16 Mayıs 2016 Pazartesi

SA2905/KY13-AO74: Partili Cumhurbaşkanı

"Minik bir anayasa değişikliği paketiyle "partili Cumhurbaşkanı "modeline geçilmesi acil bir şekilde ele alınmalı."


Yapılan kamuoyu araştırmalarında halkın çoğunluğu mevcut siyasal sistem içinde cumhurbaşkanı ile başbakan arasında her an kriz çıkabileceğini, sistemin krizlere açık olduğunu belirtmekte. Ancak, halk böyle düşünse de şu an başkanlık sisteminin önünü açabilecek siyasal/sayısal yeterlilik yok. 

Bahçeli'nin geçtiğimiz günlerde "Gerekirse hükümete desteği hukuksal hale getiririz" doğrultusundaki sözlerinden başkanlık sistemine geçiş için destek verileceği çıkarılsa da, Bahçeli dün grubunda yaptığı konuşmada başkanlık sistemine karşı açıkça tavır koydu. 

Kimileri bu açıklamayı parti içerisindeki havaya uygun zorlama bir açıklama olarak görse de, Ak parti sözcüsü Ömer Çelik'in açıklamalarında Bahçeli'nin hukuksal destekten kastının terörle mücadele konusunda destek olduğunu belirtmesinden, MHP tarafından başkanlık sistemine geçit verilmeyeceğini çıkartabiliriz.

O nedenle; Ak partinin başkanlık sistemi için referanduma gidebilme ihtimali zayıf bir ihtimal olarak gözükmekte. 

Eğer parlamento yapısında değişimler yaşanmazsa bu durumda Ak Parti başkanlık için referanduma gidemeyecek.

Kılıçdaroğlu'nun, "Başkanlık sistemi kan dökülmeden gelemez" yönündeki vahim sözü de, Ak partinin başkanlık için önünde çetin engellerin olduğunun açık göstergesi..

Ancak, mevcut sistemin bu şekil yol alması da tartışmaların sürmesine neden.

Seçimli Cumhurbaşkanı yarı başkanlık gibi fiili bir durumu ortaya çıkarırken muhalefet "cumhurbaşkanının tarafsızlığını yitirmesinden""dem vurmakta ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bu yönde sert eleştirilerde bulunmakta. 

Mevcut manzara bu durumda..

O hâlde acilen geçici/hızlı bir çözüme ihtiyaç var..

Anayasa değişikliğiyle "partili cumhurbaşkanı" modeline geçilmesi bu yöndeki tartışmaları sonlandırır. Cumhurbaşkanı icraatları,açıklamaları nedeniyle taraflı olmakla suçlanamaz. Açıkça,taraf olması anlaşılır hale gelir.

Bu sistemin de çeşitli mahsurları var ancak başkanlık modeline geçilene kadar ki süre içerisinde bu model sayesinde en azından Cumhurbaşkanı tartışmaların odağında yer almaz.

Bu geçici çözüm şekline şu an 'Başkanlık Sistemi' karşı duruş sergileyen MHP'nin de evet diyebileceğini düşünüyorum.

Minik bir anayasa değişikliği paketiyle "partili Cumhurbaşkanı "modeline geçilmesi acil bir şekilde ele alınmalı.

Bu modele geçilmesi halinde Cumhurbaşkanıyla- muhalefet arasındaki gerilim azalacağı gibi, Başbakan-Cumhurbaşkanı ilişkisi de daha uyumlu hale gelebilecektir...


Adnan ONAY, 16.05.2016, Sonsuz Ark, Konuk Yazar

Seçkin Deniz Twitter Akışı