12 Mayıs 2017 Cuma

SA4317/ÇY10-AÖ29: Söyleşi; Badminton Milli Sporcusu Murat Saka




Takdim

Benim gibi sporla pek alakası olmayan insanların Badminton’u ilk kez duyacağına eminim. Murat Saka ile tanıştığım vakit bu spor dalından haberdar oldum. Milli bir sporcu ile tanışıp söyleşi yapmazsam olmazdı. Hem kendimi bilgilendirmek hem de bilmeyenleri bilgilendirmek maksadı ile ben sordum o cevapladı.

Ama önce kısaca tarihini paylaşmak istiyorum,

Badminton;

M.Ö. 5. yüzyılda Çinliler, Badminton'un atası sayılan Ti Jian Zi adındaki oyunu oynarlarmış. Ayrıca Badmintona benzeyen bir oyun, 19. yüzyıl ortalarında Hindistan'da poona adıyla oynanmış. İngiliz subaylar günümüz badmintonuna benzeyen bu oyunu görmüş, 1860 yıllarında bunu ülkelerine getirmişler. Beauford Dükü'nün kızları bu oyunu ilk defa Badminton Evi'nde oynamışlardır. Badminton ismi de bu salondan gelmektedir.


Kendinizi kısaca tanıtabilir misiniz?

Murat Saka: Yıldız Teknik Üniversitesinde Matematik Mühendisliği bölümünü okumaktayım. Aynı zamanda profesyonel olarak milli takım düzeyinde badminton oynamaktayım. İstanbulda yaşıyorum. 22 yaşındayım .

Badmintonla ne zaman tanıştınız ve kaç senedir bu spor dalı ile ilgileniyorsunuz?

Murat Saka: Belki bir şans oldu Badminton branşıyla tanışmam, çünkü benim başladığım tarihlerde (2004-2005)Badminton İstanbul’da iki yerde yapılıyordu ve bende yapılan bir yere denk geldim diyebilirim. Okuduğum ilkokul benden de önce 4-5 sene önce Badminton branşına başlamış olup başladığı andan itibarende İstanbul şampiyonu ünvanını elinde bulunduruyordu ki Türkiye şampiyonlukları ve dereceleri bulunmaktaydı. Naim Kaymaz hocamız her sene 3.sınıflardan ve 4.sınıflardan Badmintona yeni sporcular seçiyordu. 

Bir gün beden eğitimi dersinde de yine böyle bir seçme yapılıyordu ve beni de denedi fakat başarılı olamadım. Kişiliğim gereği hırslı bir insan olduğum için başka bir gün sınıf öğretmenime 'Ben tekrar denemek istiyorum beni Naim hocanın yanına götürür müsünüz?' dedim de tekrar katıldım o gün neredeyse bütün toplara vurarak Badminton macerama başlamış oldum diyebilirim. O gün bugündür Badminton branşıyla uğraşıyorum.

Badminton’nun nasıl oynandığını ve malzemelerini anlatabilir misiniz?

Murat Saka: Badminton branşı kapalı alanda oynanan en az iki kişi ve en az iki raketle tüy top veya plastik topla oynanabilen bir raket sporudur. Tüy toplar kaz tüyünden yapılır. Şu an güncel 5 kategoride müsabakalar yapılmaktadır. Tek erkekler, Tek Bayanlar, Çift Erkekler, Çift Bayanlar ve Karışık Çiftler olmak üzere. Maçlar 21 sayı üzerinden kazanılmış 2 set ile oynanılır. Her setin 11.sayısında 1 dakikalık bir teknik mola vardır. Raketler güncel olarak birçok teknolojiyle hafifletiliyor genelde karbondan yapılan raketler kullanılır. Toplar ise iki türdür. Bunlardan birisi resmi müsabakalarda da kullanılan tüy toptur. Diğeri ise daha çok antremanlarda kullanılan plastik toptur.

Tenisle arasında ki fark nedir?

Murat Saka: Tenisle baktığımız zaman tek benzer yanı belki de raket sporu olmasıdır. Açık alanda oynanamaz tüy topun rüzgardan etkilenmesi söz konusu olduğu için. Tenis branşında top yerden bir kere sekmesi mümkünken Badminton branşında top yere değdiği anda sayı kaybedilmiş olur.

Türkiye’de ne zamandır bu spor dalı var?

Murat Saka: Türkiye uzun zamandır oynanmaktadır 25 senenin üstündedir. Tabi ki başladığı günden bugüne kadar Türkiye'de sürekli gelişmektedir. Tek Bayanlar branşında son iki olimpiyatta da Türk sporcular ülkelerini temsil etmişlerdir.

Türkiye'ye ilk geldiği yıllarda üniversitelerde denenmiştir ve başarılı antrenörler yetişmiştir bu sayede.



Bu sporda yaş sınırlaması var mı?

Murt Saka: Profesyonel anlamda bakmazsak 7 den 77'ye tüm insanların oynayabileceği, kolay öğrenilen bir spor branşıdır. Şu an Türkiye de 9 yaş altı ile başlayan bir kategorileşme vardır ;11 yaş,13 yaş ,15 yaş, 17 yaş, 19 yaş ve Büyükler kategorileri vardır. Ayrıca 35 yaşından büyük Badminton severler içinde Veteranlar Turnuvaları düzenlenmektedir. Bunlar ise 35 yaş üstü , 40 yaş üstü, 45 yaş üstü, 50 yaş üstü ve 55 yaş üstü kategorileridir.

Bir yere bağlı olmak zorunda mısınız, bir takıma veya herhangi bir kuruluşa?

Murat Saka: Hayır bütün ferdi müsabakalarda bir takıma bağlı olmadan yarışabilirsiniz. Tek yapmanız gereken sağlık raporu ile gençlik sporun sicil lisans bürosuna gidip ferdi lisans çıkarma talebinde bulunmaktır.

Milli sporcu unvanını ne zaman aldınız? Bu unvanı almak için spor dalları arasında ne gibi farklılar var?

Murat Saka: Milli sporcu unvanına ilk kez 19 yaş altı uluslarası gençler turnuvasında ulaştım.Yanlış hatırlamıyorsam 2011 senesi olmalı. Badminton branşı daha çok bireysel bir spor dalı olduğu içinde bu tarz seçmeler milli takım kamplarında yapılıyor. Yaş kategorilerinde başarılı sporcular milli takım seçmelerine davet ediliyor federasyon tarafından ve bu seçmelerde başarılı olan sporcular milli müsabakalarda yarışma hakkı kazanıyor. Bir takım sporundan farklı elbette seçmeleri takım sporunda gösterdiğiniz performansa göre veya istatiklerinize göre milli takıma seçilebilirsiniz. Badminton gibi bireysel sporlarda ise bir milli takım seçmesine tabi tutulursunuz ve bu seçmeler diğer rakiplerinizi yenip başarılı olursanız milli takıma seçilebilirsiniz.

Yurt dışında badminton dalında kazanılmış şampiyonluğumuz var mı?

Murat Saka: Benim kişisel olarak yurtdışında bir madalyam bulunmamakta, fakat Türk sporcular özellikle bayanlar kategorilerinde Avrupa'da önemli madalyalar kazanılmış durumda.

Hep yurt dışından ithal ettiğimiz spor dallarına gençlerimiz merak salıyor, ata sporlarımız pek bilinmiyor bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz, nasıl tanıtılmalı ve sevdirilmeli?

Murat Saka: Aslında Ata sporu ve diğer sporlar olarak ikiye ayırmak bence yanlış. Çünkü bütün sporlar eğlencelidir ve kişisel gelişime çok katkısı vardır. Çocuklara ve gençlere tüm spor dallarını öğrenmelerini tavsiye etmeliyiz.



 Ahu Öztürk, 12.05.2017, Sonsuz Ark, Çırak Yazar, Röportaj

Ahu Öztürk Yazıları


Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı