31 Mart 2017 Cuma

SA4159/KY1-CÇ385: İç Savaş Ne Demek?

"Varsın rüya olsun, hayal olsun.. düş olsun.. belki bu düş kurulmadığı, bu rüya görülmediği, bu hayal içlerde yer bulamadığı için yıllardır komşu komşunun canını alabilmekte.."


Bir;

İç savaş ne demek? Bilen var mı? Özellikle sana soruyorum sen ey mültecileri sahillerde eğlenirken gösterip 'Onlar eğleniyor biz onlar için savaşıyoruz!' türünden paylaşımlar yapan, sana soruyorum iç savaş nedir biliyor musun? 

Ülkesi yabancı güçlerce işgal edilmiş topraklar değil iç savaş olan yerler.. düne kadar komşu olanla vuruşmak demek iç savaş.. amcanın yeğenle, yeğenin dayıyla, dedenin torunla savaşı demek.. sen bu savaşa ortak olmayı reddedeni suçlayacak kadar nasıl alçalırsın? 

Suriyeli göçmenler yabancı bir gücün önünden kaçmıyor.. oradan gelen mülteci komşusuna, dayısına, halasına yeğenine kurşun sıkmamak için terk ediyor.. iç savaş kirli bir savaştır bu kirli savaşın tarafı olmak istemiyor.. iç savaş kirlik hem çok kirli bir savaştır, bunu aklına değil yüreğine kazı.. 

İki;

Bu coğrafyada bir yiğit çıksa.. davudi sesli bir yiğit.. ali denli pehlivan bir yiğit ve dese; 

'Bu topraklara sınırı olmayan tüm silahlı güçlere-haydutlara buraları terk etmeleri için yirmi dört saat veriyorum!' 

Bir yangına benzin taşıyan bu silahlı güçler, bu haydutlar, bu kundakçılar bu coğrafyadan çekilince yangını harlayan bu toprağın insanına, çocuklarına dönse ortalarına girip haykırsa; 

"Durun! Siz aklınızı mı kaçırdınız? Süne kadar komşuydunuz siz.. düğününüz olurdu komşunu çağırırdınız, cenazeniz olurdu camiden birlikte kaldırırdınız.. birlikte güler birlikte ağlardınız.. size ne oluyor? Öldürmeye kastettiğin amcandır, dayındır, kardeşindir, komşundur.. bütün bunlar olmasa da kıbleniz aynıdır, diliniz, renginiz aynıdır.. aklınızı mı kaçırdınız, durun!

Üç;

Bu bir rüya mı? Hayal mi? 

Varsın rüya olsun, hayal olsun.. düş olsun.. belki bu düş kurulmadığı, bu rüya görülmediği, bu hayal içlerde yer bulamadığı için yıllardır komşu komşunun canını alabilmekte..



Cemal Çalık, 31.03.2017,  Konuk Yazar, Sonsuz Ark, Deneme







Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz

Seçkin Deniz Twitter Akışı