahudiler kesin olarak beyaz renkte konumlandılar ve bu kurumlardan sistematik olarak yararlanabildiler" diyor.

“ Yahudilerin bir "ırk" ve beyaz olmayan bir ırk olduğunu savunmak, Yahudi cemaatindeki ırk çeşitliliğini göz ardı etme tehdididir. Yahudi genetiği hakkında iddialarda bulunanlar, 'ırkın biyolojik bir kategori olmadığı, siyasi ve yasal kurumların toplumsal olarak oluşturduğu bir kavram olduğunu da anlamıyorlar." diye ekliyor.

Avrupa Yahudileri Birleşik Devletlere göç etmeye başladığında yasal olarak beyaz kabul edildi, ancak ABD kamu hayatında etkinlikleri yasaklandı. Emma Green, geçen yıl Atlantic için yazdığı gibi zamanla asimile oldular ve yarış hakkındaki soru karmaşıklaştı.

Green, "Yahudiler kendi yaşamlarındaki ırkları inanılmaz çeşitlilikle düşünüyor" diye yazdı. "Birçok farklı Yahudi var: Ortodoks, laik, Reform; Doğuştan gelen Yahudiler, seçime bağlı Yahudiler, dönüştürme yoluyla Yahudiler. Özellikle dini olmayan bazı Yahudiler beyaz olarak tanımlanabilir, ancak diğerleri Yahudiliklerinin etnik kökene özel olarak bağlı olduğunu düşünebilir. "

Gadot'un kimliği Yahudi medyasında, Jewish Journal de dahil olmak üzere, Yahudi özlü olarak kaydedildi.

Danielle Berrin "Kadınlar için dünyayı kurtaran yeni bir kurtarıcı kadın olması sadece bir zafer değil; Yahudiler için de bir zafer niteliği taşıyor "diye yazdı. Berrin yazısında “Film Birinci Dünya Savaşı sırasında ortaya çıkmasına rağmen, karakterin DNA’sında II. Dünya Savaşı'nda Hitlerle Mücadele eden,Nazilere karşı savaşan kökenlerine” dikkat çekti.

Bustle'daki siyaset editörü Emily Shire “Gadot, özellikle birçok Yahudi kadının çirkin ya da komik bir yardımcı olarak tasvir edilen, kadın stereotiplerinden bazılarına meydan okudu " dedi.

"Bu pek çok nedenden ötürü kadınlar için belirgin bir film ve bu onu bir başka seviyeye taşıyor", dedi Shire. "Yahudilerin filmleri ve Yahudileri seven filmler geçmişi var, ancak ekranda kim var?"

"Wonder Woman", çizgi roman karakterleriyle Yahudi bağlarının uzun bir çizgisini takip ediyor.  Süpermen, Yüzbaşı Amerika, Batman, Örümcek Adam, Hulk, Fantastik Dörtlü, Ironman, X-Men, Thor ve Avengers gibi Haaretz'e göre (Seçkin Deniz'in notu: Haarezt yazısının çevirisi Sonsuz Ark'ta yayınlanmıştır) birçok süper kahraman Yahudiler tarafından yaratılmış. 

Haaretz, 1930'larda çıkan günlük gazeteler Yahudilerin çizimlerini kabul etmeyeceğinden, birçok Yahudi çizgi roman yayıncılığında bir yuva buldu.

Jewish Telgraf Ajansı, aktrist Natalie Portman'ın İsrail'de doğduğunu ancak 2 yaşında ayrıldığını söyleyerek, "Gal Gadot şimdiye kadarki en büyük İsrail süperstarı olabilir mi?"

Gadot, İsrail'in özelliklerine olan sevgisinden açıkça bahsetti. Marie Claire'in bir cover hikayesinde "İsrail'de insanlarda cüret var" dedi. "İnsanlar bununla sorunlar yaşıyor, ancak ben oynamaktan çok bunu tercih ediyorum. Burada herkes, “Seni seviyoruz; harikasın. "Gerçeği bilmek istiyorum, vakit kaybedemem."

Amerikalı Yahudilerin yaklaşık yüzde 70'i, Pew Araştırma Merkezi'ne göre duygusal olarak İsrail'e çok bağlı olduklarını söylüyor. Bununla birlikte, yaşlı Yahudilerin genç Yahudilere göre İsrail'i önemsemeleri, İsrail'i Yahudi olmak için onlara vasıta olanın önemli bir parçası olarak görüyor. 

Yüzde 65 ve üzeri Yahudilerin yaşlıları, İsrail'i önemsemenin Yahudi kimliğiyle ilgili çok önemli bir şey olduğunu söylerken, 30 yaşın altındaki Yahudi yetişkinlerin yüzde 32'si aynı şeyi söylüyor.

İsrailli Los Angeles Kaliforniya Üniversitesi'nden bir sosyoloji profesörü olan Dan Lainer-Vos, Amerikalı Yahudilerin ve İsrail Yahudilerinin bir sürü kültürel farklılığa sahip olduklarını belirtiyor.
"Amerikan Yahudileri kendilerini inanılmaz derecede başarıyla entegre ediyorlar ve kendilerini bir şekilde seçilmiş ayrı bir kabile olarak düşünmüyorlar" dedi.

İsrailliler zorunlu askerlik hizmeti olması nedeniyle daha sert veya "maço" olarak algılanıyor. "İsrailli kadınlar egzotik olma özelliğine sahip" dedi. "Onlara saygı ve hayranlık duyuyoruz."

Hakaret Karşıtı politika ve programlardan sorumlu başkan yardımcısı olan Deborah Lauter, insanların İsraille ilgili her şeyi politize ettiğini;  filmin zamanlamasının İsrail'in Altı Gün Savaşı'nın yıldönümünde geldiğini ve bunun da İsrail kontrolü altındaki araziyi üç katına çıkardığını söylüyor.
"Anti-Semitler, şu andaki olayı sömürüyor" diyor. "Popüler trendi yakalıyor ve bu konuda konuşarak meşruiyet kazanmaya çalışıyorlar."

Amad Matan, Medium NerdyPOC blogunda, Gadot'un rolüyle filmi desteklemek isteyen bazı insanların uyuşmazlığa düştüğünü yazdı.

Gadot, "insan hakları için çalışırken çeşitlilik ve katılım çağrısı" anlamına gelen "kesişme noktası" meselesini gündeme getirdi. Kesişimsellik; çaprazlama, ırk, sınıf, etnisite, din ve cinsel yönelim gibi üst üste gelen kimliklerin insanların ayrımcılığa maruz kalma biçimini nasıl etkilediğine odaklanmaktadır.

Chris Pine ve Gal Gadot "Wonder Woman" daki bir sahnede. 
(Clay Enos / AP, Warner Bros. Pictures)

"Peki bu, Wonder Woman taraftarlarını, kesişimsel feministleri ve Filistin mücadelesi ile dayanışma içinde olanları nerede bırakıyor?" dedi. "Dünya bu filmi izleyeceği için, Gal Gadot'u desteklememeyi seçecek katı bir çok kişi olacak."

Film 8 Mart’ın insan haklarıyla ilgili konuları vurgulamasından sadece birkaç ay sonra ve feminizmi vurguladığında ortaya çıktı. Hareketin eşbaşkanlarından birinin ardından, Filistinli bir aktivist olan Linda Sarsour feministlerin aynı zamanda İsrail yanlısı olamayacaklarını savunduğunda, İsrail taraftarları ile Kadınlar Günü arasındaki gerginlik ortaya çıktı.

"Sadece İsrail devletini destekleyen ve harekette eleştirmeyenler için bir yer var mı?" diyen Sarsour, Nation'a verdiği demeçte, "Birilerinin bunu söylemesi mantıklı değil." "Feminizmde bu olamaz. Ya Filistinliler de dahil olmak üzere tüm kadınların haklarını savunuyorsunuz ya da hayır. Bunun ortası hiçbir şekilde yoktur.”

Tablet Magazine'in kıdemli yazarı Yair Rosenberg, "Wonder Woman", Yahudiler ve kesişenlik konusundaki tartışmaları yeniden ele aldı. Yetkili, beyaz üstüncülüğün hedeflediği tek beyaz insanlardı, ancak Yahudilerde beyaz ve ayrıcalıklı ve problemin bir parçası olarak görüldü.”

"İsraillilere ilişkin görüşleri önceden öne süren herkes onları bu film üzerine çekecek" dedi. "İnsanlar bazı konularda şapkalarını asmak için bunu kullanacaklar."

 Sarah Pulliam Bailey, 7 Haziran 2017, Washingtonpost




Derya Beyaz, 12.06.2017, Sonsuz Ark, Çırak-Çevirmen Yazar, Çeviri 

Orijinal Metin:
https://www.washingtonpost.com/news/acts-of-faith/wp/2017/06/07/how-the-jewish-identity-of-wonder-womans-star-is-causing-a-stir/?utm_term=.3bd1c0b3cc05



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz

Seçkin Deniz Twitter Akışı