8 Aralık 2016 Perşembe

SA3733/KY25-NO77: Dolar mı Dolmaz mı?

"Bu bir saldırıdır beyler, boru değil bu bir saldırıdır. Peki ülkesine bir saldırı yapıldığında bir vatansever ne yapar, nasıl davranır?"


Vatansever olduklarına yürekten inandığım, ama son dolar dolmaz krizinde sınıfta kalan bazı dostlara sitem makamında..!

Hani bir aydır dolarla yatıp dolarla kalkıyoruz ya! Malûm dolar Amerikan seçimlerinden beri aldı başını gidiyor. Devlet veya hükümet bildiğince, müktesebatınca akordu bozuk da olsa buna karşı bir şeyler yapmaya çalışıyor. Ekonomi yönetiminin çok başlılığı, milli olması gereken merkez bankasının farklı yöne yelken açması bu mücadelenin ne kadar zor olacağını gösteriyor.

Ekonomist olmadığımdan dolayı bu dolar topuna girmemek için günlerce bekledim. En sonunda bir vesile ile üniversitede beraber okuduğumuz, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesinden Prof Dr Gülten Kazgan’ın kürsüsünde doktorasını yapmış olan ve kriz ekonomisi konusunda ülkemizin en değerli ekonomistlerinden biri olduğunu bildiğim kadim Dostum’la telefonda görüşmek imkanım oldu. 

Çoğunlukla başka memleket meselelerini konuştuğumuz sohbetin sonunda “Nedir bu dolar krizinin aslı?” diye sordum. Komplo teorilerine pek inanmayan sevgili Hocam mealen “Bunun bir saldırı olduğunu, daha önce de Çin’de denendiğini, ekonomik kriz çıkararak Erdoğan’a ve Türkiye’ye diz çöktürüp, Erdoğan’dan kurtulmak istendiğini içerdeki fon yöneticilerini kullananların ucunun taa Rothschild’lere kadar uzandığını” anlattı. “Alınan mevcut tedbirlerin doğru ama yetersiz olduğunu merkez bankası ve esas paranın olduğu (TOBB) odalar birliğinin de aynı istikamette olması gerektiğini, TOBB un 28 Şubat’ta olduğu gibi darbecilerin değil devletin tarafında olması gerektiğini” söyledi…

Dediğim gibi ekonomist olmasak bile az buçuk çakmıştık manzarayı. Dolar kurunun önlenemez yükselişi üzerinden her gün hükümete çakan, dakika dakika kur yayınlayarak başka yerlere kur yapan arkadaşlara da yorum arası yorumlarda bir şeyler söylemeye çalıştım. 

Bir tanesi dedi ki: “Esas sorun demokratik bir anayasa, o olmazsa bu artış durmaz ve küresel sermaye bu ülkede durmaz” Ben de dedim ki: “Madem küresel sermaye tura çıkmış, neden diğer ülkelerdeki dolar/yerli para paritesi dolar/tl paritesi gibi değil. Dolar dünyada sadece Türk lirası ve Meksika parası karşısında aşırı değer kazanıyor. Meksika konusu Trumpft’un Meksika sınırına duvar öreceğim lafı ile alakalı, ya Türkiye? Türkiye’de son bir ayda hangi ekonomik göstergeler bu denli dramatik kötüleşme gösterdi ki dolardaki bu önlenemez(!) artış önlenemiyor? Ne yani biz şimdi senin hep dediğin gibi demokratik bir anayasa yaptığımızda -ki ne kadar demokratik olduğuna küresel sermaye karar verecek- dolar şıp diye dolup taşacak mı? Pardon dolar sakinleşecek mi?!”

Madem ekonomiden söz ediyoruz araya çok beğendiğim bir analiz koyayım.

“Peki onlar neden sessiz? Çünkü bu işten iyi para kazanıyorlar ve koltuğunu korumak için meseleyi biliyormuş gibi görünen bürokratların kibriyle itişip, kakışmak istemiyorlar. Zira işi bilenler için bu kibirden elde edilecek çok ganimet var.


 C-Politik Destabilizasyon

Stres ve baskının karar mekanizmasını bozduğu aşikar ve kimse bundan azade değil. Ak parti içinde özellikle ekonomideki çatlak seslerin artması ya da problemin faturasını birbirine kesme, yok sayma çabası vs. bunun bir sonucu. Ekonomiyi yönetemeyen bir AK Parti imajı bu operasyonun hedeflerinden biri.

İşin tecrübeli, teknik uzmanları tarafından, tek sesli bir biçimde ve TL üzerindeki otorite algısını besleyerek. İyi bir kademe analiziyle. Yani şu an yapılanın tam tersi. Nurettin Canikli kurda müdahaleye gerek yok piyasa da oluşan fiyat doğru fiyattır dediği anda Hedge fon yöneticisi şunları gördü;

  1. Merkez Bankası başkanının yapması gereken , prematüre ve zamansız bir açıklama. Bu da arka plandaki paniğin ve uyuşmazlığın bir göstergesi.
  2. Klasik iktisat teorisinde ki arz/talep, doğru fiyat, piyasa dengesi gibi geçerliliğini yitirmiş 19.yy teorileri doğru zanneden bir başbakan yardımcısı. Haliyle post-modern iktisat bilgisi yok.
  3. Muhtemelen kura müdahale edilmeyeceği en azından bir süre daha. Bu da Hedge Fon yöneticisine büyük bir rezerv sahibiyle tokuşmadan yoluna devam edebilmesi için güven verdi.

Peki Nihat Zeybekçi Kriz yoktur, Dolar her yerde değer kazanıyor dediğinde?

  1. Temel parametrelere dahi hakim olmayan bir ekonomi bakanı.
  2. Baskı altında çabuk tansiyonunu kaybeden hata yapmaya ve yaptırmaya meyilli bir bürokrat.

Sonuç stresi arttır alıma devam et.

Mehmet Şimşek’in AP Parlamentosu kararından sonra?

Çok başlılık, içeride bölünme ve panik…

Peki Ne yapmalı?

Başta söylediğimiz spekülasyondaki en önemli prensibi yenilemekte fayda var. BÜTÜN GEMİLERİN AYNI YÖNDE GİTMESİ. Hedge fonlara karşı oynarken de bu geçerli eğer hane halkı Dolar satacaksa bu parça parça ve bir organizasyondan bağımsız olmamalı. Merkez Bankası müdahale ettiği anda veya onun organizasyonunda bir iş yapılmalı. Aynı parayı parça parça arz ettiğinizde fiyat bir birim değişiyorsa bir anda arz ettiğinizde iki birim değişiyor. Velhasıl yine aynı noktadayız İyi bir kur yönetimi ve Organize İyi Bir Merkez Bankası Müdahalesi Zorunlu bu olmadığı müddetçe hane halkının kura etkin bir çözüm üretme gücü yok.”

Farkındaysanız her iki uzman da yaklaşık aynı şeyleri söylüyor. Bu bir saldırıdır beyler, boru değil bu bir saldırıdır. Peki ülkesine bir saldırı yapıldığında bir vatansever ne yapar, nasıl davranır? Saldırıya uğradığında kendi tankı tüfeği ile dalga geçmek, düşmanın silah üstünlüğüne öykünerek, kendi kalesine yediği golle dalga geçmek nasıl bir şeydir? 

Esnaf dolar bozdurana özel indirimler yapmış, vatandaş sokakta toplanmış dolar yakmış diye dalga geçenler!  Onların aklı ve gücü bu kadarına yetiyor, amenna. İyi güzel de siz ne yaptınız? Keşke şu normal, sade vatandaşlar kadar yerli ve milli bir duruşunuz olsaydı! Bu günler gelip geçtiğinde aynaya bakacak bir yüzünüz kalsın diyorum. 

Kötü mü diyorum?


Naim Okur, 08.12.2016, Sonsuz Ark, Konuk Yazar, Gündem
Naim Okur Yazıları

Seçkin Deniz Twitter Akışı