10 Nisan 2017 Pazartesi

SA4190/KY13-AO119: Sosyal Medya ve Kısır Döngü'nün Kıskacında İnsan-Müslüman

"Biz şehir ahalisi, üstü çizilmiş kişiler
Kalırız orda senetler, ahizeler ve tren tarifesiyle
Kimbilir kimden umarız emr-i b'il - ma'ruf
Kimbilir kimden umarız neyh-i ani'l - münker"


Bu mecrada (sosyal medya) binlerce arkadaşım var. Kimilerini reelde tanıyor olsam da çoğunluğuyla yüz yüze gelmişliğim yok. İçlerinde her düşünceden insanlar var. Çok azı hariç arkadaş listemdekiler genelde ülke sorunlarıyla ilgili konulardan uzak kişiler. Veya bu konularda yazmaya çalışlar da, yazdıkları fındık kabuğunu doldurmayan türden..

Buraya her girişimde önüme düşen her yazıyı, o yazılarla ilgili yorumları okumaya çalışırım. Bunun en önemli nedeni böylesi geniş bir arkadaş yelpazesinin ülke düşüncesini anlamak için oldukça önemli bir ölçü olması. Binlerden oluşan bu insanların düşüncelerine ulaşarak toplumun düşünce yapısını, nelere önem verdiğini, düşünsel seviyesini bu yolla anlayabilmek mümkün..

Gördüğüm; toplumun çoğunluğu yani kitleler düşüncelerin peşinde koşmak, onları anlamak ve yeni şeyler üretmek yerine dini konularda yazmak, bu konularda yazılanları takip etmek ve bu konularda tartışmakla yetiniyorlar. 

Bu durum düşünce adına bu kişilere çok şeyleri bildikleri, başka şeyler üzerinde düşünmenin gereksizliği noktasında büyük bir güven sağlıyor ve kendilerini içinde bulunduğumuz gerçek sorunları tartışmaktan uzaklaştırıyor.

Bu toplumsal yapının değişmesi oldukça zor ve sesadece ülkemiz değil, İslâm dünyası da bu gönüllü kabullenişin sancılarıyla kavrulduğu için bir adım ileri gidemiyor..

Oysa din, yani İslâm son derece sarih ve insanı öne çıkaran bir din. 

İnsanın öncelendiği bir anlayışta insanlığın geldiği idrak seviyesini aşkın şeyleri ortaya çıkarmak ve bununla uğraşmak gerekirken, bunlar yerine çoğaltılmış hurafe yığınlarıyla oyalanıp duruyoruz..

Kısaca İslâm'ın önem verdikleri yerine önem verdiklerimizi İslâm'a yamamakla meşgulüz..

Açıkçası, bu manzaraya tahammül oldukça zor...




Adnan ONAY, 10.04.2017, Sonsuz Ark, Konuk Yazar







Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı