30 Mayıs 2016 Pazartesi

SA2967/KY36-CK72: PKK’nın Çocuk Savaşçıları

"Barbar ve vahşi bir örgüt olduğunu her vesile ile hatırlatan PKK, Somuk’un ifadesi ile Kürt çocuklarına iki yol sunuyor: Ya çatışmalarda ölüm, ya da hapiste geçen bir ömür."


Nusaybin’de güvenlik güçlerine teslim olan PKK’lıların görüntüleri hâlihazırda bilinen, ancak üzerinde durulmayan bir trajediyi, utancı yine göz önüne serdi: PKK’nın çocuk savaşçıları gerçeğini...

Geçtiğimiz gün önce 25, daha sonra 44 kişi teslim oldu. Görüntülerden teslim olanların en az yarısının 18 yaşından küçük olduğunu görmek mümkün.

The Kebab and Camel sitesinin editörü Beybin Somuk’un konu ile ilgili kapsamlı araştırmasından bilgilerle devam edelim:

"2010’da Danimarka’nın Berlingske Tidende gazetesinde yer alan bir habere göre PKK’nın “eğitim” kamplarında 3000 çocuk savaşçı vardı. Bu çocukların en küçükleri 8-9 yaşında. Bu terör kamplarında çocuklara hem ideolojik, hem de askerî eğitim veriliyor. Çocuklar silah ve patlayıcı kullanmayı öğreniyor.

Bu haberin ortaya çıkması ile PKK insan hakları örgütlerinden sert tepkiler aldı. UNICEF PKK’nın çocuk savaşçı kullanmasından derin kaygı duyduğunu açıkladı. Artan uluslararası baskı karşısında, PKK Ekim 2013’te çocukları çatışmalardan koruyacağına dair bir sözleşme imzaladı. Ancak sözleşmenin gerekliliklerini asla yerine getirmedi.

Barış süreci devam ederken PKK’nın 12 ve 17 yaşları arasında 2052 çocuğu kaçırdığı belirtiliyor. Bu durum bölge halkında tepki oluşturmuş, 2014 yılında çocukları kaçırılan aileler Diyarbakır Belediyesi önünde gösteri yapmıştı. Bu ailelerin HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş tarafından "MİT ajanı" olmakla suçlandığını da not düşelim.

Bu süreçte PKK bir çocuk savaşçı grubu da kurdu. YPS-Zarok (çocuk) isimli örgüt üyelerini “direnişin çocukları” olarak tanımlıyor.

PKK’nın Suriye şubesi PYD de çocuk savaşçı kullanıyor. İnsan Hakları İzleme Örgütünün “Suriye: Kürt güçleri çocuk savaşçı yasağını ihlal ediyor” başlıklı raporunda, YPG’nin 2014 Temmuz’undan beri en az 59 çocuk savaşçıyı saflarına kattı."(*) 

Barbar ve vahşi bir örgüt olduğunu her vesile ile hatırlatan PKK, Somuk’un ifadesi ile Kürt çocuklarına iki yol sunuyor: Ya çatışmalarda ölüm, ya da hapiste geçen bir ömür.

Kendi çocuklarına acımayan, merhamet etmeyen, onların geleceğini umursamayan bir örgütten özgürlük ve demokrasi fedaisi oluşturmak konusunda çaba gösteren herkes bu çocukların geleceğinin çalınmasından mes'ul.

Çocuk savaşçılar kullanan bir örgüte silah ve meşruiyet sağlayan NATO ülkeleri ise tarihe bu utançla geçiyor…
.....


Ceren Kenar, 30.05.2016, Sonsuz Ark, Konuk Yazar
Ceren Kenar Yazıları










Sonsuz Ark'ın Notu: Ceren Kenar Hanımefendi'den yazılarının yayınlanması için onayı alınmıştır. Seçkin Deniz, 31.08.2015


İlk yayınladığı yer: Türkiye Gazetesi

http://www.turkiyegazetesi.com.tr/yazarlar/ceren-kenar/591589.aspx

(*) http://thekebabandcamel.com/the-child-soldiers-of-the-pkk-and-ypg/

Seçkin Deniz Twitter Akışı