19 Nisan 2016 Salı

SA2775/SD422: Sonsuz Ark’ta Kıbrıs’tan Yükselen Duyarlılık; Yurdagül Atun

"Dikkatli gözleri, gazetecilik mesleğinin asıl kimliğine uygun bakış açısı, vicdanı, heyecanı ve en önemlisi dinî ve millî değerlere karşı tam yerinde olması gereken duyarlılığı ile Yurdagül Atun Hanımefendi, kafası karışık KKTC vatandaşları için de bir şanstır diye düşünüyorum."


Kıbrıs, 93(1877-78) Harbi'nde Rusya karşısında yenildiğimizde, Ruslara karşı fazla ödün vermemek amacıyla İngiltere’nin isteği üzerine 92.799 sterline 4 Haziran 1878 tarihinde imzalanan Kıbrıs Sözleşmesi ile İngilizlere kiralandığından bu yana içimizde yenilginin acısı olarak sürekli kanayan bir yara.

1878 yılında Osmanlı mülkiyeti devam ediyor sayılmakla birlikte, Kıbrıs’ta yönetim tamamen İngiltere’ye geçmişti. İngiltere’nin adayı "Komiser" diye tabir ettiği yüksek rütbeli yöneticilerle idare ediyordu. 1914'te başlayan I. Dünya Savaşı'nda Osmanlı'nın İngiltere karşısındaki Almanya'nın yanında savaşa girmesi üzerine İngiltere adayı ilhak edip adaya vali tayin etti. 1923'te imzalanan Lozan Barış Antlaşması’nın 21. Maddesi gereğince, İngiltere ilhakı tanındı.1925 yılında Kıbrıs Crown Colony olarak ilan edildi ve adaya ilk Türkiye Cumhuriyeti konsolosu atandı.

İTC üyesi Talat ve Enver Paşa’ların İngilizlere hediyesi sayabileceğimiz Ada’nın Cumhuriyet dönemin de bu hediye çerçevesinin onaylandığını söylememiz mümkün. Yani nasıl bakarsak bakalım, Kıbrıs bir adadan daha çok bizim uluslararası arenada yenilgilerimizin somut fotoğrafıdır. İngilizlerin 138 yıldır, adadaki Türk veya daha farklı etnisiteden Müslümanları ve Hristiyan Rumları birbirine düşürmek için neler yaptığını araştırmak bile gereksiz; her şey o kadar açık ve net ki 1950’li yıllardan sonra artan Rum Irkçılığı ve Müslüman düşmanlığı 60’lı yıllarda bir soykırım ideolojisine dönüşmüş ve ada Müslümanlardan tamamen temizlenmek istenmiştir.

1974 yılında yaptığımız Kıbrıs Barış Harekâtı, artık hangi amaca matuf olursa olsun, egemenlik ya da başka şey, İngiliz işgalciliğine karşı ilk büyük tepkimiz olmuş ve Kıbrıs’ın kuzeyi soykırımcı Rumların-Yunanların ve destekçileri İngiliz ve Amerikalıların elinden fiilen kurtarılmıştır.

Türkiye 42 yıldır, 1878’den bu yana yaşadığı psikolojik ezikliği az da olsa atabilmenin gururuyla kendini daha iyi hissetmekle beraber, ne kurulan yeni Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti rahat bırakılmış ne de Türkiye AB, ABD ile ilişkilerinde Kıbrıs’sız düşünebilmiştir.

Yaşadığımız günlerde KKTC ile Rum Kesimi arasında Rumların hakimiyetini esas alan rum yanlısı  ve dinsiz-ııksız bir söylemle, eşit iki devletin oluşturduğu bir federasyonu esas alan başka bir söylem birbiriyle çatışıyor; bu çatışmanın tarafları KKTC vatandaşları maalesef ve İngiltere’nin ada sakini Müslümanları dinlerinden ve ırklarından koparma stratejisinin ne kadar başarılı olduğunun da bir göstergesi bir durum.

İşte bu noktada hamasetten uzak, dinî ve millî duyarlılıkları gelişmiş insanları arıyor gözlerimiz. Eşi Prof. Ata Atun vasıtası ile tanıştığımız Yurdagül Atun, değerli eşi ile birlikte Sonsuz Ark’a katkıda bulunuyor; hepimizin Yavruvatan Kıbrıs’tan hakkıyla haberdar olmamızı sağlıyor ve oradaki onurlu duruşu ile o topraklardaki ruhun yaşamaya devam ettiğini ısrarla anlatıyor.

Dikkatli gözleri, gazetecilik mesleğinin asıl kimliğine uygun bakış açısı, vicdanı, heyecanı ve en önemlisi dinî ve millî değerlere karşı tam yerinde olması gereken duyarlılığı ile Yurdagül Atun Hanımefendi, kafası karışık KKTC vatandaşları için de bir şanstır diye düşünüyorum. KKTC vatandaşlarının Türkiye’ye bakışındaki negatif etkileri azaltmaya katkıda bulunduğu için teşekkürü hak ediyor bence.


Yurdagül Atun, 29. Konuk yazarımız olarak, 58 yazısıyla Sonsuz Ark’a katkıda bulundu. 13 Mayıs 2015 Çarşamba günü yayınladığım SA1321/KY29-YA1:Malatya Okumaya Doydu, Biz Röportaj'a… başlıklı ilk yazısından bu yana, hem Türkiye hem KKTC konulu yazılarıyla, röportajlarıyla, haberleriyle olayları, olguları, kurulan tuzakları anlamamıza yardım etti ve büyük bir özveriyle yardım etmeye devam ediyor

Sonsuz Ark çıktığı sonsuza doğru yolculuğunda kişiliği, kimliği mesleğine olan saygısı net olan dostlarla yürümeye devam edecek.

Bu vesile ile Yurdagül Atun Hanımefendi’ye ve ailesine sağlıklı, huzurlu ve başarılı bir hayat diliyoruz.


 Seçkin Deniz, 19.04.2016, Sonsuz Ark, Eleştiri, Teşekkür



Seçkin Deniz Twitter Akışı