25 Mart 2017 Cumartesi

SA4137/MEY32: Ağaç'ta Ev Yapmak

"Onlardan çok değerlendirme yazıları aldım, evde bir yerlerde duruyorlar... öğrencilerim hep değerliydi ve önemliydi; onlara emek verdim, onları yetiştirdim. İşte onlardan birinin düşünceleri... "


Tarlasını sonbaharda sürmüş, ekim aylarında ekmiş, soğukta, sıcakta tarlasından çıkmamış, gece gündüz çalışmış ve nihayet ilkbaharda yemyeşil yaprakların arasından görünen sıra sıra dizili ürüne keyifle bakan ve Allah'a şükreden bir çiftçi gibi hissediyorum hasada yakın. Bahar bu, verdiğiniz emeğin karşılığını size ikram eden Allah'ın umut dağıttığı şenlikli zaman.

Onbirinci sınıfta okuttuğum ve şu anda son sınıfta olan, ama dersine girmediğim bir öğrencimin, zaman zaman yanıma gelip hâl-hatır sormasından mütevellit, bir durum değerlendirmesi yapmasını istememe binaen yazıp bana verdiği aşağıdaki metin, yirmi üç yıllık meslek hayatımın öğrencilerime nasıl yansıdığını görmeme vesile olmuştu.  

Bana göre işimi yapmıştım hep, yapmaya devam ediyordum; peki ya öğrencilerime göre? Onlardan çok değerlendirme yazıları aldım, evde bir yerlerde duruyorlar... öğrencilerim hep değerliydi ve önemliydi; onlara emek verdim, onları yetiştirdim. İşte onlardan birinin düşünceleri... sizi onun yazdıklarıyla başbaşa bırakıyorum;


"Matematik bir dersten çok bir öğrenme sürecidir bana göre. İnsanın matematiği sevmesi, ona ilgi duyması da bu işi meslek edinmiş, kendilerini insanlığa yarar sağlayabilmek adına geliştirmiş insanlarla olur. Aslında gençlerin çoğunun matematiği sevmemesi, önyargılı davranması da bu yüzdendir.


Ben de ortaokul zamanlarımda matematiği sevmezdim. Çünkü her şeyin kalıplaşmış formüllerden oluştuğunu, eğer o kalıpları ezberleyemezsem hiçbir zaman başarılı olamayacağımı düşünürdüm. Bu düşüncem 11. sınıfın başlarına kadar da devam etti. Ta ki bana aslında matematiğin kalıplaşmış formüllerden değil de aklı kullanarak geliştirebileceğimiz fikirlerden oluştuğunu öğreten bir öğretmenle tanışana kadar.

Aslında sadece matematiği öğretmeye değil hayatı öğretmeye çalışan bir öğretmen desem daha doğru olur. İlk dersinizden itibaren insanın en önemli şeyinin düşünmek olduğunu ve bunu kullanmamız gerektiğini hep tekrar ettiniz. Bize dersin sadece okulda olmadığını, yaşadığımız her bir olayın iyi bir ders olacağını anlattınız.

O seneki 11/E’ye de zaten sadece sizin gibi bir öğretmen matematiği bu kadar aşılayabilirdi. Matematiği sevmeyen ben bile derslerde hiç sıkılmıyor, her dersin gelmesini dört gözle bekliyordum. Sadece ben de değil etrafımdakiler de bunun farkına vardılar. Ailem beni evde matematik çözerken görünce şaşırmadı desem yalan olur.

Bana göre siz sadece matematik adına değil tüm dersler adına bu okulda bana en çok katkısı dokunan öğretmenlerden birisiniz. Ve belki de yıllar sonra sevdiğim mesleği yaparken aklıma gelecek, unutmayacağım nadir öğretmenlerden birisiniz. Size ne kadar teşekkür etsem azdır hocam. Ben  şuan matematiği seviyorsam sizin sayenizde. Matematik dışında bana bir de insan olmayı öğrettiniz ya, bence asıl zenginlik bu.

Şuan biri şu yazdıklarımı görse abarttığımı düşünebilir, ama ciddi anlamda bana yardımcı olan nadir insanlardan birisiniz.

Matematikten de söz edecek olursam şu an severek çözdüğüm, zorlanmadığım derslerden biri haline geldi. Bunda en büyük katkı sizin hocam. Siz de başlarda nasıl olduğumu ve sonradan ne kadar değiştiğimi biliyorsunuz. Ben sizin derslerde verdiğiniz tavsiyeleri dinledim ve bunu gelecek hayatımda da kullanacağım. Çünkü tekrar söylüyorum; siz bize sadece matematiği değil hayatı da öğretmeye çalıştınız. Bu büyük bir kısmımızda işe yaradı da.

Eğer istediğim meslek gelmezse ben de sizin gibi bir öğretmen olmak isterim. Sizin kadar iyi olamam, o kadar tecrübeyi kazanabileceğimi sanmıyorum, ama en azından öğrendiklerimle amaçları hiçbir şey öğretmek olmayan, zaman doldurmak ve parasını almak için giren birçok öğretmenden iyi olabileceğimi düşünüyorum. Tabii ki bu da sizin sayenizde olacak.

Hocam 11 yılda öğrendiğim bilgilerden daha değerli bilgileri siz 1 yılda öğrettiniz. Tekrar tekrar her şey için teşekkür ederim. Umarım birkaç yıl sonra okula geldiğimde sizinle karşılaşma şansım olur."



Mustafa Eyyüboğlu, YirmiBeş Mart İkiBinOnYedi – Otuzİki


Mustafa Eyyüboğlu Yazıları




Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı