10 Mayıs 2017 Çarşamba

SA4307/ÇY4-DB83: Başkan Trump'ın Etik olmayan Eylemleri Görevden Almaya Davetiye Çıkarıyor

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıdaki analiz, dün PKK-YPG'ye ağır silahlar ve zırhlı araçlar verilmesini onaylayan ve FETÖ sanıklarının iadesi için herhangi bir hareketlilik sergilemeyen Trump için hazırlanmış bir tehdit algoritması olduğunu gösteriyor. "Güvensizlik duygusu, Başkan Trump'ın faaliyetleri üzerinde halen kendi şirketinden doğrudan kazanç elde ederken asılı kalır ve bu kazançlara her an erişebilir. ABD'de hala bir sınıf savaşı yaşanıyor ve Başkan Trump ile birlikte zenginler kazanıyor." diyen yazar, "Trump rotayı tersine çevirmezse, Rusya soruşturması kaçınılmaz bir şekilde daha fazla skandal tarafından takip edilir. Ve son 100 günü düşündüğünden daha erken gelmiş olabilir" diyerek Trump'ı tehdit ediyor. Trump'ın hemen tüm vaatlerinden sadece İslam karşıtı olanları yerine getirmesi, diğerlerinden adım adım vazgeçmesi, yerleşik düzenin tehditlerine boyun eğdiğini de gösteriyor.
Seçkin Deniz, 10.05.2017
                                                                                                                                          


President Trump’s Unethical Actions Invite Impeachment

Çok fazla çatışma, çok az zaman. Birkaç hafta uzaklaşıyorsunuz ve etik ihlaller büyüyor da büyüyor. Bu yönetimin, potansiyel ihlaller konusunda halkı rahatlatmaya ve tekrar güven oluşturmaya yönelik herhangi bir girişiminde bulunmaması, bu güveni Ocak ayından bu yana hızla sarstı. 

Trump Yönetiminin etik şikâyetlerini takip etme hızı, yakın tarihin herhangi bir yönetiminkinden kat kat daha hızlıdır. İşte ABD hükümetinin şimdiye kadar aldığı etik şikayetlere ilişkin rakamlar.  





Bu halkla ilişkiler çeşitli nedenlerle ortaya çıkıyor ve son birkaç haftadır meydana gelen etik olaylardan bazıları şunlar ve bazıları, görevden alınma gerekçesi olarak nitelendirilebilir.  


Dışişleri Bakanlığı mı Trump Seyahat Şirketi mi?

Gizli Servis’e sadece 35.000 dolarlık golf arabası kiralama ücreti ile yetinmeyen Trump Yönetiminin kolları,  web sitelerinde seyahat reklamlarıyla çok benzer görünen eserler yayınladı. Mar-a-lago'yu tanımlayan makaleler birkaç hafta içinde birkaç Dışişleri Bakanlığı web sitesinde yayınlandı. 


Dışişleri bakanlığı gönderileri, şöyle mücevherlerle doluydu: 


Trump, Mar-a-Lago'ya Florida'da bir inziva olanağına sahip olan ilk cumhurbaşkanı değil, fakat onu kullanan ilk kişi. "Kış Beyaz Sarayını" ziyaret ederek, Trump Mar-a-Lago'nun orijinal sahibi ve tasarımcısı olma hayalini de gecikmiş bir şekilde yerine getiriyor.



 Donald Trump, 11 Ocak'ta düzenlediği basın toplantısında Trump Organizasyon operasyonlarının oğullarına devredilmesiyle ilgili olduğunu söylediği belgeleri es geçti. (Reuters)

ABD hükümet web sitelerinde bulunan Trump mülklerinin görünür reklamcılığına halkın tepkisi nedeniyle yayınlar hızlı bir şekilde kaldırıldı. Devlet Bakanlığı'nın Upworthy versiyonu olan ve Amerikan halkının değerlerini, öykülerini ve kültürünü daha geniş dünyayla paylaşmak için tasarlanmış ShareAmerica, olumlu hikayeleri ve anekdotları paylaşıyor. 

Bu misyon açıklaması göz önüne alındığında, Dışişleri Bakanlığının Amerika Birleşik Devletleri Başkanı'nın sık sık ziyaret ettiği bir yer hakkında yabancı vatandaşlara bilgi vermeye çalışması mantıklı. Sorun, Başkan Trump'ın Mar-a-lago'ya sahip olması ve ondan kazanç sağlamasıdır. Dışişleri Bakanlığının amacı ne olursa olsun, Başkan'ın söz konusu mülkiyete sahip olması, ABD hükümetinin uzak durması gerektiği anlamına gelir. 




Ivanka şimdi bir Çin 'İlahe'si

Ivanka Trump artık işletmediği ama hala kazanç sağladığı şirketi için 6 Nisan 2017'de 

önemli bir zafer kazandı. İronik ya da şüpheli bir kıvrılma ile şirketinin beklediği üç yeni Çin ticari markası Çin Başkanı Xi Jinping, Mar-a-lago ziyareti sırasında onun yanında otururken onaylandı.  Bu markalar, Ivanka için büyük önem taşıyor çünkü popülaritesinin hızla arttığı Çin'de bir pazarın güvenliğini sağlamaya çalışıyorlar. 

Çin'de Ivanka, güzelliği, olumlu tutumu ve çalışması, ailesine olan bağlılığı ve Çin-Amerika dostluk ve işbirliğini teşvik etme konusundaki kararlılığı sebebiyle ünlü bir isim haline geldi.


Çin halkının çoğu, Çin halkına karşı gösterdiği güler yüzlü hareketleri sebebiyle Ivanka'yı seviyor.

Ivanka'nın Çin'deki yeni popülerliğini zirveye taşımak için şimdi bir fan kulübü var ve Weibo'dan izleniyor. Kulüp "Tanrıça Ivanka" ya ithaf edilmiş ve neredeyse on üç bin üyeye sahip. Çin ile daha iyi ilişkilerin geliştirilmesi için değerli bir hedef ve Ivanka'nın kültürel etkisi biçiminde yumuşak bir güç kullanmak, ABD'ye çok az maliyetle anlatılmaz bir fayda sağlayan müthiş bir hamle. 

Bununla birlikte, Ivanka, Çin ile olan ilişkileri düzelttiği sırada adını taşıyan şirket için önemli kazançlar elde etti. Bu sefer onun menfaatleri ve ülkenin çıkarları paralel, ancak bunu yapmazlarsa, Ivanka Trump'a çıkarlarımızı kendi çıkarları yerine koymak için ne kadar güvendiğinize bağlı olacaktır. Bu, özellikle Ivanka'nın cumhurbaşkanının resmi danışmanı olması nedeniyle önemlidir. Kişisel olarak görüşüm, 2014'ten bu yana davranış tarzı anlatan bu tweet'in  bence çarpıtılmış olması. 



“Mesele kimin bana izin vereceği değil, kimin beni durduracağı.” Ayn Rand


Trump’ın  Beyaz Saray’ı, Artık Çamurdan Daha Az Şeffaf


Lobiciler her zaman hükümette çalışmaya başlarlar ve sivil görevlerini yaptıktan sonra kârlı özel sektör firmalarına dönerler. Bu geçişte ortaya çıkan yolsuzluğu en aza indirmek ve yurttaşların kendilerine hizmet eden hükümet kurumlarına olan inancını korumak için etik rehberler bulunmaktadır. 


Trump yönetimi görünüşe göre vatandaşların kurumlara olan inancını korumakla ilgilenmiyor.  Ben yalnızca yönetimin bu duruşu nasıl yerine getirdiğine dair spekülasyonlar sunabilirim, ancak her ama her gün ortaya çıkıyor ve Amerikan halkının tam iman ve güvenini korumaya öncelik vermek konusunda başarısız oluyorlar. 

Örneğin, Beyaz Saray ziyaretçi günlüğü artık kamuoyuna açıklanmıyor. Başkan'ın gizlilik hakkı var, Beyaz Saray sonuçta bir gerçeklik TV şovu değil. Yine de, Beyaz Saray ziyaretçi günlüğünü yayınlamak, halkın bu yönetimin konuşmakta olduğu kişilere göz kulak olmasını ve politikayla ilgili tavsiyelerde bulunmasını sağlar. 14 Nisan itibariyle Beyaz Saray, ziyaretçi günlüğünü halkın gözünden uzak tutacaklarını açıkladı. 


Geçtiğimiz iki haftadır Beyaz Saray'da ortaya çıkacak tek konu ziyaretçi defterleri değil, etik feragatlar da bir mesele haline geldi. Bir etik feragatname tam olarak duyduğunuz gibidir, belirli bir alanda çıkar çatışması olan kişilerin hala bu konuyla ilgili politika tartışmalarına katılmalarına izin verir. 


Etik feragatnâmeler yayınlamak yeni bir uygulama değildir; bazıları Irak savaşı planlanırken Başkan George W. Bush'un personeline verildi ve Obama yönetimi de birkaç tane yayınladı. Mevcut yönetimle arasındaki en büyük fark, feragatnâme vermek için herhangi bir sistemin veya dışarıdaki denetimin bulunmaması (biliyorum şok edici) ve verilen hiçbir feragatname kamuya açıklanmadı. Daha önce verilen etik feragatlar Hükümet Ahlakı Ofisi web sitesinde yayınlanmıştı, ancak yönetmen Walter Shaub artık olmayacağını söylüyor:

"Şeffaflık yok ve kaç tane feragât çıkarıldığı hakkında hiçbir fikrim yok" 


Bu tür feragâtlerin verilmesi "kariyer hükümeti etik yetkililerinin karışmamaları gereken siyasi bir karar" haline geldi.

Beyaz Saray çalışanları için etik standartlar hala mevcut ancak Obama yönetiminde oldukları düzeyden önemli ölçüde azaltılmış. Önceki etik ihlalleri ile gördüğümüz gibi, Trump yönetimi etik ihlallere değinmiyor. 


Trump yönetimi aslında etik ihlallerine izin veriyor. Başkan Trump'ın etkili göründüğü tek etik kural, ayrıldıktan sonra lobicilikle ilgili beş yıllık yasaktan vazgeçilmesi. Bu yönetimde bütçe politikası uzmanı olan Marcus Peacock iş meseleleri ve bütçeye odaklanan bir lobicilik grubunun çalışması için hükümetten ayrılacak. Yönetim görünüşe göre ona bu işi kabul etmesi için feragat etmiş. 

Araştıracak bir Saray Etik ve Gözetim komitesi olmadan,Trump yönetimi, ahlaki fatura ödemek zorunda kalmayacak. Bununla birlikte, duyarlılık değişir ve cumhurbaşkanındaki Cumhuriyetçi güven o zaman başarısız olmaya başlarsa, bu etik ihlaller belki de Rus olanlar, sonunda vadesi dolacaktır. 


Güvensizlik, Davalar ve Anayasa İhlalleri


Başkan Donald J. Trump, şirketlerinden ayrılmadı ve onun imparatorluğunun temsil ettiği potansiyel çıkar çatışmalarına değinmek için hiçbir şey yapmadı. Sorun şu ki, Başkan Trump, doğrudan kendisine fayda sağlayan bir gündemi sürdürecek, ancak ortalama Amerikalılar üzerinde kendisini ve emsallerini etkileyen konulara öncelik verecek. 


Güvensizlik duygusu, Başkan Trump'ın faaliyetleri üzerinde halen kendi şirketinden doğrudan kazanç elde ederken asılı kalır ve bu kazançlara her an erişebilir. ABD'de hala bir sınıf savaşı yaşanıyor ve Başkan Trump ile birlikte zenginler kazanıyor. 

Durum ve ana fikir, Başkan'ın maliyesinin vergi planını nasıl etkilediğidir. Başkan'ın önerilerinden bir tanesi, tek bir yılda vergisine 31 milyon dolar kazandıracak. Buna ek olarak, LLC'leri geçerken verginin düşürülmesini önerdi; şirketlerin temelini oluşturan bu yöntem, ona daha fazla para kazandırdı. Başkan Trump Kredisinin durumu ve yapısı, tüm politika kararlarını aşındırmaya ve zayıflamaya devam ediyor. 

Başkan Trump'a karşı çeşitli konularda açılan ve bekleyen birkaç dava var ancak Washington'daki Vatandaşlık Etik ve Sorumluluk (CREW)’un onun DC Hotel'ine karşı açtığı dava yakın zamanda öne çıktı. 


CREW, Trump'un DC oteline sahip olmasının, hem otelin kira kontratına hem de Anayasadaki yabancı ödemeler hükümlerini ihlal ettiğini iddia ediyor; bu yönetmelik Başkanların, yabancı para şeklinde (yargılanabilir bir suç) rüşvet almasını yasaklıyor. 


Dava halen tamamen sağlam temele dayanmıyor ve zayıf yönleri var, ancak Başkan'ın oteliyle olan haksız rekabette somut ve zarar görmüş iki yeni davacının ilavesi davanın en zayıf tarafını ve ihtiyaç duyulan ilk yasal barını sağlamlaştırdı. 

CREW'in davası kaybedilse bile, mahkemenin keşif bölümü Başkan Trump'u kendi vergi gelirleri kopyalarını kendi başına doğru bir olumlu sonuç haline getirme potansiyeline sahip. 


CREW, Başkan aleyhine açılan davaları aktif olarak takip eden ya da kefalet ihlalini araştıran tek grup değil. 


Senatör Richard Blumenthal (D-CT), Demokratların Saray ve Senato Hükümeti Gözetim Komitelerinin Başkanın şimdiye kadar bu konuyla ilgili 39.000 şikayet çeken herhangi bir ücret ve etik sorununu çözmek için herhangi bir adım atmaması iddiasını araştırıyor. Blumenthal'ın sözcüsü, dava tartışması hakkında şunu söylemişti:

“Senato üyeleri ve anayasal ve etik uzmanları arasında, "yönetim şeffaflık sağlamak ve milletin yasalarına uymayı başaramamış olursa," senatörlerin neler yapabileceği konusunda "devam eden görüşmeler var." 


Senatör Dianne Feinstein (D-CA) ayrıca Trump yönetimine karşı olası yasal yollar arıyor.Ona göre Demokratlar,


"Bazı masrafların ödenmemesi ve yoksun bırakma ile ilgili bir program ortaya koymak… ve ardından gelecek çıkar ve çıkar çatışmalar üzerinde…” çalışıyorlar.


Örneğin, Trump’un oğulları için iş gezilerinde güvenlik de dahil olmak üzere bazı Beyaz Saray harcamaları için Kongre tarafından onay verilmemesi söz konusu.


Etik, Amerikan siyasetinin asla gösterişli veya hızlı bir parçası olmamıştı ve Trump’un seçilmesi etik konularını ulusal sahneye getirirken, hareket ettikleri hızı değiştirmedi. Trump'ın etik sorunları henüz bir düzeltici sonuç üretmese de, çatışmalar çarpıtılmış ve tüm politikalarını etkilemiştir. İşte Başkan George W. Bush’un eski etik hukukçusu Richard Painter, Trump’un çatışmacı politikaları ve politik hedefleri ile etkileşime girerken oynadığı rol üzerine:


Trump'ın çıkar çatışmaları ve diğer etik sorunlar her önemli sapmasına katkıda bulunmuş ve düzeltici tedbirleri almadıkça yönetimine hâkim olmaya devam edecektir. Vergi beyannamelerini ifşa etmesi, çıkar çatışmaları yaratan kendi ticari çıkarlarını satması ve onun için çalışan kişilerin aynı şeyi yapmaları konusunda ısrar etmesi gerekiyor. 


Trump rotayı tersine çevirmezse, Rusya soruşturması kaçınılmaz bir şekilde daha fazla skandal tarafından takip edilir. Ve son 100 günü düşündüğünden daha erken gelmiş olabilir.
                                                                                                                                             
 Tai Ragan, 29 Nisan 2017


Derya Beyaz, 10.05.2017, Sonsuz Ark, Çırak-Çevirmen Yazar, Çeviri



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı